Retseptid
12. oktoober 2006, 21:00

Kompsupidu

See läänemaailmas populaarne koosviibimise vorm, kuhu iga osavõtja saabub kohale oma toidu- ja joogipakiga, on vähehaaval hakanud juurduma ka meil, esiotsa küll peamiselt vanade sõprade või õpingukaaslaste kokkusaamistel. 

Senisest hoopiski rohkem võiks sellist peopidamist aga rakendada ka perepidude läbiviimiseks. Kompsupeo korraldus on olemuselt äärmiselt lihtne – korraldaja poolt on ruum ja lauanõud ning tavaliselt ka karastusjoogid, iga külaline võtab kaasa kompsukese poest ostetud või ise valmistatud söögiga. Kangemate jookide kohta kas lepitakse omavahel eraldi kokku või siis toob igaüks kaasa talle endale kõige meelepärasema joogi või selle segamiseks vajalikud komponendid.

Aga kui lugeja nüüd arvab, et küllap saabub taolisele peole iga teine osavõtja kas kartulisalati või singirullidega, siis ta eksib. Olen seda laadi koosviibimistel osalenud juba aastaid, kuid kordagi pole laual olnud kaht ühesugust rooga. Kui keegi seda aga siiski pelgama peaks, on väljapääs lihtne: korraldaja koostab menüü, kirjutab välja retseptid ning jagab need osavõtjate vahel. Lihtsama variandina määrab korraldaja igaühele lihtsalt roaliigi – näiteks soolane salat, magus tarretis, puuviljasalat, räpid, võileivad vms; valmistusviis ja -ained jäävad tegija enda valida. Joogid tuuakse tavaliselt kaasa, segujoogid võib vastaval kokkuleppel valmistada korraldaja.

Algajale kompsupeolisele võib muret tekitada kaasavõetava toidu kogus. Kui süvenete asjasse loogiliselt, siis saate kohe ka vastuse: valmistage teile määratud rooga just nõnda palju, kui seda kulub teie oma perele (kui te just pole innukad kaalujälgijad!); sama kehtib jookide puhul. Kui iga pere või osavõtja nõnda talitab, pole toidunappust vaja karta. Pealegi on meil kõigil kombeks igaks juhuks lauale panna (loe: kaasa võtta) tunduvalt rohkem, kui jõutakse ära süüa.

Milliseid tähtpäevi võiks pereringis kompsupeona tähistada? Paljudel peredel on kaunis komme tähistada manalateele varisenud vanaema või vanaisa sünniaastapäeva. Kui seda päeva pole näiteks ruumipuudusel võimalik kordamööda pidada kõikide suguvõsa täiskasvanud liikmete juures, oleks kompsupidu hea väljapääs lahedamate eluruumidega pereliikmete iga-aastase kohustuse leevendamiseks. Ka omaette elava pensionärist pereliikme sünnipäeva oleks päris mitmel arusaadaval põhjusel hea korraldada kompsupeona kas siis tähtpäevalise enda juures või mõne teise pereliikme kodus. Põhieelduseks on siin muidugi peategelase nõusolek, mille saavutamiseks tuleb mõnigi kord rakendada kavalust ja diplomaatiat. Sünnipäevalapse pidulik kohaletoomine – jällegi eeldusel, et see on talle tõesti meeltmööda – võiks toimuda alles siis, kui ülejäänud suguvõsa on koos ja laud valmis seatud. Eriti suurepärane on niisugune peokorraldus emadepäeva tähistamiseks. Täiskasvanud lapsed võivad saabuda toidukompsudega ema koju, kui seal jätkub ruumi, või korraldada emale peo ühe lapse kodus. Eriti pidulik võiks olla emadepäev siis, kui perekonnas on kaks või isegi kolm põlvkonda emasid, kellest eakamad eskorditakse peopaika autodega ning võetakse seal pidulikult ja südamlikult vastu.

Kompsupeo vorm on väga mugav ka igasuguste muude suuremate perekondlike kokkusaamise puhul, mida väga suure osavõtjate arvu puhul on kõige otstarbekam korraldada üüritud ruumis. Lisaks toidule ja serveerimisanumale võtab siis igaüks kaasa ka oma söögi- ja joogiriistad, pakib need pärast sisse ja peseb ise kodus puhtaks. Veelgi lihtsamaks teevad asja kvaliteetsed ühekorrasöögiriistad ja -nõud, servjetid ning laudlinad. Kuna taolistest koosviibimistest osavõtjad on enamasti töölkäijad inimesed, ei käi taoline väike lisakulutus kellelegi üle jõu. Ning otse loomulikult võite ühekorranõusid kasutada ka mitmel juba eespool kirjeldatud juhul.

Kompsupidu võib olla niihästi tavaline ümberlaua-istumine kui ka buffet-stiilis koosviibimine, kus igaüks leiab endale sobiva istekoha ja jutukaaslased. Muidugi tuleb ka stiilis varakult kokku leppida ning sellele vastavalt valida kas noa ja kahvliga, ainult kahvliga või hoopiski lausa sõrmede vahelt söödavad road. Muus osas piirab toiduvalikut ainult nõue, et roog ei kaotaks kohaletoomisel ei oma välimust ega maitset. Kaugemalt tulijad kasutagu kindlasti külmapatareiga varustatud termoskotti, et vältida toidu riknemist.

Kompsupeole sobivad kõik meie traditsioonilised peoroad: kartulisalat ja rosolje, lahtised pirukad, süldid ja tarretised, marineeritud heeringarullid ja räimekoogid, meelepärase täidisega singirullid, kreemitarretised, magusad koogid ja saiakesed. Laualt ei peaks puuduma ka koduhoidised: kurgid, kõrvitsasalat, tomati-sibulasalat ja marineeritud õunad ning seened. Nooremad on kindlasti huvitatud põnevatest trendiroogadest, mida leiate hulganisti niihästi siit peatükist kui ka kõikidest teistest.

Ja veel üks oluline seik. Ärge muretsege, kui te ei jõua rooga kodus viimase kriipsuni valmis teha või kui selle viimistlemine saab toimuda alles laualepanemisel. Roogade kandikutele ja vaagnatele seadmine ning kaunistamine kannab kompsupeo käigus erilist rolli, mida uustulnuk vist arvatagi ei oska. Kui peoruumi sisenedes mõned osavõtjad üksteist esiotsa ehk veidi võõrastavadki, siis kaob igasugune jäikus just eelnimetatud tegevuse juures. Õige pea võib aga vestlus muutuda nii elavaks, et korraldaja peab koosviibimise algusest mitu korda kõvahäälselt märku andma. Paremat algust perekoosviibimisele on aga raske soovida!

Kevadrullid köögiviljadega 36 tk

1 pakk filotainast

1 suur porgand

1 keskmine porru

2 dl sulanud rohelisi oakaunu

1 väike suvikõrvits

1 punane paprika

praadimisõli

Santa Maria vürtsikastet Sweet Hot Chili Sauce

pintseldamiseks 2 dl õli

Lisandiks:

1 purk Uncle Ben’s magushaput kastet

Valmista rullikesed peopäeva hommikul. Lõika köögivili 5 cm pikkusteks peenteks ribadeks. Prae porgandit, porrut ja paprikat pannil kõrgel kuumusel pidevalt segades paar minutit, lase jahtuda. Sega juurde oad ja suvikõrvits, maitsesta soola ja tšillikastmega. Moodusta lauale meetripikkune küpsetuspaberiga kaetud tööpind. Rulli eelmisel päeval sulama võetud tainapakk ettevaatlikult lahti, eemalda pärgament, tõsta pakk tööpinna ühele servale ja voldi lahti. Tõsta üks tainaleht vabale pinnale, pintselda õliga üle. Korda sedasama veel kolm korda; lõika tekkinud neljakihiline plaat 12 tükiks. Tööta nobedasti ja hoia töötlemata tainapakki kuivamise vältimiseks kogu aeg niiske rätiku all! Pane igale plaadile kuhjake köögivilja. Keera külgmised servad köögivilja peale ja rulli tainas kokku. Lao rullid küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja pintselda õliga üle. Küpseta 225° juures 15–18 minutit ehk kuni rullikesed on pruunid. Lase jahtuda ning paki karpi, asetades kihtide vahele ja peale köögipaberit ning hoia karpi ilma kaaneta toatemperatuuril. Peopaigas lao rullid vaagnale ning aseta kõrvale kausike magushapu kastmega.

Singiräpid 8 tk

1 pakk (8 tk) Tex-Mex tortiljasid

2 suurt mahlast pirni või õuna

300 g sinki õhukeste viiludena

200 g küüslaugumaitselist lahjat toorjuustu

2 sl võileivamajoneesi

sidrunipipart

1 pott rohelist salatit

Mikserda toasoe toorjuust võileivamajoneesi ja näputäie sidrunpipraga kohevaks. Lõika puuvili õhukesteks sektoriteks. Määri tortiljadele võiet, kata see õhukeste singiviilude ja puuviljasektoritega ning seejärel salatilehega. Keera tortiljad tihedalt rulli, lao kaanega karpi ja hoia kuni kodust lahkumiseni külmkapis. Enne vaagnale ladumist poolita räpid.

Oasalat singiga

frisee- või tammelehesalatit

2 purki punaseid ube soolvees

1 purk valgeid ube soolvees

1 väike purk marineeritud pärlsibulaid

2 väikest purki ananassirõngaid

2 küüslauguküünt

300 g tugevamaitselist veiselihasinki õhukeste viiludena

Kaste:

1 dl külmpressitud oliiviõli

purustatud musta pipart

Cayenne’i pipart

küüslaugusoola

ananassi-

leent

sidrunimahla

Pese oad rohke voolava veega üle, jäta nõrguma. Klopi kastmeained vispliga kokku, võttes kõiki komponente peale õli oma maitse kohaselt. Salat saab maitsev, kui kaste on küllaltki särtsakas. Pane oad, noaga peenestatud küüslauk, sibulad ja tükikesteks lõigatud ananass suurde kaanega karpi, kalla kastmega üle ja hoia mõni tund jahedas, karpi perioodiliselt keerates, et ained seguneksid ja maitsestumine oleks ühtlane. Ära salatit lusikaga sega, sest valged oad purunevad kergesti. Peopaigas kata ümmargune vaagen salatilehtedega ja kalla salat kuhjana vaagnale. Keera singiviilud torbikuteks ja pista need otsapidi salatisse.

Dipivaagen 10-le

2 pakki Tex-Mex maisilaaste või -tšipse

6 porgandit

1 suur värske kurk

1 lillkapsas

2 karpi kirsstomateid

Lõika kurk ja kooritud porgandid kõigepealt ühepikkusteks (umbes 5 cm) juppideks, seejärel pikuti kangideks. Poolita kirsstomatid. Jaga lillkapsas õisikuteks, keeda neid soolaga maitsestatud vees 3 minutit ja kalla sõelal külma veega üle. Paki iga köögivili omaette karpi, kastmetele sobivad keeratava kaanega purgid. Peopaigas aseta dipid kausikestega suure vaagna keskele, lao porgandi- ja kurgipulgad korrapäraste riitadena vaagna servale, tomatipoolikutest ja lillkapsaõisikutest moodusta omaette kuhjad. Vaagna juurde võid asetada topsi puust kokteilitikkudega.

Mahe dipp

400 g (ürtidega) kodujuustu

200 g paksu hapukoort

rohelist tilli

petersellilehti

murulau-

ku

1 tl suhkrut

küüslaugusoola

jahvatatud valget pipart

maitse järgi soola

Suru kodujuust läbi sõela ja mikserda hapukoore ja maitseainetega läbi. Lõika maitseroheline kääridega hästi peeneks ja sega kastmesse. Lase paar tundi maitsestuda.

Põletav dipp

400 g maitsestamata jogurtit

2 dl maguspõletavat orientaalset tšillikastet

1 sl sidrunimahla

1 sl suhkrut

0,5 tl purustatud musta pipart

2 tl jahvatatud paprikat

Mikserda kõik ained kokku ja lase maitsestuda. Ära jäta välja suhkrut, mis tasakaalustab kastme happesust.

Tarretatud täidisega lõherull

300 g kergsoola-lõhefileed

1 dl 35% rõõska koort

200 g kohupiima

1 porru valge osa

3 tl želatiini

2 sl lahjendatud sidrunimahla

0,25 tl purustatud musta pipart

0,25 tl sidrunipipart

värsket tilli

Pane želatiin sidrunimahlaga paisuma ja sulata seejärel kuumas veevannis. Sega läbi sõela surutud kohupiim maitseainete, hästi peeneks lõigatud porru ja želatiinilahusega. Vahusta koor pehmeks vahuks, kalla segu peale ja sega ühtlaseks. Lõika kala õhukesteks viiludeks ja lao need väikese ülekattega lõikelauale asetatud toidukilele nii, et moodustub 20 x 30 cm suurune nelinurk. Kata see täidisega, jättes endast kaugemal oleva pikema ääre paari cm laiuselt vabaks. Tõsta kalaplaat lõikelauaga külma. Kui täidis hakkab tarduma, raputa sellele peenestatud tilli ja keera plaat endapoolsest pikemast servast alates tihedalt rulli. Mähi kilesse ja lase järgmise päevani külmas seista. Lõika külmkapist võetud rull enne kodust lahkumist keeva vette kastetud noaga sentimeetripaksusteks viiludeks, paki karpi. Peopaigas lao viilud vaagnale.

Pennesalat pestoga 8-le

8 dl pennepastat

Pestokaste:

2 potti värsket basiilikut

4 sl oliiviõli

2 küüslauguküünt

0,5 tl soola

0, 25 tl purustatud musta pipart

2 sl sidrunimahla

50 g riivitud parmesani juustu

Keeda makaronid al dente ehk peaaegu pehmeks. Ära unusta, et täiesti pehmeks keedetud õõnesvormid kaotavad oma kuju ja vajuvad lapikuks. Nõruta sõelal ja kalla kaussi jahtuma. Kastmeks peenesta basiilikulehed köögikombainis, lisa seejärel muud ained ja töötle ühtlaseks. Kalla kaste makaronidele peale ja sega läbi, tõsta kaanega karpi ja pane maitsestuma.

Tarretatud krevetitort

Želatiiniga tordipõhi:

200 g rukkinäkileiba

3 dl vett + 1 köögiviljaleemekuubik

3 tl želatiinipulbrit

1 dl vett

Kate:

5 tl želatiinipulbrit

5 sl vett

400 g krevette

600 g küüslaugulisandiga toorjuustu

2 dl maitsestamata jogurtit

soola

0,5 tl sidrunipipart

1 dl peenestatud tilli

Kaunistuseks:

200 g krevette

1 laim või pisike sidrun

värsket tilli

Valmista köögiviljaleem, lase jahtuda. Pane katte jaoks mõeldud krevetid koos pakendiga külma kraanivette. Kata lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberist kettaga; pudenda näkileib tükkideks ja sega leemega. Paisuta želatiin veega ja sulata kuumaveevannis. Mikserda kuum želatiinilahus paisunud leivapudiga läbi, tõsta kohe vormi ja suru märja lusikaga ühtlase kihina laiali. Pane vorm katte valmimise ajaks külmkappi.

Paisuta katte želatiin vees ja sulata kuumas veevannis. Peenesta pooljäised krevetid köögikombainis. Mikserda kõik ained kokku ja viimistle maitse. Mikserda peene joana juurde soe želatiinilahus ja kalla segu kohe vormi. Kata kinni ja lase järgmise päevani tarduda. Enne kodust lahkumist sulata ja kuivata krevetid ning paki köögipaberiga vooderdatud karpi. Lõika laim või sidrun õhukesteks sektoriteks ja paki eraldi. Külmas vees märjaks kastetud tillioksakesed paki pisikesse kilekotti. Peopaigas tõsta tort vaagnale, jaga krevetid ühtlaselt peale, lao tordi servadele laimi- või sidrunisektoreid ja kaunista tilliga.

Suupiste-lihapallid

1 kg segahakkliha

2 dl riivsaia

4 dl vett

2 sl kartulijahu

2 muna

2 tl soola

1 punane paprika

1 tl purustatud musta pipart

küüslaugusoola

sibulapulb-

rit

Lisandiks:

2–3 purki Uncle Ben magushaput kastet

pikki kokteilitikke

Kalla riivsai 5 minutiks vette paisuma. Lõika puhastatud paprika imepisikesteks tükkideks. Sega kõik ained taignakonksudega hästi läbi ja maitsesta suhteliselt tugevalt. Vormi segust pallid, lao need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta väga kuumas ahjus 10–15 minutit ehk kuni pallikesed on pruunid ja küpsed. Võta lisandiks kaasa mõned purgid poekastet, mille eeliseks on mittetilkumine dippimisel. Võid valmistada kastme ise vedelast seemneteta tomatipüreest, lisades sellele sojakastet, mõnda vürtsikastet ning soovikohaseid maitseaineid. Kastme kissellitaoliseks muutmiseks lase see peaaegu keema tõusta ja lisa siis segades paar teelusikatäit veega segatud kartulijahu. NB! Hästi sobivad lihapallid ka lihata kartulisalati juurde.

Lihata kartulisalat

1,5 kg keedetud kartuleid

4 marineeritud kurki

1 suur värske kurk

3 suurt haput õuna

3 vart suvisibulat

Kaste:

3 dl hapukoort

3 dl majoneesi

3 sl õunaäädikat

3 tl soola

1 tl suhkrut

2 dl peenestatud värsket tilli

2 sl kappareid

Lõika salatiained peale sibula ühesuurusteks väikesteks kuubikuteks. Lõika suvisibula valge osa suurusest olenevalt kaheks või neljaks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Rohelised pealsed lõika õhukesteks rõngasteks. Kastmeks sega kõik ained omavahel kokku, kalla salatiainete peale ja tõsta kahe lusikaga või salativõtjatega alt ülespoole segamini. Paki kaanega karpi ja hoia külmas; peopaigas kaunista salat rohelise sibula ja tilliga.

Roheline munarull toorjuustuga

200 g külmutatud spinatit

2 sl võid

3 sl jahu

3 dl piima

0,5 tl soola

0,25 tl jahvatatud muskaati

3 muna

Täidis:

400 g maitsestamata toorjuustu

1 dl paksu maitsestamata jogurtit

0,5 tl purustatud musta pipart

0,5 tl küüslaugusoola

Võta spinat aegsasti sõelale sulama. Valmista piima-jahukaste: sulata või ning lisa segades jahu, seejärel peene nirena ja pidevalt segades piim. Lisa maitseained ja keeda pidevalt segades väikesel kuumusel 3 minutit. Tõsta anum pliidilt, sega juurde sulanud ja kuivaks pigistatud spinat. Mikserda ükshaaval juurde munad. Vooderda suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ja pintselda see õliga üle. Kalla tainas pannile ja küpseta ahju keskosas 250° juures 10 minutit. Kummuta puhtale küpsetuspaberile, eemalda aluspaber ja lase jahtuda. NB! Küpsetatud tainaplaadi tagurpidi väljakummutamisel jääb hilisemal rullikeeramisel väljapoole ilusam, ahjus pruunistunud ning selle roa puhul ka rikkalikumalt rohelisetäpilisem pind.

Mikserda jogurt toasooja toorjuustuga läbi ja maitsesta. Kata jahtunud kook täidisega, jättes servad paari sentimeetri ulatuses vabaks. Keera kitsamast servast alustades tihedalt rulli, mähi rull paberisse ja pane, liitekoht allpool, vähemalt 4 tunniks külma. Peopaigas lõika rull terava noaga 1,5 cm paksusteks viiludeks. Kauni sileda lõikepinna saamiseks soojenda nuga kuumas vees ja/või pühi pärast iga lõiget köögipaberiga puhtaks.

Lahtine kalapirukas

Põhi:

300 g lehttainast

Kate:

200 g kuumsuitsu forellifileed

100 g riivjuustu

3 muna

3 dl kohvikoort

1 tl soola

jahvatatud valget pipart

värsket tilli

Valmista see pirukas peopäeval ja hoia toatemperatuuril. Vooderda 24 cm madal pirukavorm vajadusel õhemaks rullitud taignaga. Näpi kalast pintsettidega suured luud välja, lõika kala pisikesteks tükkideks ja puista pirukapõhjale. Mikserda munad koorega lahti, lisa peenestatud till ja maitseained ning kalla kalatükkide peale. Riputa riivjuust piruka peale ja küpseta ahju allosas 200° juures umbes 30 minutit ehk kuni täidis on hüübinud ja pind hakkab pruunistuma. NB! Kui soovid valmistada suurema seltskonna jaoks plaadipiruka, võta kõiki aineid 2–2,5 korda enam.

Lihtne šokolaadikook

200 g mõrušokolaadi

150 g võid

3 muna

1 dl suhkrut

1 dl jahu

Glasuur:

150 g tumedaid šokolaadigraanuleid

1 dl rõõska koort

1 sl küpsetusmargariini

Sulata tükeldatud šokolaad koos võiga madalal kuumusel paksupõhjalises keedunõus; lase veidi jahtuda. Mikserda munarebud suhkruga heledaks ja kohevaks. Vahusta munavalged eraldi tihedaks elastseks ja läikivaks vahuks. Kalla šokolaadi-võisegu peene nirena munarebude hulka. Sõelu jahu kaussi ja sega õrnalt suure lusikaga. Viimasena kalla peale munavalgevaht ja tõsta alt ülespoole segamini. Kalla segu 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga; küpseta 175° juures 40 minutit. Hoia kinnikaetult külmkapis. Enne peoleminekut sulata šokolaad ja margariin soojendatud koores, lase leigeks jahtuda. Võta kook külmkapist ja kata glasuuriga.

Glasuuriga porgandikook

Põhi:

3 muna

2,5 dl suhkrut

4 dl jahu

0,5 tl soola

1 sl küpsetuspulbrit

1 sl kaneeli

200 g sulatatud võid

4 dl peenelt riivitud porgandit

1 dl purustatud ananassi

Immutamiseks:

3 sl õunamahla

Glasuur:

400 g maitsestamata toorjuustu

1 sl piima

1 sl sidrunimahla

3 dl tolmsuhkrut

2 tl vanillsuhkrut

Vahusta munad suhkruga. Ühenda kuivad ained omavahel ja lisa munavahule vaheldumisi jahtunud või, riivitud porgandi ja ananassiga. Kalla tainas suurde lahtikäivasse vormi (28 cm), mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga, serv aga määritud margariiniga ja puistatud üle riivsaiaga. Küpseta 175° juures umbes 35 minutit. Kui koogivorm on väiksema läbimõõduga ja kook seetõttu paksem, võtab läbiküpsemine rohkem aega. Kook on küps, kui ta lööb servadest lahti ja koogi keskele torgatud puust tiku külge ei jää taignat. Eemalda vormi serv ja lase kook restil jahtuda. Immuta jahtunud kook mahlaga. Mikserda toorjuust kokku ülejäänud ainetega ja määri koogi peale. Peopaigale viimiseks pane vormi serv uuesti koogile ümber.

Apelsinimuffinid

1 suure apelsini koor

1 dl apelsinimahla

2 muna

1,5 dl suhkrut

100 g sulatatud margariini

3 dl jahu

1,5 tl küpsetuspulbrit

1 tl vanillsuhkrut

Kaunistuseks:

1,5 dl tuhksuhkrut

1 sl apelsinimahla

apelsinimaitselisi nonparelle

Sulata margariin. Riivi pestud apelsinilt kollane kooreosa ja pigista mahl välja. Vahusta toasoojad munad suhkruga, lisa leige rasv. Sega kuivad ained omavahel, lisa riivitud koor; sega vähehaaval vahu hulka vaheldumisi apelsinimahlaga. Jaga taigen 12 õõnsusega muffinipanni rasvaga määritud õõnsustesse. Küpseta 12–15 minutit 200° juures. Lase restil jahutuda ja kummuta välja. Glasuuriks sega mahl tolmsuhkruga ja tõsta saadud segu iga muffini peale; raputa peale veidi kollast koogikaunistust. Peopaika viimiseks paki muffinid kihtidena karpi; aseta vahele küpsetuspaberit.