Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
13. juuni 2011, 21:00

Hõõguvate süte kohal

Kindlasti on palju neid, kes aega liha maitsestamise ja marineerimise peale raisata ei raatsi. Ja sama palju on neidki, kes heal meelel liha isetehtud maitsesegudesse seisma jätavad, et alles järgmisel päeval muredaks marineerunud tükid sütel valmis küpsetada.

Grillimarinaade võib kokku segada kalale, lihadele, ka vorstidele ja köögiviljadele. Kes armastab marinaadis ilmtingimata sibulat, kes võimalikult palju erinevaid ürte, kes keeldub kindlalt äädikast, kes pooldab kuivmarinaadi. Marinaad pehmendab taist liha, taandab rasvasemat maitset ja annab juurde uusi nüansse.Koguse poolest ei peaks marinaad ületama 10-20 % lihakogusest. Kala või liha marinaadi uputada pole vaja, piisab kui liha on marinaadiga kaetud. Liha võib marinaadis seista paarist tunnist paari päevani. Mida soojem temperatuur, seda kiiremini liha marineerub. Kui kiire pole, võiks liha seista külmkapi temperatuuril. Kui aga grillimõtted sind ennastki üllatavad, haki ürdid võimalikult peeneks ja lase lihal paar tundi toatemperatuuril seista, nii imenduvad maitsed kõige kiiremini. Mõnusat grillisuve!Puhtad maitsed: Grillitud ahvenad Rikkalik: Sojamarinaadis koha oliiviõlikastmega Tuhat ja tuline: Kalkunišašlõkk karri-ingverimarinaadis Maitsete liit: Kana ingveri-moosimarinaadis  Sulab suus: Tomatine grillimarinaad kanalihale Käbedalt valmis: Sinepiga marineeritud grillvorstid Värsked lisad: Sealiha-ürdirullid Mahedalt särtsuv: Õuna-tomatimarinaadis sealiha  Õlu lihamurendaja rollis: Veiseliha õllemarinaadis