Retseptid

Muna on looduse ime 

Raili Mikk, 17. aprill 2011 21:00
Foto: Seljamaa fotostuudio
Muna on hoopis midagi enamat, kui tavaline komponenet paljudes küpsetistes või harjumuspärane osa meie hommikusöögist. Munata jääksid tegemata õhuline omlett ja krõbe besee, uhke biskviitkook ja õige lihavõtte pasha.

Muna sisaldab kõike elusorganismile vajalikku. Munavalgud on sama väärtuslikud kui piimavalgud ja neid leidub nii rebus kui valges. Rasv on pea täielikult koondunud rebusse. Ühes munas on sama palju rasva kui 200 g täispiimas. Kolesterooli, millest muna puhul nii palju räägitakse, ei peaks samuti kartma, sest munas leidub palju letsitiini, mis kolesterooli halva toime neutraliseerib. Munas on esindatud kõik tähtsamad vitamiinid ja olulised mineraalained.

Munasöömisega ei tasu muidugi ka liialdada – üks muna päevas ja 3-4 nädalas on parim kogus. Nii et targalt süües kaalub kasulikkus kolesteroolihirmu igatahes üles. Ja kes veel ei teadnud, organism omastab poolkõva muna paremini kui kõva. Kella tiksumine on seega keetmise juures igati abiks.

Rõõmsaid munadepühi!

Benediktiini munad

Muna- spinatipirukas

Täidetud munad

Majonees

Munavõi

Tüümianijäätis 

Kartuli-kiluvorm munaga

Õunamagustoit munaga 

Marja sabayon 

Lumepallisupp

Makroonid ehk mandli-munavalgeküpsised

Beseerull marjadega

Kiire pokaalipasha