Rõõmus ja südamlik emadepäev
Retseptid
6. mai 2006, 21:00

Rõõmus ja südamlik emadepäev

Küllap on igaüks kogenud, kui suuresti määrab hommik kogu ülejäänud päeva meeleolu. Ehkki head tuju ja reipust läheb vaja iga päev, on perekondlike tähtpäevade puhul õige meeleolu loomine eriti tähtis.

Tähtpäevaline ise võib voodist küll välja astuda õige jalaga ja rõõmsa ootusega, kuid sellest ei piisa. Väga suur osa on mängida ülejäänud perel, isegi kui see koosneb vaid ühest isikust – tähtpäevalise tugevamast või nõrgemast poolest. Samas ei oota (vähemalt täiskasvanud) tähtpäevaline perelt mingeid erilisi pingutusi nõudvaid ettevõtmisi, vaid ihkab meelespidamist, sooje sõnu ja kallistusi. Ning mida rohkem, seda parem. Ning naisinimene igatseb lilli, mis võivad olla nopitud kasvõi oma peenralt või aia tagnat niidult.

Muidugi ei saa tähtpäeva hommikust puududa hommikueine, mille valmistamisest ja laualekandmisest tähtpäevalaps üldlevinud kombe kohaselt vabastatakse. Kui tähtpäev on pereisal või lapsel, võivad ülejäänud kergendatult ohata. Küll juba ema teab ja oskab! Kogenud pereema oskab tõesti isegi, kuid köögis alles kodunev verivärske noorik saab abi ja õpetust oma tugevama poole rõõmustamiseks alljärgnevast menüüvalikust. Kuidas kaasata lapsi hommikusöögi valmistamisse isa sünnipäeval või isadepäeval, teab iga ema isegi. Tõrjuda ja osalemisrõõmust ilma jätta ei tohiks aga last isegi siis, kui ta lausa tülinaks juhtub olema.

Aga kui tähtpäevaline on pereema või küljeluu? Võib arvata, et laste ja/või mehe poolt serveeritav hommikueine ei kuulu just kokakunsti suursaavutuste hulka, kuid õnneks polegi see peamine. Nii emale kui ülejäänud perele jäävad sellest hommikust meelde eeskätt üheskoos olemine, südamlikkus ja soojus. Ning küllap tulevad varem või hiljem jutuks ka kõik apsud, mis tagantjärele tunduvad üsnagi naljakad, pakuvad veel aastateks kõneainet ning lisavad tähtpäevamälestustele värvi ja soojust.

Emadepäeval on ülejäänud pere suhteliselt heas seisus. On pühapäev, lapsed koolist kodus ja suur enamik täiskasvanuid tööst vabad, mistõttu pole kellelgi kiiret. Isa ja lapsed võivad rahulikult toimetada, ema rolliks aga jääb kannatlik ootamine.

Siin ongi vist õige moment kirja panna küllap kõikide emade salasoov: kallid kaaskondlased, ärge sundige mind vägisi teki all magamist teesklema ning seejärel kuhjaga täidetud kandikut tasakaalus hoides lapsi ja meest kallistama. On ju ükskõik millise peretähtpäeva tähistamine vaid ilus mäng, mille reeglid loob pere ise. Ema rõõm oleks veelgi suurem, kui mängureeglid lubaksid tal ilmuda kaetud laua taha pestult-kammitult ja riietatult.

Lõpetuseks tahaksin küsida, kas te viisi peate? Ja vastan ise: küllap nii palju ikka, et laua äärde saabuvat tähtpäevalist ühislauluga tervitada.

Tervitusjook kahele täiskasvanule:

2 dl heledat mahla

0,5 l pudel vahuveini

Igale lapsele:

2 dl mahla

2 dl Sprite’i või alkoholivaba vahujooki

Mõõda külm mahl kõrgete klaaside põhja ja kalla peale vahuvein; serveeri kohe. Lastele sega alkoholivaba kihisev jook või paku neile lastešampanjat.

Mehhiko hommikukakao 4-le

1 l piima

2 sl kartulijahu

4 sl suhkrut

4 sl naturaalset kakaopulbrit

Sega kartulijahu piimaga ja kuumuta väikeses paksupõhjalises keedunõus, kuni segu pakseneb. Hauta vaevalt keevana veel 2 minutit. Klopi või mikserda piimakisselli hulka omavahel segatud suhkur ja kakaopulber. Paku soojalt või leigelt.

Kuum šokolaad 4-le

100 g šokolaadi Bitter

1 dl vett

1 l keeva piima

2 dl fariinsuhkrut

näpuotsaga soola

Sulata tükkideks murtud šokolaad vähese veega. Kalla peene nirena juurde tuline piim, suhkur ja sool ning vispelda või klopi ühtlaseks

Itaalia piimakohv ehk caffe latte

Igale joojale:

2 mõõdukulbitäit (15 g) tumedalt röstitud kohvijahu (nt Espresso)

1,2 dl vett

1,2 dl auravaks kuumutatud piima

suhkrut maitse järgi

Valmista kohv filtermeetodil või muul meelepärasel viisil, kalla juurde kuum piim ja serveeri kohe.

Hommikutee 4-le

4 kotikest kibuvitsa-rooshibiskiteed

1 l keeva vett

suhkrut maitse järgi

Kalla keev vesi teekotikeste peale ja lase 5 minutit tõmmata. Jaga kaunis punane teejook tassidesse, kuhu igaüks lisab maitse järgi suhkrut.

Munahüüve tomatiga röstsaial 2-le

3 muna

2 sl kohvikoort

soola

purustatud musta pipart

võid

1 suur tomat

2 viilu röstsaia

Klopi munad koore, soola ja pipraga lahti. Lõika tomat väikesteks tükkideks ja pane sõelale nõrguma. Määri röstitud saiaviilud võiga. Sulata 1 sl võid pannil madalal kuumusel. Kalla munasegu pannile ja ja kuumuta laia, tömbiotsalise pannkoogilabidaga piki panni põhja aeglaselt segades, kuni muna hüübib niiskeks ja läikivaks massiks. Kalla muna peale nõrgunud tomatitükid, sega õrnalt läbi ja tõsta pliidilt ära. Jaga munahüüve äsjaröstitud saiaviiludele ja serveeri kohe.

Pidupäevane munahüüve 2-le

6 muna

3 sl kohvikoort

soola

purustatud musta pipart

1 sl võid

praadimiseks õli

Lisandiks:

100 g kergelt soolatud lõhet õhukeste viiludena

või 150 g taist sinki õhukeste viiludena

mõned ribad marineeritud paprikat

tilli

Klopi munad koorega lahti, maitsesta soola ja pipraga. Jäta mõned lõhe- või singiviilud kaunistuseks, ülejäänu lõika väikesteks tükkideks. Kalla õli pannile ja hoia paar minutit madalal kuumusel. Kalla munasegu kuumenenud pannile ja hakka hüübivat segu kohe puulabidakesega mööda põhja üles tõstma. Kui kogu pannitäis on muutunud pehmeks niiskeks massiks, tõsta pann pliidilt, lisa hüübele kala- või singitükikesed ja või ning sega väga õrnalt läbi. Jaga hüüve kuumadele taldrikutele, pane peale mõned singi- või kalalibled, tilli või marineeritud paprikat ja vii kohe lauale.

Muna-spinatikoogikesed 30 tk

pool pakki külmutatud spinatit

5 dl piima

2 dl jahu

4 muna

suur näputäis soola

praadimisõli

Võta spinat eelmisel õhtul toatemperatuurile sulama. Löö munad kaussi ja mikserda lahti; lisa edasi mikserdades kogu jahu. Kui kõik tombud on kadunud, lisa piim ja sool ning peo vahel täiesti kuivaks pigistatud spinat. Klopi tainas hästi läbi. Küpseta tillukesed õhukesed koogid õõnsustega pannkoogipannil või tavalisel pannil, võttes tainast iga koogi jaoks kausi põhjast, kuhu spinat paratamatult seistes vajub. Kuumus olgu madal, et kookide pealmine külg hüübiks üheaegselt alumise külje pruunistumisega; nõnda on keeramine hõlbus ja ka koogid saavad kenamad.

Pannkoogitornid marjadega

Ühele sööjale:

4–5 väikest (spinati)pannkooki

külmutatud mustikaid või pohli

Dansukkeri heledat siirupit

Hoia pannkoogis leiges ahjus kuumadena; eemisel päeval tehtus koogid aja kuumas ahjus ühe kihina või kasuta mikroahju. Lao koogid taldrikule torniks, aseta vahele marju; nirista peale siirupit.

Pannkoogitornid tomati ja seentega 4-le

12 väikest, tavalisest veidi paksemat spinatipannkooki (vt retsept)

Täidiseks:

3–4 suurt tomatit

Seenehautis:

200 g šampinjone või austerservikuid

või kupatamist mittevajavaid metsaseeni

1 sibul

1 sl õli

1 sl jahu

2 dl piima

1 dl riivjuustu

purustatud musta pipart

jahvatatud muskaatpähklit

Üleriputamiseks:

1 dl riivjuustu

Kuumuta peenestatud sibulat õlis madalal kuumusel mõned minutid, lisa puhastatud ja peenestatud seened ja hauta, kuni kogu vedelik on aurustunud. Riputa jahu seentele ja sega läbi, lisa siis piim ja hauta segades umbes 5 minutit. Tõsta pliidilt, lisa riivjuust ja maitsesta küllaltki tugevalt. Pane madalasse ahjuvormi väikeste vahedega 4 pannkooki, tõsta igaühele väike lusikatäis seenehautist ja aseta selle peale tomativiil. Ehita igale tornile samamoodi veel kaks korrust, raputa pealmisele tomativiilule riivjuustu ja pane vorm 15 minutiks 225° ahju. NB! Tornid saavad eriti kaunid, kui tomatite ja pannkookide läbimõõt on ühesugune.

Ananassi-singi ahjuvõileivad

4 viilu röstsaia

2 sl võileivamajoneesi

4 suurt õhukest viilu sinki

1 väike purk ananassirõngaid

marineeritud paprikahoidist

Kate:

2 munavalget

150 g peenelt riivitud Emmentali juustu

Määri igale saiaviilule veidi majoneesi, aseta selle peale singiviil, kata nõrutatud ja kuivaks patsutatud ananassirõngaga. Puista rõngaste tühimikku peenestatud marineeritud paprikat. Vahusta munavalged ning tõsta kokku riivjuustuga, kata saadud seguga võileivad. Küpseta 225° juures 6–7 minutit ehk kuni kate hakkab pruunistuma.

Lihtsad sändvitšid

Määri röstitud nelinurksete saia- või leivaviilude ühele küljele ohtrasti võiet, kata teise viiluga ja lõika peaaegu püstloodis hoitud suure terava noa abil diagonaalselt kolmnurkadeks. Võiete asemel sobivad ka õhukesed kala-, singi- või juustuviilud koos rohelise salatilehega.

Pasteedivõie saiale:

200 g konserv-maksapasteeti

2 sl 35% rõõska koort

2 sl vedelat majoneesi

soola ja pipart maitse järgi

(teelusikatäis konjakit)

Kummuta pasteet karbist vahustamisnõusse, tükelda lusikaga ja lase 30 minutit soojeneda. Mikserda pehmenenud pasteet ühtlaseks ja kohevaks, lisa vähehaaval koor ja majonees. Maitsesta soovi järgi; huvitava maitsenüansi annab vähese konjaki lisamine.

Singi-õunavõie leivale:

1 suur hapu õun

1 dl paksu hapukoort

200 g suitsupeekonit

2 sl marineeritud mäerõigast

Aja peekon ja õun läbi hakklihamasina ja sega teiste ainetega; võid kõik ained töödelda võideks ka sauseguri või kannmikseri abil. Maitsesta vajadusel täiendavalt soolaga.

Vürtsikad hommikukuklid 6 tk

6 suurt ümmargust kuklit

Täidis:

200 g pehmet suitsuvorsti

1 purk ube tomatikastmes

1 dl tšillisalsat

mõned tomatid

Lõika vorst ja tomat pisikesteks tükkideks; hauta kõiki täidiseaineid madalal kuumusel 5–7 minutit. Tee kuklite peale sügav ristlõige, õõnesta osa pehmet sisu välja ja täida õõnsus oa-vorstiseguga.

Hommikumagusroog

Igale sööjale:

1 paks viil kakaorullbiskviiti

2–3 poolikut kompotiaprikoosi või

mõned kirsid

veidi kompotileent

mõned lusikatäied paksu virsikujogurtit

või vahukoort

Pane rullbiskviidiviil sobiva suurusega pokaali või kausikese põhja, nirista sellele lusikaga veidi kompotivedelikku. Lao peale sektoriteks lõigatud aprikoosid, tõsta sellele paar lusikatäit paksu jogurtit. Soovi korral riputa üle riivitud šokolaadiga üle.

Küpsise-marjamagusroog 4-le

100 g kaerahelbeküpsiseid või piparkooke

2 dl paksu pohla- või sõstramoosi

2 dl 35% rõõska koort

vanillsuhkrut

Kaunistusek-

s:

1 dl pohli või sõstraid (võivad olla ka külmutatud)

mõned küpsised

Vahusta koor vanillsuhkruga. Lao pooled küpsised väikese kandilise klaasvormi põhjale ja kata poole moosi ja vahukoorekogusega. Ehita samal viisil ka teine kiht. Kaunista peeneks pudendatud küpsiste ja marjadega ning lase üle öö või vähemalt paar tundi kinnikaetult külmas maitsestuda.

Õunatortiljad vanillikastmega 4-le

2 õuna

2 banaani

1 sl võid

2 sl pruuni suhkrut

0,5 tl jahvatatud ingverit

4 tortiljat

Pinnale:

4 sl pruuni suhkrut

Lisandiks:

pool pakki Ekströmi vanillikastet

Valmista vanillikaste pakendil leiduva juhise kohaselt ja jäta paisuma. Lõika kooritud õunad umbes sentimeetristeks tükkideks, banaanid 1 cm paksusteks viiludeks. Hauta õunatükke võis 3–4 minutit, maitsesta pruuni suhkru ja ingveriga. Lisa banaaniviilud ja kuumuta õrnalt segades veel paar minutit. Tõsta iga tortilja ühele servale puuviljasegu, keera rulli ja tõsta ahjuvormi. Riputa tortiljade pinnale pruuni suhkrut ja kuumuta grillelemendi all või 225° juures, kuni suhkur sulab. Lõika rullid pooleks, jaga taldrikutele ning tõsta peale vanillikastet.

Jäätise-

riisisokolaaditort

150 g piimašokolaadi

4 dl paisutatud riisi vms

1 l vanillijäätist nelinurkses pakendis

1 l värskeid või külmutatud pehmeid marju

Joonista küpsetuspaberile kaks eraldiseisvat ruutu küljepikkusega 18 cm. Aseta paber tasasele alusele, mida saab mahutada külmutisse. Sulata šokolaad ja sega riisipallikestega läbi. Määri saadud segu mõlematele ruutudele ja pane siis külma tarduma. Irruta tardunud šokolaadiruudud paberi küljest ettevaatlikult laia pannilabida abil. Tükelda jäätis keeva vette kastetud noaga viiludeks ja lao nendest pooled ühele ruudule. Tõsta peale teine ruut ja kata ka see jäätisega. Viilutamise asemel võid eelnevalt külmkapitemepratuuril pehmeneda lastud jäätisekoguse jagada võrdselt ruutudele ja seal palettnoaga laial määrida. Hoia torti külmutis ja võta välja 30 minutit enne serveerimist; kaunista värskete või poolsulanud külmutatud marjadega.

Sebrakook

2 dl 35% rõõska koort

1 sl suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

u 150 g kakaoküpsiseid

Kaunistuseks:

purustatud pähkleid või mandleid

valgest šokolaadist lõigatud laaste

Vahusta koor mõlema suhkruga kõvaks vahuks. Tõsta igale küpsisele kuhjaga teelusikatäis vahukoort ja lao küpsised püstiasendis tihedalt üksteise kõrvale piklikule kandikule. Kata toidukilega ja hoia vähemalt 6 tundi või järgmise päevani külmas. Eemalda kile, puista koogi pinnale pähkli- või mandlipuru ja šokolaadilaaste. Lõika kook keevas vees hoitud noaga lühemateks tükkideks, need omakorda pikuti viiludeks, et näidata ilusat triibulist läbilõiget.