Retseptid
10. juuli 2006, 21:00

Rummipotike - mis see on?

Sellest, kuidas marju alkoholis säilitada, ning kuidas nendest üks hiiglama hea rüübe valmiks, saabki siit lugeda. Ja mitte ainult, kindlasti tasub ka järgi teha!

Praegu on käes just see aeg, mil tasuks hakata valmistuma talveks. Mis siis, et pole sügis, see klassikaline saagikorjamise aeg! Lisaks vekkimisele, moosimisele ja muidugi ka sügavkülmutamisele, on mõnusaks marjade säilitamise viisiks hoidmine kanges alkoholis. Kaasajal kasutatakse alkoholina rummi, millest ka nimi „rummipott“.

Rummipoti kodu on Kesk-Euroopas, kust see piiride avanedes, reisimisvõimaluste suurenedes, on levinud ka mujale. Kuna maitse ja aroom on niivõrd eriline, on see eriti naiste poolt hästi vastu võetud - magus ja maitsev.

Rummipotikese idee

Valmistamise põhimõte on väga lihtne. Suurde klaasanumasse kogutakse erinevaid marju, puu- ja luuvilju, vastavalt nende valmimise ja küpsemise ajale. Kihtide vahele asetatakse suhkrut ning seejärel valatakse üle rummiga. Rummi ülesandeks on ennekõike marjade säilitamine, kuid ka erilise maitse andmine. Alkoholina sobib kasutada destileeritud alkohoolseid jooke, mis sisaldavad vähemalt 40 mahuprotsenti alkoholi, näiteks rumm, konjak, viin.

Maitse täiendamiseks võib lisada veel erinevaid maitseaineid, nagu kaneeli, vanilli või ürte.

Õnnestumise eeldused

Selle valmistamisega saab hakkama igaüks. Meeles tuleb pidada vaid kõige olulisemat:

1. Kasutatavad marjad ja puuviljad peavad olema kõrgekvaliteedilised. Üliküps ja mehustunud kaup ei kõlba. Need võivad rikkuda kogu ilusa ürituse.

2. Suhkrut peab kasutama õiges vahekorras marjadega!

3. Peale marjade lisamist säilitusanumasse peab rumm neid korralikult katma. Kui marjad jäävad vedelikust välja, võivad need käärima minna ning napsi tegemine ebaõnnestub.

Rummipotikese kokku kogumine

Õige aeg, mil hakata mõtlema rummipoti peale, on juuni lõpp- juuli algus. Täpsemini siis, kui valmivad esimesed marjad. Meie kliimas on nendeks maasikad. Marjade lisamist jätkatakse senikaua kuni saaki jagub.

Selleks, et kogu kraam kenasti kokku koguda, peab valima sobiva suurusega anuma, näiteks 4-5 l savipott või klaaspudel. Esimese kihi valmistamiseks vajad umbes 500 g maasikaid, 250 g suhkrut (umbes 3 dl) ja 1 pudeli selget rummi (7½ dl). Muidugi võib teha ka poole väiksema kogusega.

PS! Kui valid liiga kitsa kaelaga (suuga) anuma, on marju üpriski tülikas sinna sisse ajada.

Puhasta ja pese maasikad ning lase neil korralikult nõrguda ja kuivada. Suuremad maasikad lõika tükkideks ja pane suhkruga kihiti anumasse. Lõpuks kalla marjade peale niipalju rummi, et need oleks kaetud. Alguses kulub rummi rohkem, umbes pool pudelit iga marja või puuviljaliigi kohta. Kata anum kaanega ja säilita jahedas.

Juulis küpsevad mustikad, vaarikad ja kirsid. Kirssidel eemalda enne potti panemist kindlasti kivid. Lisa iga kord 500 g marju ja 250 g suhkrut. Pea meeles, et alati kui lisad värskeid marju, tuleb suhkru paremaks sulamiseks segu tingimata ka segada. Tee seda ettevaatlikult!

Metsmaasikad rummipotti ei sobi. Nende pinnal olevad pisikesed punased täpikesed (pinnaseemned) muudavad segu läbipaistmatuks ja maitse muutub kergelt mõrkjaks.

Kividega puuviljad, nt ploomid, virsikud ja aprikoosid, sobivad väga hästi kasutamiseks. Kivid muidugi tuleb eraldada. Kõik suuremad puuviljad tuleb tükeldada. Üliküpseid ploome ei tohiks kasutada, kuna need on liiga mahlased. Pirne võid lisada peale ploome. Pirnid kooritakse, eraldatakse seemnekoda ja tükeldatakse viljaliha. Kõige lõpus võid lisada värskeid ananassitükke (umbes suhkrutüki suurused).

Kui rummipott on saanud täis, marjad otsa lõppenud, oled kontrollinud, et kõik marjad on kenasti rummiga kaetud, tõmba potike üle toidukilega. Kõige lõpuks aseta peale kaas, et kõik aroomid ikka kenasti tallel püsiks. Lase valmida pimedas ja jahedas kohas.

Rummipott

1 kg (umbes 2 l) marju või puuvilju

850 g suhkrut

4 dl heledat või tumedat rummi või viina

Tükelda suuremad puuviljad. Lao marjad ja puuviljatükid koos suhkruga kihiti nõusse. Kalla nende peale niipalju rummi, et marjad ja puuviljad oleks tervenisti kaetud. Sega ettevaatlikult.

Hoia potti jahedas. Jätka anuma täitmist marjade, puuviljade, suhkru ja rummiga kuni see on täis. Kui pott on täis, säilita seda enne serveerimist vähemalt 1 kuu, siis on maitsed ühtlustunud.

Laisa inimese talvine rummipott

250 g õunu

250g pirne

250 g kuivatatud ploome

250 g kuivatatud virsikuid

900 g suhkrut

5 dl rummi

Järele jäänud puuvilju võid kasutada näiteks küpsetatud kana täitmiseks või lisandiks. Samuti külmutatud magustoitude juurde.

PS! Lastele ei tohiks neid marju muidugi pakkuda.

Puuvilja rummipott

2-3 virsikut

5 ploomi

5 aprikoosi

2-3 dl vaarikaid

3 dl tumedat rummi

1-2 dl peensuhkrut

Aseta rumm potti, kuumuta, kuid ära keeda. Sega suhkur kuuma rummi hulka ja lase vedelikul jahtuda. Pese puhtaks kaanega klaaspurk. Puhasta puuviljad kividest ja tükelda. Lao marjad kihiti purki ja kalla rummi-suhkruleem peale.

Kui purk on suurem, võid hiljem seda sama põhimõttega veel täita.

Säilita purki külmikus. Rummipott valmib umbes 2 nädala pärast.

Serveeri koos jäätisega või omaette joogina.

Rummipott meega

Marju või puuvilju

5 dl heledat rummi

vedelat mett

1-2 liitrine kaanega suletav klaaspurk

Kalla purgi põhjale 3 dl rummi või muud kanget alkoholi. Lisa marju vastavalt nende küpsemisele. Kihtide vahele lisa mett. Säilita külmas ja pimedas ning jälgi, et marjad oleks alkoholiga kaetud.

Kui purk on täis, kalla marjade peale veel 2 dl rummi. Sule purk ja lase peale viimaste marjade lisamist maitsestuda umbes 1 kuu.