14. etappFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
2. mai 2010, 21:00

Pitsapõhja valmistamise etapid

Klassikaline pitsatainas valmistatakse nisujahust, veest, värskest pärmist ja oliiviõlist. Nisujahu võib osaliselt või täielikult asendada durumnisujahuga. Värske pärmi asemel võib kasutada ka kuivpärmi, kuid siis tuleb arvestada, et kuivpärm vajab ”üles ärkamiseks” soojemat, 42ºC vett.

Pitsapõhja valmistamise etapid

1. Vala jahu lauale või suurde kaussi ja tee selle keskele süvend.

2. Pane teise kaussi murendatud pärm, käesoe vesi (37ºC), sool ja suhkur ning sega kuni pärmi täieliku lahustumiseni. Lisa õli.

3. Nirista segu jahusüvendisse, jahu samal ajal näppudega segades.

4. Sega tainas käte või köögikombainiga ühtlaseks ja sõtku nii kaua, kuni see lööb käte küljest lahti.

5. Sõtku tainast veel mõni minut, kuni see muutub läikivaks.

6. Puista kauss ja tainas jahuga üle. Kata kauss rätiku või toidukilega ja lase tainal soojas kohas 2 tundi kerkida.

7. Jaga tainas kaheks või neljaks

8. Vajuta tainatüki keskele peopesaga süvend.

9. Vormi tainas käte vahel ümmarguseks kettaks.

10. Rulli tainaketas laual tainarulliga õhukeseks.

11. Kuumuta ahi maksimumtemperatuurini (võimalusel ainult altkuumusega).

12. Aseta tainapõhi pitsakivile või ahjuplaadile. Ahjuplaati pole vaja katta küpsetuspaberiga ega määrida õliga – piisab sellest, et tainapõhi on alt kergelt jahune.

13. Kata tainas kõigepealt marinara kastmega.

14. Puista peale riivjuust

15. Kate teiste katteainetega. Soovi korral võid kõige peale raputada kuivatatud maitseürte. Küpseta pitsat ahju alumisel siini 10-15 minutit.

Pitsataina põhiretsept

Kogus: 4 väikest või 2 keskmist pitsapõhja

10 dl jahu

20 g pärmi

2,5 dl käesooja vett

2 tl (mere)soola

1 tl suhkrut

1 dl õli