Retseptid
24. märts 2005, 22:00

Vorst kiirelt ja maitsvalt

Küllap igaüks teab, et naturaalne liha on kõige maitsvam ja ka tervisele kasulikum. Ja et mõnikord on vorstis üsnagi kasinalt liha ja palju osavalt maskeeritud rasva.  Aga sellele vaatamata oleme me sunnitud – kes tihemini, kes harvemini – ikkagi pistma ostukorvi vorstipaki. 

Sest mis siin salata – lihast maitsva roa saamine nõuab aega ja vaeva ning lisaks veel ka oskusi, mille mittetundmisel pole laualekantav alati nii hea kui oli oodatud. Seevastu vorstiroog valmib kas kiiresti või siis vähese vaevaga ning mõnikord isegi nii seda kui teist – kiiresti ja vaevatult. Ning ka ebaõnnestumine on retsepti järgimisel välistatud. Vorsti rohket peiterasva aga kompenseerime rohke köögiviljaga, milleks suurepäraselt sobivad ka kaupluse külmutuslettide poolt pakutavad.

Vorstijambalaya

2 sl õli

400 g vürtsikat poolsuitsuvorsti

1 suurem sibul

1 sellerivars

1 suurem paprikakaun

0,5 tl jahvatatud kuivatatud küüslauku

0,5 tl soola

0,5 tl jahvatatud valget pipart

0,25 tl Cayenne’i pipart

0,25 tl purustatud musta pipart

0,25 tl kuivatatud tüümiani

2 kotikest Uncle Ben’s täisterariisi

8 dl keeva vett + 1 lihaleemekuubik 

Lõika vorst ja paprika kangideks; peenesta sellerivars ja sibul. Prae vorsti kõrgel kuumusel mõned minutid, lisa köögivili ja maitseained, vähenda veidi kuumust, sega hästi läbi ja prae mõned minutid. Lisa siis ka riis, sega jälle korralikult läbi, kalla juurde kuum lihaleem ja hauta madala kuumusel kaane all, kuni riis on veel kergelt al dente ehk pakub keskelt veel hambale vastupanu. Kui roog keeb enne valmimist kuivaks, nirista roa peale kuuma vett.

Vorsti-riisi panniroog tomatiga

200 g poolsuitsu- või keeduvorsti

1 sl õli

1 suur sibul

1 purk purustatud tomatit

2 dl pikateralist riisi

3 dl vett

1 köögiviljaleemekuubik

0,25 tl Cayenne'i pipart

1 tl punet

Lisaks:

peenestatud siledaid petersellilehti

Lõika vorst ribadeks ja pruunista need õlis; tõsta vahukulbiga pannilt ära. Poolita sibul pikuti ja lõika õhukesteks poolrõngasteks, kuumuta mõned minutid. Lisa tomatihoidis, riis, vesi, pudendatud leemekuubik ja vorstiribad. Maitsesta, kata tihedalt kaanega ning hauta madalal kuumusel 20 minutit. Viimistle maitse, raputa peale ohtrasti peterselli ja serveeri kohe.

Ahjuvorst

umbes 0,5 kg rõngasvorsti

2 tomatit

1 muna

50 g sinihallitusjuustu

100 g riivjuustu

Eemalda vorstilt nahk ja lõika vorst neljaks. Lõika tomatid õhukesteks viiludeks ja poolita need omakorda. Lõika igasse vostitükki 4-5 sügavat sisselõiget ja pista neisse tomativiilud; pane vorstid ahjuvormi. Löö muna väikesse kaussi, lisa pudendatud sinihallitusjuust ja riivjuust ning sega kahvliga läbi. Tõsta iga vorsti peale juustu-munasegu ja küpseta 200° juures 20 minutit. Paku juurde näiteks lihtsat vinegrettkastmega kartuli-sibulasalatit.

Ahjuvorst õunte ja sibulaga

1 rõngas saunavorsti

Santa Maria Spicy world Sweet Hot tshillikastet

1 karp juustu Merevaik

3 suuremat kõva õuna

3 sibulat

1 sl õli

3 sl vett

näputäis sidrunpipart

0,5 tl karrit

0,5 tl soola

Lõika kooritud õunad ja sibulad õhukesteks sektoriteks ja pane väikesesse paksupõhjalisse keedunõusse. Kalla peale õli ja veega läbiraputatud maitseained, sega õrnalt läbi. Hauta  väikesel kuumusel kokku u 30 minutit, alguses kaane all, kui aga õuntest eraldub ohtrasti mahla, siis lõpupoole ka lahtiselt. Tee vorstirõngasse paari sentimeetriste vahedega sisselõiked. Pane vorst ahjuvormi, määri igasse lõikesse ketshupit ja selle peale sulatatud juustu. Küpseta 200° juures 20 minutit, võta ahjust ja tõsta sibula-õunahautis vorsti juurde.  Roa kõrvale maitseb hästi kartulipuder.

Vorsti-ahjuroog

300 g saunavorsti või sardelle

1 suurem sibul

1 sl õli

3 tomatit

8 keedetud kartulit

2 dl 10% koort

1 tl soola

1 tl pitsamaitseainet

näputäis purustatud musta pipart

1 dl riivjuustu

Haki sibul peeneks, hauta õlis läbipaistvaks, lisa viilutatud tomatid ja kuumuta koos läbi. Aseta väiksemasse rasvaga määritud ahjuvormi kihiti kartuli-, tomati- ja vorstiviile ning sibulat. Lahusta sool koores, sega juurde pipar ja pitsamaitseaine ning kalla ahjuroa peale. Raputa pinnale riivjuustu, küpseta 225° ahju keskmisel siinil 15-20 minutit. Serveeri kohe.

Rõõmsavärviline pastavormiroog

4 dl kolmevärvilisi spiraale

Hakklihasegu:

1 sl õli

200 g lahjemat hakkliha

1 peenestatud sibul

1 peenestatud küüslauguküüs

soola

Munapiim:

7 dl piima

4 muna

jahvatatud valget pipart

soola

Peale:

paar tomatit

1 dl riivjuustu

Keeda spiraalid soolaga maitsestatud vees al dente ehk mitte väga pehmeks; nõruta. Kuumuta lahtinäpitud hakkliha õlis kergelt läbi (kuni muutub hallikaks) ja tõsta vahukulbiga pannilt ära. Lis pannile veidi vett ja kuumuta sibulat ja küüslauku segades, kuni vesi aurustub. Sega spiraalid, hakkliha ja sibulahautis kokku ning maitsesta vajadusel täiendavalt soola ja pipraga. Tõsta segu ahjuvormi ja kalla peale maitsestatud munapiim. Lao peale tomativiilud ja riputa neile veisi soola. Riputa kõige peale riivjuust ja küpseta vormirooga 175° juures 45-50 minutit.

Vorsti-pastavorm köögiviljadega

300 g pehmet keeduvorsti või sardelle

1 väike porru

2 sl õli

200 g sarvekesi või pennet

5 dl vett + 1 lihaleemekuubik

200 g külmutatud herne-maisi-paprikasegu

0,5 tl purustatud musta pipart

2 muna

100 g riivitud Emmentali juustu

Keeda makarone soolakas vees 10 minutit, lase nõrguda. Tee veest ja leemekuubikust puljong, lase jahtuda. Lõika ümbrisest puhastatud vorst 1 cm suurusteks kuubikuteks. Lõhesta porru hele osa ja loputa muld välja; lõika õhukesteks viiludeks. Kuumuta porru ja vorst kergelt õlis läbi. Sega komponendid omavahel kokku ja kalla ahjuvormi. Kalla üle lahtiklopitud munadest ja lihaleemest valmistatud ning pipraga maitsestatud seguga. Raputa üle riivjuustuga ning küpseta 200° ahjus 45 minutit; lase enne serveerimist 10 minutit järelvalmida.

Kuldne vorsti-juustukaste

1 väike sibul

200 g viinereid

1 sl õli

100 g sulatatud juustu

2 dl piima

0,5 tl jahvatatud kurkumit ehk kollajuurt

jahvatatud valget pipart

soola

murulauku

Kuumuta peenestatud sibulat ja viiludeks lõigatud viinereid mõned minutid õlis. Mõõda väikesse kastrulisse piim ja kurkum, tõsta kastrul keskmisele kuumusele ja lisa pidevalt segades lusikatäite kaupa sulatatud juust. Kuumuta keemiseni ja lisa siis sibula-vorstisegu. Taldrikutes lisa igale portsjonile peenestatud murulauku. NB! Kui oled karrisõber, siis asenda kurkum 0,5-1 tl karriga, kuid kuumuta see kindlasti pannil koos sibula ja vorstiga läbi.

Pasta vorsti-juustukastmega 

400 g pastat – spiraale või teokarpe

3 l vett

2 tl soola

200 g peekonit

paar grillvorstikest

mõned viinerid

1 dl hakitud porrut

2 dl kuubikust valmistatud lihaleent

veidi soola

jämedalt jahvatatud pipart

1 dl riivjuustu

soovi korral marineeritud pärlsibulaid

Keeda pasta rohkes soolakas vees peaaegu pehmeks, nõruta ning kalla keedunõusse tagasi. Kokkukleepumise vältimiseks nirista peale veidi õli, sega läbi ja kata kaanega. Kuumuta tükeldatud peekon teises keedunõus madalal kuumusel krõbedaks. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud vorstid ja porru ja kuumuta segades 5 minutit. Kalla juurde kuum lihaleem ja lisa veidi pipart, lase korraks keema tõusta. Tõsta anum tulelt, lisa pidevalt segades riivjuust. Kalla kaste pasta peale, sega läbi ja vii kohe lauale.

Kreeka stiilis ahjuroog

1 rõngas vorsti või 400 g sardelle

0,5 dl tshilliketshupit

200 g fetajuustu või fetakit

1 suur sibul

10 musta kivita oliivi

1 purk purustatud tomateid

1 tl suhkrut happesuse leevendamiseks

0,5 tl kuivatatud punet

0,5 tl kuivatatud basiilikut

purustatud musta pipart

1 dl riivjuustu

Määri ahjuvorm pehme küpsetusmargariiniga. Lõika vorst paksudeks viiludeks, pane nad vormi põhjale ja nirista ketshupiga üle. Puista vormi fetajuustutükid, peenestatud sibul ja rõngasteks lõigatud oliivid. Kalla üle tomatihoidisega, kuhu on segatud suhkur ja ürdid. Soola lisada pole vaja, sest oliivid ja feta on üsna soolased. Riputa üle riivjuustuga ja küpseta 200° juures 20 minutit. Serveeri koos pasta või keedetud riisiga.  

Wokiroog suitsuvorstiga

150 g pehmemat suitsuvorsti

2 porgandit

2 paprikat

200 g hiina kapsast

1 marineeritud kurk

0,5 dl marineeritud tippsibulaid

Kaste:

2 dl hapukoort

2 sl kurgimarinaadi

2 sl siirupit või mett

0,5 tl sinepit

0,5 tl soola

mustpipart

Kastmeks klopi loetletud ained omavahel kokku. Lõika vorst ja puhastatud aedviljad peenikesteks ribadeks. Aja õli suurel raudpannil kõrgel kuumusel hästi tuliseks, kalla pannile kõigepealt porganditikud ja kuumuta neid pidevalt segades paar minutit, lisa seejärel paprika ja kuumuta koos porgandiga pidevalt segades minut-kaks. Lõpuks sega juurde hiina kapsas, kurk ja sibulad ja lase kiiresti läbi kuumeneda. Serveeri otsekohe koos kastmega, tugevama söömaaja saamiseks paku juurde ka keedetud riisi.

Riisi-vorsti panniroog

2 sl õli

2 tl karrit

2 tl jahvatatud paprikat

0,5 tl purustatud musta pipart

0,5 tl jahvatatud ingverit

1 sibul

1 suur kõva õun

1 suur punane paprika

1 l vett

1 purk purustatud tomateid

2 kotikest Bosto või Uncle Ben’s eeltöödeldud riisi

0,5 kg pehmet keeduvorsti, viinereid või sardelle

100 g külmutatud herneid

Kuumuta väikesteks tükkideks lõigatud õuna ja paprikat koos peenestatud sibula ja maitseainetega paar minutit madalal kuumusel pidevalt segades. Lisa riis, tomatihoidis ja vesi ning hauta 20-30 minutit; lisa vajadusel vett. Kui riis on saavutanud soovitud küpsuse, lisa poolsulanud herned ja tükikesteks lõigatud vorst, sega läbi ja kuumuta veel 5 minutit.

Panniroog grillvorstide ja munanuudlitega

0,5 kg grillvorstikesi

praadimisõli

1 sibul

2 porgandit

1 punane paprika

2 küüslauguküünt

1 purk purustatud tomatit

1 dl Santa Maria Spicy World tshillikastet

250 g hiina munanuudleid

siledaid petersellilehti

Viiluta vorstikesed, lõika porgandid ja paprika õhukesteks viiludeks. Pruunista vorstid kiiresti õlis, tõsta pannilt ära. Kuumuta peenestatud sibulat ja porgandiviile kõrgel kuumusel pidevalt energiliselt segades 3 minutit. Lisa paprika ja kuumuta veel 3 minutit. Lisa peenestatud küüslauk, tomatihoidis ja tshillikaste ja lase 5 minutit tasakesi podiseda. Lisa vorstiviilud, sega läbi. Keeda munanuudlid (või tavalised nuudlid) pakendi õpetuse järgi pehmeks, nõruta ja sega köögiviljade juurde. Raputa peale hakitud siledaid petersellilehti. 

Pastakaste vorsti ja porgandiga

400 g pehmet keeduvorsti või sardelle

2 suurt porgandit

1 porru

1 purk purustatud tomateid

2 dl vett

1 lihaleemekuubik

200 g hapukoort

meelepärast vürtsikastet

soola

purustatud musta pipart

siledaid petersellilehti

Lõika kestast vabastatud vorst ribadeks, riivi porgand jämedalt. Poolita porru valge osa peaaegu lõpuni, pese muld kihtide vahelt välja ja lõika porru õhukesteks viiludeks. Pane ained pannile või keedunõusse, kalla peale vesi ja tomatihoidis, lisa pudendatud leemekuubik. Lase vaikselt haududa, kuni porgand on pehme. Lisa hapukoor, vürtsikaste ja maitseained ning lase veel mõned minutid haududa. Riputa pinnale peenestatud peterselli. 

Vorsti-oapada

0,5 kg pehmet keedu- või poolsuitsuvorsti

100 g suitsupeekonit

1 suur sibul

3 dl vett

1 lihaleemekuubik

2 purki valgeid ube tomatis

2 sl tomatipüreed või -pastat

1 tl  punet

näputäis  Cayenne’i pipart

3 küüslauguküünt

(2 sl punast lauaveini)

Lõika peekon ribadeks ja hauta madalal kuumusel omas rasvas mõned minutid. Lisa peenestatud sibul ja kuumuta segades mõned minutid. Lisa vesi, leemekuubikud, oahoidis, tomatipüree ja maitseained. Lase kaane all madalal kuumusel 10 minutit haududa; lisa kuubikuteks või kangideks lõigatud vorst ja hauta veel 10 minutit.

Vorstikaste köögiviljaga

300 g keeduvorsti või viinereid ja purustatud musta pipart

peent soola

1 sl õli

1 sibul

2 dl kohvikoort

1 pakk külmutatud herne-maisi-paprikasegu

1 sl kartulijahu

Lõika vorst kangideks või kuubikuteks ja pruunista. Tõsta vahukulbiga pannilt ära. Kuumuta peenestatud sibulat väheses õlis 5 minutit. Lisa kohvikoor ja hauta madalal kuumusel 5 minutit, lisa köögivili ja liharibad ning hauta veel 8 -10 minutit. Raputa kartulijahu roa peale, sega läbi ja lase pakseneda. Maitsesta lõplikult. Serveeri koos keedukartulite või riisiga.

Vorstiguljašš

0,5 kg  viinereid või sardelle

1 suur sibul

2 sl Risso õli

1 sl jahu

1 purk purustatud tomatit

4 dl vett

0,5 tl purustatud musta pipart

2 tl jahvatatud paprikat

soola

2 marineeritud kurki

Lõika sibul pikuti pooleks või neljaks ning seejärel viiludeks. Kuumuta õlis madalal kuumusel 5 – 8 minutit ja tõsta vahukulbiga ära. Lõika vorstid viiludeks. Suurenda pliidikuumust ja prae vorst pruuniks. Raputa jahu vorstitükkide peale, sega läbi ning kalla korraga juurde külm vesi ja seejärel tomatihoidis. Lisa maitseained ning hauta 5 minutit; lisa siis õhukesteks viiludeks lõigatud kurk ja kuumuta veelkord läbi.

Täidetud vorstikesed

4 suurt sardelli või grillvorstikest

(väiksemaid 8 tk)

Täidis:

veidi sinepit

1 väike purk ananassirõngaid

1 väike punane paprika

100 g riivitud juustu

Lõhesta vorstid pikuti nii, et nahk jääb pooli kokku hoidma. Määri lõikepindadele veidi sinepit, selle peale aseta poolitatud ananassirõngad ja paprikaribasid. Riputa üle riivjuustuga ja küpseta 225° juures 10 minutit ehk kuni juust sulab ja hakkab õrnalt pruunistuma.

Pastaroog grillvorstidega

3 l vett

400 g pastat

2 tl soola

200 g peekonit (läbikasvanud suitsu-seakülge)

paar grillvorstikest

mõned viinerid

1 dl hakitud porrut

2 dl kuubikust valmistatud lihaleent

veidi soola

jämedalt jahvatatud pipart

1 dl riivjuustu

soovi korral marineeritud pärlsibulaid

Keeda pasta rohkes soolakas vees peaaegu pehmeks, nõruta ning kalla keedunõusse tagasi. Kokkukleepumise vältimiseks nirista peale natuke õli, sega läbi ja kata anum kaanega. Kuumuta tükeldatud peekon teises keedunõus madalal kuumusel krõbedaks. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud vorst ja porru ning kuumuta segades 5 minutit. Kalla juurde kuum lihaleem ja lisa veidi pipart, lase korraks keema tõusta. Tõsta anum tulelt, lisa pidevalt segades riivjuust. Kalla kaste pasta peale, sega läbi ja vii kohe lauale.

Vorsti-köögiviljakarri

1 sibul või suur porru

1 purk purustatud tomatit

1 tl soola

0,5 tl purustatud musta pipart

1 tl karrit

1 küüslauguküüs

200 g külmutatud maisi või herne-maisi-paprikasegu

300 g viinereid

1 dl kohvikoort

1 sl õli

Hauta peenestatud porrut või sibulat mõni minut õlis, lisa karri ja kuumuta paar minutit. Kalla juurde tomatihoidis, lisa sool, pipar, köögivili ja vajadusel jupitatud viinerid. Hauta vaikselt mõned minutid. Viimasena sega juurde koor, sega läbi ja kuumuta väikesel tulel mõned minutid, kuid ära lase keema tõusta. Paku juurde keedetud riisi.

Ungaripärane vorstiroog

2 sibulat

3 küüslauguküünt

2 sl õli

1 suur kollane paprika

1 suur punane paprika

umbes 5 dl vett

1 tl jahvatatud paprikat

1 lihaleemekuubik

6 kartulit

1 purk kooritud tomateid

250 g vürtsikaid vorstikesi

0,5 tl purustatud musta pipart

Lõika kooritud sibulad sektoriteks, küüslauk tükikesteks. Lõika puhastatud paprikad põigiti kaheks ja seejärel sektoriteks; talita samuti kooritud kartulitega. Kuumuta sibulat ja küüslauku õlis keskmisel kuumusel mõned minutid. Lisa paprikatükid ja kuumuta segades veel 5 minutit. Kalla juurde vesi, pudenda patta ka leemekuubik ja lisa kartulid. Maitsesta paprikaga. Hauta kaane all väikesel kuumusel, kuni kartulid on pehmed. Lisa väiksemaks lõigatud purgitomatid (suvel kasuta värskeid tomatisektoreid!) ja tükeldatud vorstid. Riputa peale pipart ja hauta kaane all, kni roog on läbinisti kuum.