Foto: istockphoto.com
Retseptid
12. oktoober 2008, 21:00

Ilmakuulus roog ratatouille

Tänu ülipopulaarsele animafilmile “Ratatouille” on samanimeline Lõuna-Prantsusmaalt pärit maitsev köögiviljahautis viimase aastaga kogu maailmas ilmselt rohkem populaarsust võitnud kui kõigil varasematel sajanditel kokku. Võiksime temaga pisut tutvust teha.

Roog ise kujutab endast köögiviljahautist ja on pärit Nizzast, Vahemere äärest. Sõna "ratatouille" arvatakse olevat pärit väikesest oktsitaani keelest, mida kõneldakse Lõuna-Prantsusmaa ja Hispaania piiril, ning selles keeles on nimekuju ratatolha. Kuid prantsuse keeles on tegusõna touiller, mis tähendab "segama" ja võib samuti olla seotud roa sünniga.

Kui tänapäeval peetakse ratatouille'd just baklažaaniroaks, vähemalt on baklažaan väga tähtis komponent, siis algupäraselt valmistati ratatolha de Niça't sootuks ilma baklažaanita, küll aga kasutati tsukiinit, eri värvi maguspipraid ehk paprikaid, tomateid, sibulat ja küüslauku ning Provence'i maitseainete segu (herbes de Provence). See, kuidas ratatouille'd tegelikult õigesti valmistada, on üks prantsuse kokandushuviliste lemmikteemasid. Sama tuliselt vaieldakse ka paljude teiste traditsiooniliste roogade üle, nagu pistou, bouillabaisse jne.

Traditsioonilisemaks peetakse valmistamistava, kus kõik köögiviljad küpsetatakse esmalt eraldi ning roog segatakse hiljem tomatikastme või -pastaga, kuumutatakse veel korra ning maitsestatakse. Tänapäeval on levinum aga meetod, kus kõik köögiviljad ilma peenutsemata ühes pannis mahlakaks seguks hautatakse.

Selle roa kõige levinum nimi maailmas ongi ilmselt ratatouille, kuid analoogset köögiviljahautist leidub veel paljude teiste rahvaste köökides: Eestiski serveerivad itaalia restoranid maitsvat caponatat, Baskimaal nimetatakse seda pipérade'iks ning väga levinud hommikusöök ja eelroog on pipérade aux æfs ehk köögiviljadega omlett. Türgis on analoogne roog imam bayildi ja sellest nimekujust inspireeritult lõi ameerika meisterkokk Thomas Keller ka filmi "Ratatouille" tarbeks roa nimega confit bayildi. Selle õilistunud toidu saamiseks küpsetatakse kauneid värvilisi köögiviljarattaid ahjuplaadil oliiviõli ja maitseainetega ülepiserdatult, serveerimisel aga tilgutatakse köögiviljadele kvaliteetset palsamiäädikat.

Enamasti serveeritakse ratatouille'd (hääldus: ratatuii) pearoa lisandina, eriti hästi sobib see näiteks grillitud või ahjus küpsetatud liha juurde, aga ka kala kõrvale. Laias maailmas täidetakse tugevamaitselise köögiviljaseguga ka pannkooke ja pirukaid, samuti võib sellega täiendada omletti. Lihtsaim ja algupäraseim viis seda maitsvat rooga nautida on võtta kõrvale pehmet prantsuspärast saia.