Retseptid
22. veebruar 2006, 22:00

Sojauba - mis see on ?

Ilmselt on suurem osa inimestest kuulnud juttu sojaubadest ja selle tervislikkusest. Mida aga kujutab endast sojauba?! Sojauba (Soja hispida)on üheaastane liblikõieline taim. Vilja valmides moodustub kaun, mille sees on 2-5 ovaalset ja läikivat seemet.

Ilmselt on suurem osa inimestest kuulnud juttu sojaubadest ja selle tervislikkusest. Mida aga kujutab endast sojauba?!Sojauba (Soja hispida)on üheaastane liblikõieline taim. Vilja valmides moodustub kaun, mille sees on 2-5 ovaalset ja läikivat seemet. Kuigi kõige sagedamini kasutatakse kollaseid sojaubasid, võib nende värvus varieerub kollasest kuni mustani.Juba aastatuhandeid on sojauba olnud miljonite kaguaastialaste tähtsaimaks valguallikaks. Legendid räägivad, et Põhja-Hiinas rännanud talumehed sõid metsikult kasvava taime vilju, täites niiviisi oma kõhtu. Peagi saadi aru taime tervistavast ja nälga peletavast toimest. Läänemaailmas oldi pikka aega arvamusel, et soja on sobilik üksnes loomasöödaks ning vajalikud valgud omastati jätkuvalt lihast, kalast või piimast. Viimastel aastatel on Eestiski hakatud propageerima sojaoa tooteid, kuna sellel arvatakse olevat tervendav mõju inimeorganismile. Teadlased on kindlaks teinud, et regulaarne sojatoodete söömine kiirendab ainevahetust, vähendab südame- ja veresoonkonnahaigusi, alandab vererõhku ja kolesterooli ning on mitmetel muudelgi juhtudel tervendava toimega.Sojaoal on laiad kasutamise võimalused.Sojatooted pakuvad allergikutele suurepäraseid võimalusi oma igapäevase toidulaua rikastamiseks. Näiteks sojapiim on ideaalseks lehmapiimaasendajaks laktoositalumatuse korral. Lisaks valmistatakse vegetaaridele soja baasil liha imiteerivaid tooteid, mis on tuntud oma kõrge proteiinisisalduse poolest. Sojaoa baasil valmistatakse sojapiima, -jogurtit, -kastet, -jahu ja –juustu. Tuntuimaks tooteks on kindlasti sojakaste, mille on Eesti inimene kümnekonna aastaga omaks võtnud. Suuremalt jaolt kõik sojatooted on saadaval ka meie toidukauplustes, kas tervisetoodete riiulis või külmletis (tofu).SojatootedSojatoodetest ehk tuntuim, peale sojakastet, on sojapiim, mis ei sisalda laktoosi. See on pisut magusa maitsega ning suurepärase dieetiliste omadustega toode. Sobib kasutamiseks analoogselt lehmapiimaga, avatud pakend säilib kasutamiskõlblikuna kauem kui lehmapiim. Esimest korda sojapiima juues võib tugev järelmaitse üllatada. Lisaks klassikalisele sojapiimale müüakse erinevate maitsetega sojajooke, nt kakao või mõne puuvilja maitselisena.Sojapiimast valmistatakse veel jogurtit ning tofut (toorjuust). Jogurt on hea omastatavuse ja mõnusa konsitentsiga. Maitsestamata jogurtit võib kasutada nagu tavalist hapukoortki, segades sinna hulka erinevaid ürte, maitseainesegusid, marju vm.Tofu ehk soja toorjuust on sojaubadest valmistatud toode, mis asendab liha, muna ja juustu. Sobib kasutamiseks vormiroogades ja suppides. See kalgendatud juustutaoline mass on ideaalse koostisega – palju valke, vitamiine, mineraal- ja kiudainied, kuid minimaalselt energiat. Tofu on oma maitselt suhteliselt neutraalne ning seetõttu saab tofut sobitada meie traditsiooniliste toitudega. Eestis müüakse suuremalt jaolt pehmet tofut ning seda võib võrrelda lehmapiimast valmistatud kohupiimaga. Tofut võib kasutada iseseisva toiduna, toorsalatites koos aed- ja puuviljadega, kuid võib lisada hakk-kotleti tainale ja küpsetistesse.Sojajahu on asendamatuks tooraineks gluteenikutele. Näiteks asendab vormiroogades muna-piima segu 4 mahuosa vett ja 1,5 mahuosa sojajahu ning küpsetistes vastab 1 kanamunale 1 sl sojaja-

hu.                                                                    Tofu - pesto lasanje

450 g pehmet tofut

2 sl oliivõli

150 g tükeldatud või riivitud mozzarella- või ricottajuustu

1 muna (soovi korral.)

500 g külmutatud spinatit

1 tl peenestatud meresoola

1 tl oregaanot

4 sl pestot (itaaliapärane kaste pastatoitudele, mis koosneb basiilikust, juustust, oliivõlist ja piiniamänni seemnetes)

9 lasanjeplaati

1 klaas vett

Sega tofu ja mozzarellajuust muna, spinati ja maitseainetega. Aseta vormi põhja kiht kastet, sinna peale pane lasanjeplaat, seejärel juustusegu ja jällegi plaadid. Korda senikaua kuni kastet jagub. Küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit või kuni lasanje omandab kuldkollase värvuse.Soja - sibulapirukas neljalePõhi:

100 g võid /margariini

50 g tofut

½ dl sojapiima

1 ½ dl nisujahu

1 dl sojajahu

1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

500 g sibulat (sibula võib asendada kas osaliselt või täielikult aptegitilliga)

2 sl võid

½ dl veini- või palsamiäädikat

½ sl köömneid

1 tl muskaatpähklit

½ tl musta pipart

½ tl soola

2 dl sojahelbeid

1 ½ dl sojapiima

3 sl sojajahu

1. Sega pehme võiga peenestatud tofu, rõõskkoor ja jahu-küpsetuspulbrisegu.2. Aseta tainas pirukavormi( Ø 28 cm). ( võib küpsetada ka väikestes portsjonvormides)3. Koori ja tükelda sibulad ratasteks.4. Sulata pannil või ning lisa sibularattad. Hauta sibul pehmeks.5. Lisa veiniäädikas ja maitseained. Lase mõni minut haududa.6. Kata piruka põhi täidisega.7. Lisa sojahelbed ning ja muna-kooresegu.8. Küpseta 200ºC juures ca 30 min, kuni täidis on hüübinud.Sojahelbeomlett

3 muna

2,5 dl sojahelbeid

2 dl piima

4 sl sojajahu

4 sl hapukoort (võib asendada tofuga)

50 g võid

1 tl küsteuspulbrit

soola

aniisi (soovi korral)

Eralda munarebud munavalgetest. Lisa natuke soola munavalgete hulka ning vahusta tugevaks vahuks. Sega jahu küpsetuspulbri hulka ning seejärel sega vähese piimaga. Lisa munakollased ja hapukoor, sojahelbed, maitseained.Sulata või ning lisa tainale umbes 30g, ülejäänud võiga määri küpsetusvorm. Kalla tainas pannile ning küpseta 200 kraadi juures umbes 15-20 minutit.