Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
29. detsember 2008, 22:00

Suupisted – mõistlik jätk jõuluaja vaaritamisele

Oivalised jõulumaitsed veel keelel aga kahjuks ka lisakilod ähvardamas… nüüd tahaks vahelduseks midagi sümboolset ja kerget. Uue aasta ootuses suheldakse heade sõprade ja sugulastega. Suurest söögist ei ole aga huvitatud ei võõrustajad ega külalised. Siis tulevad appi kõikvõimalikud suupisted, lihtsad ja kiired!

1. Kiirmarineeritud lõhesuupisted

2. Piparkoogi-juustusuupisted

3. Pika saia suupisted

4. Kartuli-soolalõhesuupisted kodujuustuga

5. Peekoni-oliivisuupisted

6. Üleküpsetatud kõrvitsasuupisted

7. Hõrgud kurgisuupisted

8. Friteeritud Camembert

9. Kilukeerud

10. Krõbedad juustupallid

11. Lumekrabivaht kreekeritega

12. Krõbedad juustuküpsised

13. Munasalat rukkileival

6 ruutu koorikleiba (3 x 3 cm)

salatilehti

võid

3 keedetud muna

3 sl jogurtimajoneesi

1 marineeritud kurk

musta pipart

soola

Haki munad ja kurk. Maitsesta majonees soola ja pipraga. Sega hakitud munad ja kurk õrnalt kastmega kokku. Määri leibadele võid, aseta peale salatileht, sellele omakorda lusikatäis salatit. Kaunista tilli või murulauguga.

14. Täidetud küüslauguseened

u 200 g šampinjone

170 g võid

6 peeneks hakitud küüslauguküünt

2 ½ dl riivsaia

1 sl hakitud tüümjani

1 lahtiklopitud muna

Eemalda seentelt jalad ja aseta ahjuplaadile. Sega kausis pehme või küüslauguga. Jaga 2/3 segust seente sisse. Sulata ülejäänud või paksupõhjalises potis ja pane hulka saiapuru. Hauta kuni saiapuru on kuldkollane. Lisa tüümjan ja muna, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta segu seente sisse. Küpseta 180 kraadises ahjus 15 minutit. Serveeri soojalt või külmalt. Tõhusama ampsu saad kui pakud seeni röstitud leival, mille oled seenekujule vastavalt ümmarguseks lõiganud.

15. Külmad kalapallid  

Raili Mikk

400 g graavilõhet

1 väike punane sibul

1 sidruni koor

0,5 tl sidrunimahla

2 sl tilli

2 tl hakitud ingveri

wasabi kaste

Haki lõhefilee hästi peeneks, kas noa või köögikombaini abil. Peenesta sibul ja ingver. Sega kõik ained kokku ja veereta tainast pisikesed pallid. Aseta pooleks tunniks külma. Paku musta leivaga.