Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
28. veebruar 2008, 22:00

Intervjuu kokaraamatu autoriga: Pille Enden

Intervjuu uue kokaraamatu \"Pajaroad\" autori Pille Endeniga

Kuidas jõudsid kokandusmaailma ja miks toiduvalmistamine sind köidab?Kokandushuvi on pärit kodust, kus algul ema kõrvalt ja hiljem juba iseseisvalt midagi valmistasin. Retsepte oma retseptivihikusse hakkasin ka üsna varakult koguma. Peale keskkooli lõpetamist asusin õppima TPI-sse Ühiskondliku toitlustamise tehnoloogia ja organiseerimise erialale, seal toiduhuvi aina süvenes. Toiduvalmistamine köidab mind, sest see on lõputu mängumaa- kogu aeg saab midagi uut ja huvitavat proovida. Ja töö tulemus on üsna lühikese aja jooksul näha. Ajapikku on see muutunud kireks ja hasardiks. Mis on sinu eredaim toiduga seotud mälestus lapsepõlvest? Meenub, kuidas ühel päeval maal vanaema-vanaisa juures korjasime pesukausitäie metsmaasikaid ning siis sõime need piima ja suhkruga kohe ära. See lõhn ja maitse on siiani meeles. Samas on naljakas, et lapsepõlvest on pigem ebameeldivad kogemused - enamik inimesi mäletab vist igavesti toite, mida lasteaias pidi vägisi sööma. Miks valisid oma uue raamatu teemaks pajaroad, mis on nende võlu?Pajaroog on minu meelest perenaise jaoks üks eriti mugav toit, sest nõuab üsna vähe aega ettevalmistuseks ja mis podiseb ise vaikselt. See on hea ka soojendades.Ma olen ise suur pajaroogade fänn, eriti on minu nõrkuseks mitu tundi haudunud pajaroad. Hästi segunenud ja ühinenud toiduainete ja maitseainete kooslus on see, mis taolise roa nauditavaks teeb.Mis on sinu lemmikretsept uuest raamatust?Selles raamatus on väga palju retsepte, mida ma igal ajal teeksin. Aga kui valida üks kindel lemmik, siis võiks selleks olla lambahautis oliividega. Põhjuseks minu nõrkus lambaliha vastu ning selles roas olev huvitav maitsete kooslus. Selle retsepti sain oma Hispaanias elavalt sõbrannalt. Raamatut saab osta raamatupoodidest ja Raamat24 veebilehelt Kui Sa tahad midagi täpsemalt küsida uue raamatu või mõne kokandusliku probleemi kohta, siis jäta küsimus kommentaaridesse, edastame kõik küsimused autorile.