Retseptid
29. aprill 2005, 21:00

Maikuu magusad koogid ja tordid

Maikuu on aasta kaheteistkümnest kuust üks oodatumaid ning on saanud rahvasuust üsna romatilisi nimesid nagu õiekuu, toomekuu ja lehekuu. Meie talvistes ootustes-lootustes on see kuu ikka päikeseline, malbe ja mahe.

Maikuu on aasta kaheteistkümnest kuust üks oodatumaid ning on saanud rahvasuust üsna romatilisi nimesid nagu õiekuu, toomekuu ja lehekuu. Meie talvistes ootustes-lootustes on see kuu ikka päikeseline, malbe ja mahe. Muidugi võiks maikuud nimetada ka magusaks kuuks, sest eks lange maikuusse ju emadepäev ning jätkub märtsikuus alguse saanud sünnipäevade suurhooaeg. Tähtpäevi tähistatakse aga teadupärast ikka tordiga, kuidas muidu! Ning mõne koogi võib lauale tuua ka puhtast rõõmust, et kena kevade on lõpuks jälle käes.

Puuvilja-

kohupiimatort

Põhi:

kolm kihti kakaoga biskviitpõhja (kohalik toode)

Täidis:

250 g kohupiimapastat või Saida kohupiima

2 munarebu

2 sl suhkrut

2 väikest purki aprikoosikompotti

7 tl zhelatiinipulbrit

1 dl kompotivedelikku

2 dl vahustuvat koort või kooreasendajat

Kaunistus:

0,5 dl apelsinimarmelaadi vms tihket moosi

1 väiksem purk virsikukompotti

1 purk mandariinikompotti

1 purk pirnikompotti

250 g erivärvilisi viinamarju

(või muid marju või puuvilju oma soovi ja võimaluste järgiSeakatmiseks:

Serva katmiseks:

4 dl vahustuvat koort, kooreasendajat või vahustuvat vanillikastet

1,5 sl suhkrut

0,5 tl vanillsuhkrut

riivitud shokolaadi

Pane üks biskviitketas serveerimisvaagnale ja immuta aprikoosikompoti vedelikuga. Mikserda kohupiim, suhkur ja munarebud kohevaks. Pane zhelatiin kompotivedelikuga paisuma ja sulata seejärel kuumas veevannis. Töötle aprikoosid koos vähese kompotivedelikuga püreeks, hoia ülejäänud vedelik alles. Mikserda aprikoosipüree kohupiimaseguga kokku ja lisa leige zhelatiinilahus. Vahusta koor tugevaks vahuks, kalla see püree peale ja tõsta nobedasti alt ülespoole ühtlaseks. Tõsta otsekohe pool täidisest tordipõhjale ja määri laia noga laiali; jäta servad paari sentimeetri võrra katmata. Aseta peale teine biskviitketas ja vajuta seda kergelt käega keskelt servade suunas, nii et täidis liigub servadeni; immuta biskviitketas pealt kompotivedelikuga. Korda kogu eelnevat tegevust veelkord. Tegutse nobedasti, sest zhelatiini mõjul hakkab täidis peagi tarduma.

Mähi tort koos alusega üleni toidukilesse nii, et kile surub ka tordikihid kergelt üksteise külge; pane mõneks tunniks või üleöö külma. Enne serveerimist eemalda kile ja määri tordi pinnale veidi tihket marmelaadi, mis puuviljakaunistuse enda külge seob. Pese ja kuivata viinamarjad, kompotipuuvili nõruta, vajadusel tükelda ning patsuta köögipaberiga kuivaks. Kasuta koogi kaunistamisel oma fantaasiat ja maitse-eelistusi. Koogi külgedele määri palettnoaga vahukoort, mille hulka võid segada shokolaadi- või pähklipuru. 

Kahekorruseline rulltort

Koogiks kulub kolm plaaditäit biskviittainast

Ühele plaaditäiele:

4 muna

1 dl suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

1 dl jahu

3 sl kartulijahu

1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

0,5 kg tihket maasika- või kirsikeedist

0,5 kg kohupiima

200 g tumedat shokolaadi

2 dl 35% rõõska koort

Kaunistus:

6 dl 35% rõõska koort

1 sl vanillisuhkrut

1 l maasikaid, mureleid vm

Sega kuivad komponendid kokku. Vahusta munad suhkruga, sõelu kuivad ained juurde, tõsta suure tömbiotsalise lusikaga alt ülespoole ettevaatlikult segamini. Küpseta õliga määritud küpsetuspaberil 225° juures 8-10 minutit. Kummuta plaat suhkruga üleriputatud paberile, lase jahtuda. Küpseta samamoodi veel 2 põhja.

Riivi shokolaad ja sega kokku läbi sõela surutud kohupiima ja suhkrutega. Sega juurde tihedaks vahuks mikserdatud koor. Kata taignaplaadid kõigepealt õhukese moosikihiga, seejärel määri peale shokolaadikohupiim. Lõika kaks biskviitplaati terava noaga pikisuunas 7-8 cm, kolmas 5-6 cm laiusteks ribadeks. Keera üks laiadest ribadest tihedaks rulliks ja aseta suure vaagna keskele tordi südamikuks. Keera ülejäänud laiemad ribad järjepanu südamiku ümber, asetades jätkukohad tihedalt vastamisi. Kui kahe kihi jätkukohad peaksid sattuma täpselt kohakuti, siis lõika viimatilisatud riba otsast tükk maha. Kitsamatest ribadest ehita tordile teine korrus sanaloogiliselt esimesega. Kata kogu tort vanillsuhkruga maitsestatud vahukoorega ja maasikatega. NB! Vahukoorekiht ei pea sugugi olema ideaalselt sile, vaid sellesse võib palettnoa kumera otsaga moodustada vaba käega “mägesid ja orge”.

Kookose-valge shokolaadi tort

Põhi:

150 g muredaid küpsiseid

1 dl kookoshelbeid

3 sl vett

1 dl sulatatud võid või margariini

Servade kaunistuseks:

1-2 mitte liiga küpset tähtvilja ehk karamboolat

Täidis:

4 tl zhelatiinipulbrit

2 sl sidrunimahla + 2 sl vett

3 dl vahustuvat koort või kooreasendajat

200 g valget sokolaadi

1 dl suhkrut

2 tl vanillsuhkrut

250 g kohupiima

Glasuur:

1 dl rõõska koort 

1 dl suhkrut

1 dl kookoshelbeid

Purusta küpsised tainarulliga või purustajas ja sega juurde kookoshelbed. Nirista vesi puru peale ning sega juurde ka sulatatud ja jahutatud rasvaine. Laota lahtikäiva koogivormi põhjale suurem tükk küpsetuspaberit, aseta serv paigale ja sule klamber. Lõika paberi ülejääk ära, jättes paari sentimeetri laiuse serva. Suru küpsisesegu ühtlaselt põhjale kas kätega või kasuta joogiklaasi siledat põhja.

Vahusta koor pehmete tippudega vahuks. Sulata valge shokolaad mikroahjus või pisikesse kilekotti panduna soojas (45°) veevannis. Nirista vedel shokolaad vahukoore hulka ja mikserda segu suurel kiirusel tugevaks vahuks. Paisuta zhelatiin lahjendatud sidrunimahlaga ja sulata siis kuumas veevannis.

Lisa shokolaadi-koorevahule suhkru ja vanillsuhkruga kohevaks mikserdatud kohupiim ning viimasena zhelatiinilahus. Lõika karamboola õhukesteks viiludeks ja suru need vormi serva külge. Kalla täidisesegu vormi ja hoia kinnikaetult külmas vähemalt 4 tundi või järgmise päevani.

Glasuuriks aja koor ja suhkur väikeses keedunõus pidevalt segades keema tõusta ja vaikselt keeda umbes 10 minutit ehk kuni segu muutub paksemaks. Tõsta anum pliidilt, sega juurde kookoshelbed. Tõsta anum leigesse vette ja jahuta segu pidevalt kloppides. Kalla glasuur koogile ja määri palettnoaga laiali; lase enne serveerimist külmas tarduda.

Ananassitort

Muretainapõhjad:

250 g küpsetusmargariini

4 dl jahu

4 sl jääkülma vett

Pinnale:

1 purk (227 g) purustatud ananassi

Täidis:

2 dl vahustuvat koort või kooreasendajat

200 g kohupiima

1 purk (227 g) ananassirõngaid

4 sl suhkrut

2-3 sl sidrunimahla (olenevalt ananassihoidise magususest)

Kaunistuseks:

sidrunmelis-

si

füüsaleid

Näpi tükeldatud margariin jahuga sõmeraks, tilguta juurde külm vesi. Suru tainas tihedaks lamedaks kettaks, paki toidukilesse ja lase külmkapis vähemalt paar tundi seista. Rulli tainas lahti ja vormi sellest kaks 25 cm läbimõõduga ketast, kata need kuivaksnõrutatud ja pigistatud ananassiga. Küpseta kettaid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil ühekaupa 200° ahju keskosas 10-12 minutit; lõika teine ketas kuumalt, otse plaadil joonlaua ja väga terava noa abil 12 sektoriks.

Täidiseks lõika nõrutatud ananass lõikelaual suure terava kokanoaga väikesteks tükkideks. Mikserda kohupiim suhkru ja sidrunimahlaga kohevaks, lisa ananass ning viimasena vahustatud koor. Määri täidis jahtunud põhjale ja kata muretainasektoritega. Soovi korral võid täidist tugevdada 2 tl zhelatiinipulbrist ja 2 sl kompotivedelikust valmistatud lahusega; nirista see segusse enne vahukoore lisamist. Koor ei tohiks sellisel juhul olla liiga külm, sest siis hakkaks täidis liiga kiiresti tarduma.

Aprikoositort kohupiima ja valge shokolaadiga Põhi:

150 g muredaid küpsiseid

3 sl vett

1 dl sulatatud võid või margariini

Täidis:

2 väikest purki aprikoosikompotti (osa jääb kaunistuseks)

1 sl vanillsuhkrut

2 sl laimi- või sidrunimahla

250 g Saida kohupiima või kohupiimapastat

2 dl suhkrut

8 tl zhelatiini

1,5 dl kompotivedelikku

100 g valget shokolaadi

4 dl vahustuvat koort või kooreasendajat

Kaunistuseks:

0,5 purki aprikoosikompotti

5-6 kokteilikirssi 

2 dl apelsinimahla

1 dl Dansukkeri tarretisesuhkrut

Purusta küpsised tugevas kilekotis tainarulliga või tee seda köögikombainis; nirista vesi puru peale; sega juurde sulatatud ja jahutatud rasvaine. Laota 24 cm lahtikäiva koogivormi põhjale suurem tükk küpsetuspaberit, aseta serv paigale ja sule klamber. Lõika paberi ülejääk ära, jättes paari sentimeetri laiuse serva. Suru küpsisesegu ühtlaselt vormi põhjale.

Jäta kompotist kaunistuseks 10-12 poolikut vilja, pane suletud anumaga külma. Töötle ülejäänud aprikoosid püreeks; hoia kompotivedelik alles. Lisa püreele vanillsuhkur, tsitrusemahl, kohupiim, suhkur ja suure kokanoaga lõikelaual tükikesteks lõigutud shokolaad. Lase zhelatiin paisuda kompotivedelikuga, sulata seejärel kuumas veevannis. Mikserda pool tundi toatemperatuuril seisnud koor eraldi anumas kõvaks vahuks. Nirista zhelatiinilahus täidise hulka ja mikserda hästi läbi. Kalla segu peale vahukoor ja tõsta nobedasti alt ülespoole segamini, anumat vahetevahele keerates. Kalla täidis otsekohe vormi, sest viivitamine võib pöhjustada täidise enneaegse tarretumise, eriti kui vahukoor oli liiga külm. Kata vorm fooliumiga ja lase 4-5 tundi või järgmise päevani külmas tarretuda.

Kaunista kook puuviljade ja marjadega ja pane kohe uuesti külma. Aja apelsinimahl keema, lisa tarretisesuhkur ning lase segades korraks uuesti keema tõusta. Tõsta anum jahedasse vette ja jahuta segu pidevalt segades mõned minutid. Võta kook välja, kalla jahtunud tarretis aeglaselt koogi keskele ja lase servade suunas laiali valguda. Tõsta kook veel pooleks tunniks külma, et läikekiht täielikult tarduks. Lõika kook pika õhukese noaga ettevaatlikult vormi küljest lahti; hoidu vormi pinda vigastamast. Tõsta tort aluspaberi abil vaagnale ja eemalda paber.  

Beseetort marjadega Beseepõhjad:

4 munavalget

2 dl tuhksuhkrut

Toorjuustu-marjakreem

2 dl jõhvikaid või pohli

1 dl (või ka rohkem) suhkrut

200 g maitsestamata toorjuustu

2 dl vahustuvat koort või kooreasendajat

2 tl vanillsuhkrut

Kaunistuseks:

(külmuta-

tud) vaarikaid või väikesi maasikaid

sidrunmelissi

tuhksuhkru-

t

Valmista besee toasoojadest munavalgetest, lisades suhkru vahule ühe lusikatäie kaupa. Väldi ülevahustamist, sest siis muutub vaht kuivaks ja tükiliseks. Joonista küpsetuspaberile kaks umbes 24 cm läbimõõduga ringi ja täida need beseemassiga. Põhjad võivad olla lihtsad kettad, kuid soovi korral võid ketaste servad kaunistada kondiitrikoti abil dekoratiivsetet tupsudega. Küpseta ehk õigemini öeldes kuivata põhju 70-90° kraadi juures tund-poolteist ehk kuni põhjad on sulgkerged ja täiesti kuivad, kuid tingimata ikka veel lumivalged. Pane ahjuukse vahele lusikas või tikutoos, et niiskus pääseks ahjust välja.

Täidise jaoks töötle marjad ja suhkur sauseguri või kannmikseriga püreeks; mikserda see kokku toasooja toorjuustuga. Suhkrukogus reguleeri oma maitse kohaselt. Mikserda koor vanillisuhkruga tugevaks vahuks (soovi korral võid kasutada ka vahustuvat vanillikastet), kalla teiste ainete peale ja tõsta segamini. Aseta üks beseepõhi vaagnale, laota peale pool kogust marjakreemi, mille peale võid soovi korral puistata ka marju. Kata teise beseepõhja ning järelejäänud kreemi ja marjadega.

Viinamarjatort muna-keedukreemiga Tainaümbris:

125 g küpsetusmargariini

2,5 dl jahu

1 dl kaerahelbeid

3 sl suhkrut

2 sl külma vett

Keedukreem:

4,5 dl piima

6 munarebu

1,5 dl suhkrut

5 sl maisijahu

1 tl vanillsuhkrut

Katteks:

seemneteta viinamarju

tuhksuhkrut

Sega pehme margariin, jahu, kaerahelbed ja suhkur mikseri tainakonksudega kiiresti läbi ja lisa vesi. Mida vähem tainast töötled, seda muredama koogiümbrise saad.  Määri lahtikäiv vorm pehme margariiniga ja suru tainas vormi põhjale ja külgedele peaaegu ülemise servani välja. Torka põhja keskele kahvliga ettevaatlikult (et vormi mitte vigastada) mõned õhuaugud, et tainas üles ei kerkiks. Küpseta põhja 200° juures 20 minutit.

Keedukreemi jaoks kuumuta piim keemistemperatuurile. Vahusta munarebud ja suhkur heledaks ja kohevaks, lisa aeglasel kiirusel mikserdades vähehaaval jahu. Mikserdamist jätkates lisa vahule peene nirena kuum piim. Kui segu on ühtlane, kalla see tagasi keedunõusse, lase madalal kuumusel ja põhjakõrbemise vältimiseks pidevalt mööda põhja segades keema tõusta ja 2 minutit keeda. Tõsta siis anum pliidilt, pane külma vette ja jätka lusikaga põhjast segamist, nüüd aga jahtumise kiirendamiseks. Samal eesmärgil võid soojenenud vee peagi vahetada külma vastu. Kalla täiesti jahtunud kreem segamisanumasse ja mikserda kohevaks. Kalla kreem jahtunud tordiümbrisse ja kata viinamarjadega, surudes need poolenisti kreemi sisse. Kui viinamarjad on seemnetega, poolita marjad ja eemalda seemned noaotsaga. Serveeri kook kindlasti valmistamispäeval, siis on ta kõige maitsvama; sõelu pinnale tuhksuhkrut. 

Maasika-rabarberikook Biskviitpõhi:

4 muna

1,5 dl suhkrut

1 dl jahu

1 dl kartulijahu

1 tl küpsetuspulbrit

Põhja immutamiseks:

1 dl piima

Rabarberimoos:

6 dl väikesi rabarberitükke

1 dl fariinisuhkrut

2 sl õunamahla või vett

1 pulgake kaneeli

Täidis:

200 g maasikaid

5 sl suhkrut

2,5 dl vahustuvat vanillilkastet

250 g kohupiima

Kaunistuseks:

300 g maasikaid

Pane rabarberitükid keevasse vedelikku koos suhkru ja kaneelipulgaga. Lase madalal kuumusel ilma kaaneta pehmeks keeda. Võta kaneelipulk välja, pese puhtaks ja pane kuivama; jäta moos jahtuma. Mikserda toasoojad munad suhkruga väga paksuks ja kohevaks vahuks, milleks kulub võimsa mikseriga 5-7 minutit. Sega kuivained omavahel ja lisa vahule lusikaga tõstes ja eelistatavalt läbi sõela. Kalla tainas pehme margariiniga määritud ja riivsaiaga üle riputatud 2,5 l mahutavusega vormi. Küpseta ahju keskosas 175° juures 40 minutit. Lase restil jahtuda, kummuta välja ja lõika kolmeks kihiks. Aseta alumine kiht serveerimisvaagnale ja immuta kergelt piimaga. 

Täidiseks mikserda kõigepealt kohupiim suhkruga kohevaks ja sega siis suure lusika abil kokku vahustatud vanillikastmega, püüdes vahtu mitte lõhkuda. Lõika maasikad pisikesteks tükkideks ja sega rabarberimoosi hulka. Laota nii alumisele kui järgmisele koogikihile pool maasika-rabarberisegust ja määri sellele laia noaga kolmandik kohupiimavahtu. Kolmas kiht immuta piimaga ja kata ülejäänud kohupiimavahuga, kaunista rikkalikult poolitatud maasikatega.

Mandli ja valge shokolaadi kook

Mandli-porganditainas:

100 g küpsetusmargariini

2 dl suhkrut

4 muna

200 g toorest porgandit

150 g mandlijahu

Immutamiseks:

0,5 dl brändit, rummi või likööri

0,5 dl apelsinimahla

või eelmiste asemel 1 dl mahla

Kate:

100 g röstitud mandlipuru

100 g valget shokolaadi

Kaunistuseks:

tuhksuhkru-

t

Kata 26 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, vormi siseserv määri pehme margariiniga.

Mikserda toasoojad munavalged ühe lusikatäie suhkruga tugevaks vahuks ning pane külmkappi ootama. Mikserda pehme margariin ja ülejäänud suhkur kohevaks vahuks, lisa suurel kiirusel mikserdamist jätkates ühekaupa toasoojad munarebud. Mikserda segu pärast iga rebu lisamist uuesti ühtlaseks ja kohevaks. Lisa siis peenelt riivitud porgand, mandlijahu ja umbes kolmandik munavalgevahust ning sega kõik suure lusikaga ettevaatlikult, aga põhjalikult läbi. Seejärel kalla taina peale ülejäänud munavalge ja tõsta see ülejäänud tainaga kokku alt ülespoole ja väga õrnalt, et vahtu võimalikult vähe purustada ja niiviisi säilitada koogi kohevus. Kalla tainas vormi ja küpseta alumisel siinil 200° juures 20-25 minutit ehk kuni kook tõmbub vormi servast eemale.  

Eemalda vormi lahtikäiv serv ja lase kook restil jahtuda. Sega alkohol mahlaga ja tupsuta segu pintsliga koogi pinnale. Võid koogi ka eelnevalt sukavardaga auguliseks torkida, siis imbub vedelik hõlpsamini. Lõika shokolaad suure kokanoaga lõikelaual tükikesteks ja sega mandlipuruga. Kata immutatud kook shokolaadi-mandliseguga ja pane kook 2-3 minutiks 250° ahju keskmisele siinile. Ära lahku ahju juurest, vaid jälgi äärmise tähelepanuga, et kate ei läheks kõrbema. Tõsta kook ahjust välja otsekohe, kui shokolaad hakkab sulama ja kokku vajuma. Serveeri alles siis, kui kattesegu on uuesti jahtunud ja tardunud.