Kodukokk 2006
Aastaks 2006. on kodukoka valimised mööda saanud.
Oli kõike – palju huvitavaid retsepte ja ideid, hulgaliselt osavõtjaid ning mõnusat kaasaelamist, kuid oli ka teistsuguseid emotsioone ja tundeid. Toidutare žürii valmis välja esmalt 6 parimat, mis anti hinnata auväärt komisjonile, mis koosnes oma ala asjatundjatest ning toiduga igapäevaselt tegelevatest inimestest.
1. Anne Kersna, Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakooli juhtivõpetaja, toiduekspert, žürii esinaine
2. Sirje Potisepp, Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja
3. Lia Virkus, Ajakirja „Pere ja Kodu“ köögitoimetaja
4. Merle Laidro, Kodukokk 2005
5. Tea Raidsalu, Postimehe toidu- ja terviselisa toimetaja.
6. Tiina Trolla, Naistelehe köögitoimetaja
Roogasid hinnati 4 erineva kriteeriumi järgi, 10-palli süsteemis:
• tehnoloogia õigsus,
• retsepti lahtikirjutamine, arusaadavus,
• komponentide ja maitsete kokkusobivus,
• välimus foto järgi.
Finaali pääsesid võistlustööd, kus oli kinni peetud Toidutare poolt antud reeglitest ning olid oma olemuselt millegipoolest teistest huvitavamad.
Pingerida koos kommentaaridega on selline:
I koht
37 punkti
Munalehed risotto täidisega, lisandiks juustukaste
Idee on huvitav, originaalne ja uudne ning serveerimine apetiitne.
Selgelt ja arusaadavalt lahti kirjutatud retsept. Maitsestus mitmekülgne.
Soovitav õli kogust vähendada.
II koht
35 punkti
Porrune kana-mangokaste riisiga
Tore kodune toit, pisut uhkemas kuues.
Võib-olla oleks kurkumi asemel värvimiseks kasutanud paprikat, aga see on maitse asi. Samas võiks karrit ja kurkumit õlis enne kuumutada, mitte lisada lõpus.
Ära kasutatud porrulaugu roheline osa.
III koht
34 punkti
Seened broileritaskus
Natukene pidulikum kodune toit, samas lihtne.
Maitse, välimus ja lõhn on tasakaalus.
Serveerimine huvitav ja omanäoline
Soola ja pipraga fileede maitsestamine enne praadimist!
Liiga kaua küpsetatud, saab kasutada ka muid tehnoloogiaid, et säiliks broileri mahlasus.
33 punkti
Paneeritud kanarull mango täidisega
Üldmulje hea, kuid kui järgi hakata tegema, siis osad kohad on liiga napisõnaliselt lahti kirjutatud. Algajal tekiks hulgaliselt küsimusi ja peamurdmist.
Värske mango tükid soovitatav pannil kergelt läbi kuumutada.
Tehnoloogia kohati segane.
Toidul puudub värskus.
32 punkti
Kartuli-juustupüree pilved mangokastmega
Üldmulje koduselt maitsev ja lihtne.
Liiga jahune toit.
Tehnoloogia osati segane.
Värvi juurde.
Maitserohelist oleks võinud olla.
30 punkti
Mango-tšillikana indiapärase riisiga
Hästi lihtne. Soojendav roog talve õhtusse.
Alguses tundus huvitav, kuid süvenedes oli üksjagu apsakaid sees.
Pisut napisõnaline, päris tegemisest liiga üle libisetud.
Kuna soolast pole üldse retseptis juttu, siis tundub pisut läägena.
Riisi võiks maitsestada.
Vormistusega võiks mängida, garneeringuna kasutada rohelist.
Täname kõiki osavõtjaid.
Võitjatega võetakse ühendust.
Kommentaarid (0)