Foto: Rene Riisalu
Retseptid
24. veebruar 2008, 22:00

Intervjuu kokaraamatu autoriga: Heivi Peterson

Intervjuu värske kokaraamatu \"Ahjusoojad saiad-leivad\" autori Heivi Petersoniga.

Räägi paari lausega endast: kuidas jõudsid kokanduse juurde, mis sind selle juures paelub, mis parajasti käsil.Kokanduse juurde jõudsin väiksena. Selles võib "süüdistada" minu emapoolset suguvõsa, kes on kokkamises alati väga tubli olnud, kuigi elukutselt pole neist keegi kokk. Minu hobiks on kokkamine alati olnud, aga tõsisemalt olen sellega tegelenud viimased 10 aastat.Toidu tegemise juures paelub mind kõige rohkem see, et tegemist on puhtalt loomingulise tööga, täiesti võrreldav fotograafiaga.Hetkel tegelen raamatute kirjutamise ja kirjastamisega (alustasin uut rootsikeelset sarja). Olen Stockholmis väljaõppe saanud kokk-kondiiter, teen tellimustorte ja tegelen cateringiga.Mis on eredaim toiduga seotud mälestus lapsepõlvest?Vanaema küpsetatud saiadÕpetad oma raamatus ise saia ja leiba küpsetama. Tänapäeval on ju kõik poed värsket leiba, saia ja kukleid täis. Miks peaks inimene ise kodus leiba küpsetama? Sest omatehtud saiad-leivad on palju maitsvamad! Igaüks võib küpsetada just enda maitse järgi, sest maitsestamisvariante on uskumatult palju. Ja see küpsetamise lõhn, mis katab kogu elamise... see on võrratu!Mis on sinu peamine soovitus algajale küpsetajale? Soovitan ebaõnnestumisel mitte käega lüüa. Kogemused tulevad aegamööda ja tulemus läheb iga korraga aina paremaks. Jah, teooria lugemine on tüütu tegevus, mida keegi ei viitsi teha, aga minu raamatus on teooria lühike ja konkreetne, välja on toodud kõige olulisem. Soovitan lugeda, kuigi see võib vastumeelne tunduda :-)Milline on sinu lemmikretsept oma raamatust?Ma ei tooks välja ühte konkreetset retsepti, aga minu lemmikosa raamatust on palmiksaiad. Selles osas on kasutatud igal pool sama retsepti, sest peatüki eesmärk on põimimise õpetamine.Mis oli sinu viimane küpsetis?Tegin laupäeval suure printsessitordi 25-le inimeseleRaamatut "Ahjusoojad saiad-leivad" saab osta raamatupoodidest ja Raamat24 veebilehelt