Retseptid
10. veebruar 2006, 18:33

Supiga võitlusse kilode vastu

Paljud toiduained omavad unikaalset keemilist koostist, mis ületavad igasuguse kunstlikult valmistatud ravimi või toidulisandi toime mitmekordselt. Statistika kinnitab, et selliste toiduainete söömine tõstab inimeste meeleolu ligi 40%.

Hall, hall, hall – nii tundub olevat kõik meie sees ja ümber. Pea on täis igasuguseid mõtteid, mis ei lase eriti rõõmu tunda ja üleüldse keriks end teki sisse ja lihtsalt oleks. Seal teki all on hea unistada eelmisest suvest ja teha plaane eestulevaks, kuid mõtted kanduvad jälle valele rajale: pidin ma pühade ajal nii palju sööma, nüüd ei lähe see ilus kleit, mille puhkuse ajal ostsin, kohe kindlasti selga, ei hakka isegi end nii palju vaevama, et seda selga proovida. Ja nii me aina kerime mõtteid ja tekitame stressi, selle asemel, et end liikuma lükata ja midagi enda jaoks ära teha, sest nii hea on ju end vahel haletseda ning arvata, et ainult minul on need probleemid, teised minu ümber on nii ilusad, toimekad ja kõik tuleb neil nii hästi välja. Siiski tasuks oma tunded ja mõistus korrale kutsuda ning alustada millegagi, mis rõõmu valmistab ja tusamõtted minema ajab ning siis muutub maailm tunduvalt värvilisemaks ning kõige vastumeelsemadki toimetused ei tundu enam nii võimatute ja vastikutena. Enne, kui toimetustesse söösta, võiks pista põske midagi sellist, mis meeleolu parandab.

Hea tuju toidud

Paljud toiduained omavad unikaalset keemilist koostist, mis ületavad igasuguse kunstlikult valmistatud ravimi või toidulisandi toime mitmekordselt. Statistika kinnitab, et selliste toiduainete söömine tõstab inimeste meeleolu ligi 40 %. Sellist toitu, mis tõstab toonust, nimetatakse – mood food.

* ANANASS- aitab inimorganismi valkude ainevahetuses, puhastab verd ja aktiviseerib immuunsüsteemi. Ananassid sisaldavad tsinki, kaltsiumi ja magneesiumi, mis omakorda aitavad rahustada närvisüsteemi ning ravida või ennetada depressiooni. Et tsink tõstab ka libiidot, ei soovitata ananassi ainult depressiivsetele, vaid ka armunud inimestele.

* BANAANID- on äärmiselt unikaalne puuvili, mida võib nimetada “õnne narkootikumiks”. Inimesed, kes iga päev selle puuviljaga maiustavad, tunnevad end varsti tunduvalt paremini ja õnnelikumana. Lisaks õnnetunde andmisele vähendab banaan valu, parandab mälu ja kustutab näljatunnet.

* PIIM- piim ja piimasaadused on jällegi väga erilise keemilise koostisega toiduained, mida peaks talvemasenduses kindlasti tarbima. Piimavalk sisaldab just vastavaid mikroelemente ja aminohappeid, mis aitavad võidelda depressiooniga. Kes just rõõsa piima fänn ei ole, söögu jäätist ja meeleolu paranemine on garanteeritud.

* KALKUNILIHA- selle linnu liha on organismile hästi omastatav ning pealegi väga maitsev, lisaks sellele annab energilisust ja reipust kogu päevaks.

* KALA- kui olete kurb ja väsinud, sööge kindlasti kala, sest kalas, eriti rasvases, leiduvad rasvhapped on äärmiselt kasulikud meie ajule ja närvisüsteemile. Eriti kasulikud on heeringas, skumbria, stauriid, sardiin, tuun, lõhe ja kindlasti ka tursamaks ja kalamaksaõli. Need, kes kala kohe kuidagi ei armasta, peaksid talvisel ajal kindlasti kalamakasaõli kapsleid manustama.

* ÕLU- kesvamärjukene sisaldab tsinki, magneesiumi ja rauda. Õllepärm on aga väga rikas B-grupi vitamiinide poolest. Sellist vitamiinide kombinatsiooni kui õlles, ei leidu üheski teises toiduaines. B-grupi vitamiinid on hädavajalikud närvisüsteemi ja aju normaalseks tööks. Mõõdukas õllejoomine on seega hädavajalik, kuid jällegi, kes õlut ei armasta, ostku õllepärmi tablette.

* TOIDUÕLI- parim oleks rafineerimata õli, kuid seda pole nii lihtne kaubandusest leida. Tuleb leppida oliivi- ja rapsiõliga, mis igati kättesaadavad.

* PÄHKLID- kõik pähklid on rikkad “antidepressandi” magneesiumi poolest. Mandlid ja arahhis sisaldavad ka B1 vitamiini, mis on eriliselt tähtis aine ajurakkudele. Kui B1 vitamiini organismis napib, tekib meeletu väsimus, ärrituvus, alaline unustamine ja kontsentreerumisraskused. Peotäis pähkleid annab hea enesetunde, töövõime, meeleolu ja elujõu.

* ShAMPINJONID- esimesed kirjapanekud nende seente kasvatamisest pärinevad aastast 1550 ühe kloostri kroonikast. Mitte ainult hea maitse, vaid ka palju väärtuslikke mikroelemente teevad neist kasuliku ja vajaliku toiduaine, eriti neile, kes tunnevad end väsinuna ja on pidevas stressis. Kuigi seleen, mida shampinjonid sisaldavad, pole eluliselt vajalik mikroelement, aitab see siiski stimuleerida immuunsüsteemi, alandab närvilisust ja ärrituvust.

* TOMATID- ammustel aegadel nimetati tomateid armastuse õunteks või paradiisi õunteks. Sellisteks nimetusteks oli ka põhjust! Tomatid sisaldavad suurel määral “õnnehormooni”, serotiini, lisaks sellele ka tsinki, kaltsiumi, magneesiumi ja B-grupi vitamiine, mis teeb sellest asendamatu aedvilja meie igapäevasel toidulaual.

* PAPRIKA- maitse ja teravuse saab paprika alkaloididest, mis tõstavad toonust. Lisaks on paprikas küllaldaselt C-vitamiini, mis on talvisel viiruste ajal samuti oluline.

* ShOKOLAAD- see on ilmselt kõigile tuntud maius, mille abil saab igal hetkel ja olukorras oma tuju tõsta. Jälgima peab aga seda, et ei tekiks sõltuvust, sest shokoholism ei ole meie figuurile kohe kindlasti kasulik, lõpptulemusena ka tervisele. Iga asja tarbimisel on oluline mõõdukus! Shokolaadis on kakaooad ja suhkur, mis on põhilised, mis tuju aitavad tõsta.

* ROHELINE TEE- rohelise tee kasulikkusest tehti esimene ettekanne Vatikanis juba XIII sajandil ühe munga poolt, seega pole midagi uut siin päikese all, sest viimastel aastatel on ka meil pööratud suurt tähelepanu just rohelisele teele ja selle kasulikkusele. Aminohapete hulk on sama kõrge kui shokolaadis, lisaks on selles toniseerivas joogis palju alkaloide ja antioksüdante.

Teades nüüd kõiki loetletud toiduainete häid omadusi, on lihtne koostada endale päevamenüü kõike kasulikku silmas pidades. Kui lisada sellele ratsioonile veel tooreid ja aurutatud aedvilju, peaks kõik eluks vajalikud toiduainetegrupid küll kaetud saama. Need aga, kes tahavad eelnevalt oma ainevahetusele veidi hoogu lisada ja oma organismi jõulusöömaaegadel tarbitud liigsetest proteiinidest tekkinud laguproduktidest puhastada, pööraku pilgud supipoti poole.

Supp on kasulik kõigile

Paljud inimesed ei armasta suppi, kuid ilmaasjata. Viimase aja uurimused on näidanud, et suppi peab ilmtingimata sööma, sest see ei ole vaid osa mingist dieedist, vaid aitab alandada ka vähiriski, haigestumist südamehaigustesse ning rikastab organismi vajalike toitainetega, mis on meie tervise jaoks vältimatud.

Supp on vähekalorilisem kui näiteks kartul ja liha, kuid sellest võib kõhu korralikult täis saada. Ameerika teadlased tegid eksperimendi, kus kahele kontrollrühmale anti ühtesid ja samu toiduaineid, kuid nende valmistusviis oli erinev: ühele rühmale keedeti suppe ja teine rühm sai suupisteid. Need, kes sõid suppi, tarbisid 27% vähem kaloreid kui suupistete sööjad. Seda seletatakse nii: supp tekitab kiiremini täiskõhutunde, seega on kasulik just neile, kes soovivad kaalu alandada. Et täpselt teada, mis supi sees on, on parim keeta seda ise. Supp on hädavajalik neile, kellel on igasugused maohädad ja alahappesus. Vegetaarne aedviljasupp hapukoorega aktiviseerib maomahlu ning seega parandab mao funktsionaalsust. Kellel on maohaavad, peavadki loobuma lihapuljongil baseeruvatest suppidest ning keetma aedviljapuljongit. Unustama peaks puljongikuubikud, paki- ja tassisupid: neis on liialt palju soola ja konservante.Vegetaarsed supid sobivad ka neile, kellel on ainevahetushäired, sapikivid ja podagra.

Dieedile mõtlemine tekitab alati veidi kõhedust ning tunde, et viimanegi mõnus tegevus- söömine – on elust ära lõigatud. Pole vaja põdeda ega hirmu tunda. On ju ka dieete, mis ei nõua nälgimist ega enesepiinamist. Juba mitmeid aastaid on üle maailma populaarsed kergete aedviljasuppide dieedid, mis aitavad organismi puhastada ja mõnest liigkilost vabaneda. Kui sellise dieediga ei minda äärmusesse, toob see kasu kindlasti: aitab dieedipidajal mahtuda jälle lemmikriietesse ning annab energiat, millest me talvisel ajal niivõrd puudust tunneme. Lisaboonuseks on see, et kodumaised juurviljad on suhteliselt odavad ja see aitab meil säästa raha ning lõõgastuda toitu tehes, sest need supid tuleb küll ise keeta. Saame neid ka tööle kaasa võtta ja nii jääb üle ka see raha, mida kulutasime väljas söömise peale.

Valime juur- ja puuviljad supidieedi tarvis

1. rühm – RASVAPÕLETAJAD

Siia rühma kuuluvad toiduained, mis pole ainult madala energiasisaldusega, vaid aitavad põletada ka rasvu. Tuntuimad rasvatapjad on ananass, papaia ja avokaado. Avokaado sisaldab küll ise ohtralt rasva, kuid see on eriline rasv, mis sisaldab väärtuslikke rasvhappeid, mis on vajalikud ainevahetusel. Samuti alandab avokaado insuliinitaset ning talitseb seega magusaisu.

2. rühm – RASVABLOKAATORID

Neid toiduaineid nimetatakse nii sellepärast, et nad ei lase rasvadel ladestuda. Igasugused kaunviljad lagundavad kolesteriini molekulid juba enne, kui need soolestikust vereringesse jõuavad. Pektiin õuntes ja porgandis justkui paksendavad toidumassi ja lükkavad selle kiiresti soolestikku, samal ajal seedimist stimuleerides, hoides ära rasvarakkude tekkimise.

3. rühm – VÄHEKALORILISED PUU- JA AEDVILJAD

Nende toiduainete dietoloogiline väärtus seineb selles, et rasvade vähesus võimaldab neid kasutada peaaegu piiramatus koguses. Eriti puudutab see just puu- ja aedvilju. Kaloreid annavad need vähe. Igasuguseid salatilisi võib süüa nii palju kui süda soovib. Need aitavad organismist vett väljutada ja stimuleerivad seedimist. Vähe kaloreid on ka arbuusis ja melonis. Tomatid sisaldavad kaaliumi, mis on eriti oluline südamele ja liigse soola väljutamisele organismist.

SUPIDIEET

Selle dieedi ajal ei tohi tarbida alkoholi, sest see segab rasva väljutamist organismist. Alkohol on lubatud alles 24 tundi hiljem peale dieedi lõpetamist. Kui dieeti täpselt järgida, võib vabaneda 2-7 kg, kuid see on väga individuaalne. Paljud dieedid on mõeldud väga pikaks ajaks, kuid neil pole mingit mõju, sest kaotatud kilod tulevad dieedi lõppedes reeglina tagasi ning liiatigi ei mõju sellised dieedid ka tervisele soodsalt.

Supidieedi põhimõte on lihtne.

Keedetakse väherasvane kuid toitev supp ja seda süüakse kogu päeva jooksul väikeste portsjonitena 6-7 korda ilma leivata. Seda dieeti võiks pidada 7 päeva ja iga päev võiks keeta erineva supi. Kui oled 7 päeva sellist dieeti pidanud ( võid teha ka ühe päeva või 3-4), tuleb vähemasti 2 nädalat süüa mitmekesist toitu, kuid kogustes, mis kaalu ei tõsta. Selline dieet sobib muidugi vaid täiskasvanuile, mitte lastele ega murdeealistele.

Päeva jooksul võib süüa ka erinevaid suppe. Näiteks juurviljasuppi hommikul, lõunaks püreesuppi, milles ei ole kartulit ega kaunvilju, mis ei ole eriti vürtsikas ja sisaldab vähe soola jne. Kindlasti tuleb aedvilja- või seenepuljong ise keeta, sest siin pole puljongikuubikud kohased.

Supiretsepte dieediks

KÜLM LILLKAPSASUPP

8 portsjonit

1 kg lillkapsast

1 suur kimp maitserohelist

10 dl vett

2 dl kohvikoort

soola

pipart

Panna potti vesi, lasta keema, lisada lillkapsaõisikud ja veidi soola. Hakkida maitseroheline ning lisada pool kogusest supile. Keerata tuli madalaks, katta pott kaanega ja keeta vaiksel tulel umbes 25 minutit. Jahutada ja püreerida, lisada koor, soola, musta pipart ning panna külmkappi. Serveerida maitserohelisega.

Hea tööle kaasa võtta.

AEDVILJASUPP

8 portsjonit / 75 kcal

4,5 dl tomatimahla

4,5 dl vett

4,5 dl kanapuljongit

4 kooritud tomatit

225 g rohelisi oakaunu

2 porgandit

3 sellerivart

1 sibul

1 rullkõrvits

1 paksem viil kõrvitsat

Kõik aedviljad hakkida kuubikuteks. Segada vesi, mahl, puljong ja hakitud tomatid ning lasta keema. Lisada oakaunad, porgand, seller, sibul, rullkõrvits ja kõrvits. Lasta uuesti keema ja keeta tasasel tulel umbes 30 minutit. Maitsestada.

HERNESUPP PORRUGA

1 portsjon / 373 kcal

valmistamise aeg 40 minutit

70 g kuivatatud herneid

¼ juursellerit

1 porgand

1 porru

3 petersellioksa

1 sibul

1 tl oliiviõli

2,5 dl puljongit

½ tl kuivatatud majoraani

soola

pipart

Panna herned 3 dl veega ööseks likku. Hakkida seller , porgand ja sibul. Petersellioksad siduda niidiga kimbuks, porru lõigata ratasteks. Poti põhjas kuumutada õli ning hautada selles sibulat ja porgandit, lisada puljong, herned, petersell ning keeta kaanega kaetule 15 minutit. Lisada ülejäänud juurviljad ning keeta valmimiseni. Maitsestada.

DIEETBORsh

2 tl õli

1 väike sibul

1 sellerivars

1 porgand

½ paprikat

1 rullkõrvits

1 keskmine punapeet

½ väikesest kapsapeast

2-3 sl tomatipastat

2,5 l vett

Kuumutada õli ning hautada selles sibulat, porgandit ja peeti, seni, kuni peet on peaaegu pehme, siis lisada tomatipasta ja hautada veel veidi. Vesi lasta keema ja keeta selles kapsas, paprika, rullkõrvits, lisada hautatud peedi ja maitseviljade segu, maitsestada soola ja pipraga ning keeta paar minutit

Kogu potitäis suppi annab kuskil 600 kcal.

OASUPP

4 portsjonit

2 purki konservube

5 sl oliiviõli

1 sibul

1 küüslauguküüs

1 sl tomatipastat

1 l puljongit

4 sl riivjuustu

Sibul hakkida väikeseks kuubikuks. Hakitud sibul ja küüslauguküüs passeerida õlis. Oad nõrutada ning valada üle külma veega. Puljong lasta keema, lisada oad ja hautatud sibul-küüslauk ning keeta mõni minut. Tomatipasta segada 3 sl veega ja valada potti, maitsestada soola ja pipraga ning keeta 30 minutit. Samal ajal valmistada täisteraleivast krutoonid, panna need taldriku põhja ja puistata üle riivjuustuga, valada peale kuum supp.

SEENESUPP

100 g kuivatatud seeni

2-3 kartulit

2 sibulat

3 sl õli

3 sl niitnuudleid

soola

2-3 l vett

Kuivatatud seened pesta ja panna vähese veega keema. Kui vesi hakkab keema, seened kurnata, valada üle külma veega, lisada veidi soola ja panna keskmisele tulele 1-1/2 tunniks keema. Seejärel võtta seened vahukulbiga vedelikust välja ja hakkida. Seenekeeduvedelikku panna kuubikuteks lõigatud kartul, õlis passeeritud sibul ja hakitud seened ning keeta 5 minutit, siis lisada nuudlid ja keeta valmis.

Niitnuudlite asemel võib kasutada ka klaas- või munanuudleid.

ROHELISE HERNE SUPP FETAGA

2 dl konservherneid

2 dl herne konserveerimisvedelikku

100 g fetat

2 kartulit

1 värske kurk

2 sl 10% hapukoort

1 l vett

pipart

2 sl hakitud maitserohelist

Vesi lasta keema ja keeta selles 3-4 minutit kartulikuubikuid, lisada herned ja konservileem, kuubikuteks lõigatud kurk, pipar, sool ning keeta, kuni kartul on valmis. Siis lisada fetakuubikud, maitseroheline ning serveerida hapukoorega.

Tuntud Ameerika haigladieet

Seda dieeti kasutatakse juba pikka aega Ameerika haiglates ülekaaluliste patsientide operatsiooniks ettevalmistamisel. Siin sellest veidi teistsugune versioon.

Selle dieedi puhul on oluline süüa täpselt etteantud plaani järgi. Keelatud on leib, alkohol, gaseeritud joogid, igasugune rasvaine. Dieedinädala jooksul järgige selliseid reegleid:

ärge kalduge etteantud menüüst kõrvale

kaaluge igal hommikul

sööge suppi kohe, kui tunnete nälga

olge võiga ettevaatlik, seda lubatakse süüa vaid ühe korra 7 päeva jooksul

linnulihalt eemaldage nahk

KAPSASUPP

½ kapsapead

3 keskmist sibulat

3 porgandit

1 punane või roheline paprika

1 purk purustatud tomateid

sellerivarsi või juursellerit

50-60 g pruuni riisi

soola

pipart

Lasta keema 2,5 l vett ning lisada sellele hakitud aedviljad. Keeta ilma kaaneta 10 minutit, lisada purustatud tomatid, katta kaanega ja keeta valmimiseni ( 40 – 60 minutit). Riis keeta eraldi ning lisada peaaegu valmis supile, maitsestada soola ja pipraga. Mida vähem soola, seda parem. Supist peaks jätkuma 2-3 päevaks. Hoidke külmikus.

7 PÄEVA MENÜÜ

1.PÄEV

kapsasupp

puuviljad ( nii palju, kui soovid )

240 ml rasvata piima või madala rasvasisaldusega maitsestamata jogurtit

ilma suhkruta teed või kohvi, taimeteed, gaseerimata vett

1 tl väherasvast salatikastet

2.PÄEV

kapsasupp

piiramatus koguses juurvilju

1 suur keedetud kartul ( soovitatavalt koorega )

240 ml rasvatut piima või väherasvast maitsestamata jogurtit

ilma suhkruta teed või kohvi, taimeteed, gaseerimata vett

1 tl väherasvast salatikastet

3.PÄEV

kapsasupp

piiramatus koguses juurvilja

piiramatus koguses puuvilja

ülejäänu sama, mis eelmistel päevadel

4.PÄEV

kapsasupp

3-6 banaani

8x240 ml rasvata piima või 240 ml väherasvast maitsestamata jogurtit ja 7x240 ml rasvata piima

5.PÄEV

kapsasupp

piiramatus koguses kala

piiramatus koguses kana

tomateid ( mitte üle 6)

sama, mis 1.-3. Päeval

6.PÄEV

kapsasupp

piiramatus koguses kala

piiramatus koguses kana

piiramatus koguses juur- ja aedvilju, k.a tomatid

ülejäänu sama, mis eelmistel päevadel, v.a 4. päev

7.PÄEV

kapsasupp

piiramatus koguses aed- ja juurvilja

piiramatus koguses puuvilja

ülejäänu sama, mis eelmistel päevadel, v.a 4. päev

Kergemat olekut, paremat meeleolu ning värvilise maailma taasleidmist !