Foto: Seljamaa fotostuudio
Retseptid
17. mai 2011, 21:00

Vaimustavad võrsed

Lisaks kerkivale õhutemperatuurile ja soojadele päikesekiirtele aitavad talvisest tardumusest vabaneda igasugused rohelised võrsed, varred ja lehed.

Maast välja pugedes on need vitamiinidest ja mineraalainetest pungil, aidates jällegi organismist jääkaineid väljutada ja kevadist suurpuhastust korraldada. Aastaringi müügil olevast salatikraamist nendega võistlejat pole. Nn umbrohu tervistavasse väesse on uskunud nii meie vanemad kui vanavanemad ja nii aina tagasi, sest igakevadised külaskäigud maale on mitmele põlvkonnale tähendanud kindlasti kuldkollase keedumunaga oblika- või nõgesesuppi, hapukoorega karulaugusalatit ning jalutuskäike jänesekapsa jahile. See aeg on ringiga tagasi tulnud: esivanemate tarkused on taas au sees ning tervistavatest taimedest tehtavate toitude nimekiri oluliselt rikkalikum.

Aia- ja talupidajatel soovitakski võililled, nõgesed ja muu umbrohi rahule jätta - neist võib tervisele hoopis suurt tulu tõusta.

Puhas raud: Nõgesesupp

Purgivitamiinide asemel: Nõgese-munapasta

Umbrohi au sisse: Nõgeserullid

Tervistava väega: Salat varasuvisest saagist

Mahlaselt värske: Rabarberimarinaadis kalkunisalat 

Kevadsuvine kiusatus: Salat kevadspraglitest ja noorest kartulist

Hõrk ja popp: Spargel võikala ja sidrunikastmega

Väärt käsitöö: Karulaugupelmeenid 

Saab kõhu täis: Karulaugu-apelsinisalat ürdise kanafileega

Klapib rohelise salatiga: Spinati-juustomlett   

Väga värviline: Jänesekapsasalat 

Tõeline ergutusroog: Vitamiinisalat

Siidine tarretis: Rabarberiga panna cotta 

Eelkõige aromaatne: Melissitort rabarberiga

Kookosega ja puha: Rabarberirull