Foto: Daisy Lappard
Retseptid
29. november 2007, 22:00

Maailma parim baarmen

Krista Meri (31) on kokteile seganud 12 aastat. Nädal tagasi Taiwanis toimunud baarmenide 58. maailmameistrivõistlustelt tõi ta noorima naisosavõtjana koju kokteilisegajate kõrgeima autasu – kristallkarika. Konkurente oli 48 riigist ja viie joogi segamiseks anti viis minutit. Maailma parimat kokteili saab tänasest alates maitsta Tallinnas, Reval Park Hotel & Casinos.

Kuidas Te vastate, kui Teie ametit küsitakse?

Olen baarmen. Mõni ütleb ka baaridaam, kuid minu jaoks on sel teine kõla ja see pole päris see. Taiwanis nimetati mind aga hoopis baarileediks.

Kirjanduses ja filmiklassikas on baarmenil pihiisa roll. Kas Teilegi pihitakse?

Jah, samamoodi nagu meestele ja raamatutes. Kuulan kliendi alati ära ja proovin aidata hea sõnaga. On hea teada, et ka võõrastel inimestel on elu ja mured-rõõmud.

See, et olen naine, pole seni takistuseks olnud - rääkima hakkavad nii mehed kui ka naised. Naised tulevad näiteks nõu küsima, mida ühes või teises olukorras peaksin tegema.

Kas mõni kunde on Teie nõuande pärast klaasi letile ka jätnud?

Jah, ka neid juhuseid on paar tükki olnud. Purjus kliendi saab koduteele saata naeratuse, pilgu ja heatahtlikkusega. Viisakus on kõige alus.

Teie välimus peab hoolitsetud olema. Kui sageli ilusalongis käite?

Võimalusel kaks korda kuus. Ja igapäevaselt ei saa mul kunagi nii kiire olla, et jääks juuksed pesemata või meik pooleli. Jäägu või kohv joomata.

Ülemäära ma oma välimust ei rõhuta. Ehkki tean, et see on töös pluss. Tean, et minu pärast on ka baari tuldud. Ja igasugu ettepanekuid on ka palju tehtud.

Baar töötab enamasti õhtul ja öösiti. Kuidas mõjutab see isiklikku elu?

See amet on elustiil. Unepuuduse üle ma ei kurda, sest vahel piisab väljamagamiseks vaid kolmest-neljast tunnist. Suhted on samuti võimalikud, kui su ümber on toetav ja mõistev perekond. Lapsi veel meie peres pole.

Kumb põhjus on napsutamiseks etem - kurvastus või rõõm?

Kindlasti rõõm! Kurvastuses võib abi anda vaid üks kange ja kirgas naps.

Milline on Teie suhe alkoholi väljaspool tööaega?

Viinapitsi tagurpidi ei pööra. Ka mitte kokteiliklaasi - mulle meeldib vaadata. Naudin, kuidas profid teevad, ja selle eest olen nõus maksma ning tellima mitmeid kokteile - see on nagu mäng. Fantaseerida saab ka kaunistustega.

Millest koosneb Teile võidu toonud kokteil?

Kokteil on mõeldud nautimiseks ennelõunal ja koosneb viiest komponendist - viin, kuiv Martini, Amaretto, rohelise õuna siirup ja laimimahl. Koostisosad pannakse šeikerisse jääle, šeigitakse ja kurnatakse kokteiliklaasi. Kaunistuseks on mustikaoks koos rohelise õuna koorest lõigatud lillega. Kokteiliklaas on eelnevalt jahutatud. Kirkas kokteilis annab maitset roheline õun ja jook kannab nime "Golden Autumn".