Retseptid

Kartul - meie teine leib 

Raili Mikk, 27. jaanuar 2009, 22:00
Foto: sxc.hu
Kui talvel köögivilja valik on üpris piiratud, siis korralik kartul on talviti alati saadaval.

Euroopasse jõudis kartul 16. sajandil, üldrahvalikuks toiduaineks kujunes aga alles eelmisel sajandil. Tänaseks on kartul vallutanud kogu maailma. Praeguseks on aretatud üle 1000 kartulisordi.

Eestis süüakse aastas 60 kg kartulit inimese kohta! Kartulitärklis koos kartuli vitamiinide, mineraalainete ja mikroelementidega on just see, mida vajame. Rahvameditsiinis on raviks kasutatud kartuliõisi ja mugulaid. Loe lähemalt

Kartulit keetes tuleb teada, et puhastatult ei tohiks neid hoida rohkes vees, sest C-vitamiin, mis peidus koore all, lahustub külmas vees. Seega, keetmisel tuleb kartul asetada keevasse soolaga maitsestatud vette. Kevadine kartul aga tuleks panna keema külma veega ja kindlasti koorituna.

Kartulist valmistatakse tänapäeval mitusada toodet, kartulitoite - tuhandeid!

Kartuli ja heeringa minikotletid

Hakklihavorm kartulipudruga

Singikiusatus

Kartuliomletipiru-

kas

Suitsulõhepirukas kartulimuretainal

Prantsuse kartuli-juustupüree

Fooliumikartulid suitsukanatäidisega

Kartulivorm anšooviste ja kapparitega

Kartuli-mozzarellavorm küüslauguga

Kuldne kartulisupp

Ahjukartulid küpsetuskotis