Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
2. august 2009, 21:00

Jäätise valmistamine jäätisemasinaga

Detailne juhend jäätise koduseks valmistamiseks.

Isetehtud vanillijäätise põhiretsept

1 vanillikaun

4 dl piima

6 munakollast

2 dl suhkrut

6 dl vahukoort

1. Pane potti vanillikaun, lisa piim ja vahustamata koor ning kuumuta keemiseni. Tõsta tulelt, lõika vanillikaun pikisuunas pooleks ja kraabi seemned kooresegusse.

2. Vahusta munakollased ja suhkur heledaks vahuks. Vala koor pidevalt segades munavahu hulka.

3. Kalla kõik tagasi kastrulisse ja kuumuta nõrgal kuumusel puulusikaga pidevalt segades kümmekond minutit, kuni segu veidi pakseneb.

4. Tõsta tulelt ning jahuta kiiresti külmaveevannis. Eriti kiiresti saab jahutada jääkuubikutega täidetud veevannis.

5. Vala kõik jäätisemasinasse ja valmista jäätis. Kui masinat pole, siis tõsta segu madalasse kaussi ja aseta vähemalt neljaks tunniks sügavkülma.

6. Vahusta massi iga poole tunni tagant, et jäätis saaks kohevam ega tekiks jääkristalle.

7. Serveeri kohe või pane karbiga sügavkülma.

8. Kui sul pole jäätisemasinat, kalla jäätisesegu madalasse metallist kaussi ja tõsta sügavkülma. Seejärel vahusta segu iga 30 minuti tagant mikseri või vispliga, et see jääks kohevam ega tekiks jääkristalle. Serveeri kohe või pane segu karbiga sügavkülma, külmuta vähemalt 4 tundi ja veereta jäätisepalliveeretajaga pallid.

Nippe jäätisevalmistajale

• Hoia jäätisemasina kanister alati sügavkülmas ootel – iial ei tea, millal tahad seda kasutada, kuid enne jäätise valmistamist peab kanistrit vähemalt 24 tundi sügavkülmas jahutama.

• Kasuta hooajalist marja- ja puuviljasaaki, sest neist valmistatud jäätis on parim. Talvisel ajal võid kasutada ka sügavkülmutatud marju.

• Enne jäätisemassi valamist jäätisemasinasse veendu, et segu oleks jahutatud külmkapi temperatuurini. Jäätisemassi võid ka eelmisel päeval valmis teha ja hoida kuni jäätisevalmistamiseni külmkapis õhukindlalt suletud karbis.

• Valmisjäätis ei kannata suuri temperatuurikõikumisi. Kord juba sulama kippunud jäätist uuesti sügavkülmutades tekivad sellesse jääkristallid, mis rikuvad nii maitset kui ka sametist tekstuuri.