Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
2. mai 2008, 21:00

Piia Ausman - julge käega leiutaja

Haus Galerii juht ja uue lasteraamatu autor Piia Ausman kuulub köögikunstis julgete katsetajate ridadesse. Tema parimaks abimeheks on kõhutunne, mis ei lase sobimatuid maitseid kokku liita.

Tema puhul kehtib tuntud reegel - kes palju teeb, see palju jõuab. Galeriiga ja kunstioksjonite korraldamisega seotud tööde kõrvalt kasvatab hakkaja daam kuueaastast tütart ja kolmeaastast poega ning kevadel jõuab tema sulest müügile veel üks kogupereraamat. Pole siis ime, kui ta ütleb, et söögitegemine ei kuulu ülemäära keeruliste kunstide hulka, kus peaks retseptiraamatud ja toiduajakirjad appi võtma. Neid kasutab ta haruharva. Tol pimedal talveõhtul, kui Piiaga kohtume, seame end sisse Haus Galerii väikeses köögis, kus valmivad galeristide kiired lõunaroad, sest välja sööma lipata pole sageli aega. Süüakse seda, mida parasjagu poest kaasa haaratud või teha viitsitud. Mõnikord "ehmatab" perenaine isegi oma kliente sooja röstsaiaga, kus murakamoos all ja juust peal. Kõik kiidavad! Üleüldse paistab Piia olevat suur katsetaja, kes ei karda, et segab sobimatud maitsed kokku, sest kõhutunne tuleb alati abiks. "Oma tuttavate hulgas olengi kuulus selle poolest, et suudan mitte millestki midagi kokku miksida," kirjeldab galerist enda köögikavalusi. "Näiteks jõulude ajal tõi ämm meile suure kohupiimakoogi, mis oli küll väga maitsev, kuid lõpuks läks saiaosa kuivaks. Tegin sellest vana-aastaõhtuks superhea magustoidu - lõikasin kuivanud osa küljest ära ning ülejäänu segasin hapukoore, marmelaaditükkide, kakaopulbri ja mandlilaastudega. Panin valminud segu kapist leitud küpsistega kihiti ja kaunistasin pealt riivitud šokolaadi ja mandariinidega. Veidi külmkapis seismist ja oligi valmis!"Soolase ja magusa koostöö Piia jaoks pole eriline mure, kui poest ei jõua läbi käia, kuid külmkapis üht-teist ikka leidub, sest siis juba nälga ei jää. Näiteks kingiti tema abikaasale oktoobris toimunud sünnipäevaks terve põrsas, millest sai peagi suitsupõrsas, mida isuga söödi. Ülejäänu pandi väiksemate tükkidena sügavkülma hoiule, et sellest hiljem mitu raksu maitsvat hernesuppi keeta. Muide, maakodu suitsuahjus valmib neil kõiksugu hõrgu maitsega lihasid ja kalasid. Ka marineeritud seened saavad purkidesse imehea marinaadiga, millesse lisatakse muuhulgas ka mett. "Pastaroogadega on eriti lihtne, seal pole muud, kui fantaasia lendu lasta," räägib Piia. "Ja poes müüdava lehttaigna abil saab teha väga kiiresti erineva sisuga pirukaid, kuni kaneeli-suhkru-võiga palmikuteni välja. Samas armastan valmistada ka vanaemade roogasid nagu soolalihaga munakaste."Ei möödu nädalat, mil Piia köögis poleks tunda pannkoogilõhna, vähemasti ühel päeval särisevad need kindlasti pannil. Kas hästi õhukesed (täidiseks näiteks sink-juust-majonees või hapukoor kalamarjaga) või vastupidi - kohevad pätsikesed, kus taina hulka segatud ka kohupiima ning riivitud õuna. Oma maitse-eelistustest rääkides tunnistab Piia, et temale meeldivad just soolase ja magusa meki koostöö. Kuigi maitseainetega ta liialdama ei kipu. Parem ikka nii, et ehedad maitsed saaks vaevata esile tõusta. Viimasel ajal tunneb ta tõmmet sushi poole, kuigi varem sellest roast suuremat ei pidanud. Seevastu tema lapsed eelistavad suuresti kartuli-kastme klassikat ja peavad iseenesest mõistetavaks, et iga päeva juurde kuulub üks pudrust koosnev söögikord. Supidki lähevad nende peres hästi kaubaks. Kõigesööjana ei kirtsuta Piia ühegi toiduaine peale nina, kuid kui just valida saab, siis šokolaadikoogid jätaks teistele ja võtaks mõne muu magustoidu. Jutuajamisega samal ajal hakib galerii köögis tegutsev perenaine profi väledusega kõik salati koostisosad paraja suurusega tükkideks: pirnid, tomatid, kurgid, mozzarella, soolakala ja jääsalati. Peale kallab oliiviõli ja röstib saia juurde. Kokkajal on kombeks sööki tehes kohe ka köök korda teha."Oo, mul tuli üks hiljutine toiduüllatus meelde, mille suhtes olin esialgu väga skeptiline," teatab külalistele äsjavalminud salatit pakkuv galerist. "Nimelt kuulsin ühe tuttava käest, et superhõrk kala valmib hapukapsa kasukas. Otsustasin proovida. Maitsestasin punase kala kõigepealt soola-pipraga, seejärel võõpasin üle majoneesi ja magusa sinepi seguga. Kõige peale panin paksu kihi praekapsast. Fooliumisse ja ahju! Umbes pool tundi hiljem võtsin ahjust välja kala, mis maitses uskumatult mahlase ja hõrguna. Täiesti fantastiline!" Kuulates piitspeenikese Piia kirjeldusi toiduteemadel, kust ei kosta sõnu, nagu kalorid ja väherasvane, uurin täpsustuseks järele, kas tal on olnud kokkupuuteid dieetidega. Küsitletav raputab kindlameelselt pead ja teatab, et pole kunagi selliste asjadega oma keha piitsutanud. Isegi mitte pärast rasedusi, mille ajal tuli mõlemal korral juurde umbes 25 kilogrammi. Aga need lisakilod läksid jälle iseenesest maha, umbes siis, kui lapsed said aastasteks. Töötempo on üldjuhul nii kiire, et trenniks pole aega. "Meie keha on üldjuhul targem, kui arvata oskame. Kuulan oma keha ja see toimib," võtab Piia toitumisega seonduva kokku. "Lapsi oodates oli kohutav isu näiteks keefirist ja purustatud banaanidest segatud joogi järele. Mingil ajal sõltusin jällegi porgandi-apelsinimahlast. Tähtis on toidust mõnu tunda!"ajakiri Anne