Foto: Kristjan Lepp
Retseptid
28. veebruar 2008, 22:00

Staarkoka retseptisoovitus naistepäevaks

Andekas noor peakokk Roman Zaštšerinski, kes koostas tänavu vabariigi aastapäeval presidendi vastuvõtu menüü, pakub naistepäevaks meestele välja lihtsa ja geniaalse koogiretsepti.

Miks on nii, et naised teevad rohkem süüa, aga kokaametit peavad pigem mehed?Köök on nagu sõjavägi, seal on oma kindral, omad seersandid ja reamehed. Karm distsipliin, iga päev on sõjaseisukord. Kiire, higine, füüsiliselt väsitav ja vahel päris karm maailm. Vaadake Ratatouille multikat! Naistel on sellises ametis raske toime tulla.Miks sind toiduvalmistamine köidab?Meie, kokad töötame mitmes dimensioonis. Kui kunstniku töid saab tavaliselt 2-3 moodi tunda, kas näha, katsuda või kuulda, siis meie kasutame kõiki võimalusi. Sa näed, kuuled näiteks kastme või rasva mulinat, puudutad, maitsed, nuusutad, lisaks veel värvid ja meeletu valik tooraineid. Ja lõpuks lisame juurde veinid ja muu alkoholi ning restorani-kohvikumeeleolu. Kas pole fantastiline maailm? Kui ma saaks uuesti oma elu elada, ei muudaks ma ühtegi sammu ja teeks ikka süüa. Ma puutun selles ametis kokku ju kõikide erialade inimestega! Mis tasemel peaks iga mees oskama süüa teha?Nii palju, et ta saab paar päeva ise hakkama ilma kohviku või restorani toiduta. Praetud muna, pelmeenid jne. ma muud ei nõuakski. Aga kui inimesel on huvi, siis võiks osata ise liha grillida või teha lihtsat mõnusat kastet. Risoto on juba poolproffide teema, aga see lihtne oskus sulatab naiste südamed kui kuum šokolaad vaarikaželeed.Parim soovitus algajale kokkajale?Tee lihtsaid toite. Retsept ei ole alati 100% tähtis, usalda oma maitset ja sisetunnet. Ühes toidus piisab 3-4 maitsest. Ja ära liialda kuivatatud maitseainetega.Mis on sinu lemmik Eesti toiduainetest? Miks?Peet. See on fantastiline juurvili, millest saab teha kastmeid, suppe, hautisi, tšipse. Peedi juures võlub mind värv, maitse ja konsistents. Naljakaim ebaõnnestumine köögis?Restoran pidi kohe-kohe avatama. Restorani jaoks ostetud uued salvrätid toodi kohale samasuguses mustas 200-liitrises kilekotis, mida kasutatakse prügi jaoks. Aga peakokal oli tol päeval halb tuju ja õhtul karjus ta köögis: "Kuradi-kurat, koristage nüüd kõik see s**t köögist ja laoruumist välja!" Keegi peale peakoka muidugi ei teadnud sellest salvrätikotist ja kõik mustad kilekotid visati minema ... Naljakas oli vaadata, kuidas peakokk ja restorani mänedžer õhtul 7000 krooni maksnud salvrätte käisid prügikastis otsimas. Mida maitsvat võiks üks tavaline mees naistepäeva hommikul oma naisele valmistada?Mõnus kuum banaani-tarte tatin vanillijäätisega, otse voodisse koos värske kohvi, apelsinimahla ja maitsva suudlusega! Banaani-tarte tatin4 inimesele valmis lehtainas 300gBanaan 4 tksuhkur 150gvõi 10gvanillijäätisSoojenda elektriahi 200 kraadini või gaasiahi 180 kraadini.Sulata potis suhkur ja keeda teda, kuni hakkab kergelt pruuniks ja läbipaistvaks minema.Vala 2 supilusikat sulatatud suhkrut keraamiliste või metallvormide põhja.Lõika banaanid vormide kõrguseks ja aseta vormidesse.Rulli kergelt lehttainas ja lõika noaga ruudud või ringid.Määri vormide ääred kergelt võiga ja aseta tainas nende peale. Küpseta ahjus 15 minutit või kuni tainas on valmis.Keera vormid ümber ja pane taldriku peale. Karamell voolab välja nagu kaste.Aseta koogi peale pall vanillijäätist ja soovi ilusat naistepäeva.Ära unusta hiljem ise kuivanud karamellipott ära pesta!Loe ka:Hoia oma naine õnnelikuna8 kooki 8. märtsiksKõige lihtsam tort Mees köögis: Elmar Liitmaa