Retseptid

Kodukokk 2006 

Toidutare, 27. mai 2009, 21:00
Kodukokk 2006 võistluse parimad retseptid koos kommentaaridega

Aastaks 2006. on kodukoka valimised mööda saanud.

Oli kõike – palju huvitavaid retsepte ja ideid, hulgaliselt osavõtjaid ning mõnusat kaasaelamist, kuid oli ka teistsuguseid emotsioone ja tundeid. Toidutare žürii valmis välja esmalt 6 parimat, mis anti hinnata auväärt komisjonile, mis koosnes oma ala asjatundjatest ning toiduga igapäevaselt tegelevatest inimestest.

1. Anne Kersna, Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakooli juhtivõpetaja, toiduekspert, žürii esinaine

2. Sirje Potisepp, Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja

3. Lia Virkus, Ajakirja „Pere ja Kodu“ köögitoimetaja

4. Merle Laidro, Kodukokk 2005

5. Tea Raidsalu, Postimehe toidu- ja terviselisa toimetaja.

6. Tiina Trolla, Naistelehe köögitoimetaja

Roogasid hinnati 4 erineva kriteeriumi järgi, 10-palli süsteemis:

• tehnoloogia õigsus,

• retsepti lahtikirjutamine, arusaadavus,

• komponentide ja maitsete kokkusobivus,

• välimus foto järgi.

Finaali pääsesid võistlustööd, kus oli kinni peetud Toidutare poolt antud reeglitest ning olid oma olemuselt millegipoolest teistest huvitavamad.

Pingerida koos kommentaaridega on selline:

I koht

37 punkti

Munalehed risotto täidisega, lisandiks juustukaste

Idee on huvitav, originaalne ja uudne ning serveerimine apetiitne.

Selgelt ja arusaadavalt lahti kirjutatud retsept. Maitsestus mitmekülgne.

Soovitav õli kogust vähendada.

II koht

35 punkti

Porrune kana-mangokaste riisiga

Tore kodune toit, pisut uhkemas kuues.

Võib-olla oleks kurkumi asemel värvimiseks kasutanud paprikat, aga see on maitse asi. Samas võiks karrit ja kurkumit õlis enne kuumutada, mitte lisada lõpus.

Ära kasutatud porrulaugu roheline osa.

III koht

34 punkti

Seened broileritaskus

Natukene pidulikum kodune toit, samas lihtne.

Maitse, välimus ja lõhn on tasakaalus.

Serveerimine huvitav ja omanäoline

Soola ja pipraga fileede maitsestamine enne praadimist!

Liiga kaua küpsetatud, saab kasutada ka muid tehnoloogiaid, et säiliks broileri mahlasus.

33 punkti

Paneeritud kanarull mango täidisega

Üldmulje hea, kuid kui järgi hakata tegema, siis osad kohad on liiga napisõnaliselt lahti kirjutatud. Algajal tekiks hulgaliselt küsimusi ja peamurdmist.

Värske mango tükid soovitatav pannil kergelt läbi kuumutada.

Tehnoloogia kohati segane.

Toidul puudub värskus.

32 punkti

Kartuli-juustupüree pilved mangokastmega

Üldmulje koduselt maitsev ja lihtne.

Liiga jahune toit.

Tehnoloogia osati segane.

Värvi juurde.

Maitserohelist oleks võinud olla.

30 punkti

Mango-tšillikana indiapärase riisiga

Hästi lihtne. Soojendav roog talve õhtusse.

Alguses tundus huvitav, kuid süvenedes oli üksjagu apsakaid sees.

Pisut napisõnaline, päris tegemisest liiga üle libisetud.

Kuna soolast pole üldse retseptis juttu, siis tundub pisut läägena.

Riisi võiks maitsestada.

Vormistusega võiks mängida, garneeringuna kasutada rohelist.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee