Marjatäidisega britatortFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
7. veebruar 2005, 22:00

Kala räägib enda eest

Nii kuumi kui külmi, nii argiseid kui pidupäevaseid kalaroogi saab vähese vaevaga serveerida pilkupüüdvalt ja isuäratavalt.

Kalamarjasuupiste

1 magusamaitseline tume rukkileib

200 g murulauguga Crème Bonjouri

100 g punast või musta valgumarja

murulauku

(punast) sibulat

Lõika leivast ümmargused kettad või 4x4 cm suurused ruudud. Kata viilud toasooja toorjuustuga ja tõsta kahekaupa teineteise peale. Tõsta pealmisele viilule veidi kalamarja, riputa sellele peenestatud sibulat ja murulauguvarsi.

Saiakorvikesed graavlõhe või -siiaga

tihkemat lauasaia või segajahust leiba

50 g võid

küüslaugupulbrit või -soola

soola

purustatud musta pipart

Täidiseks:

150 g graavlõhet

3 sl paksu hapukoort

Cayenne’i pipart

Lõika saiast muffinipanni pesadega sobivad kettad. Määri pannipesad pehme margariiniga. Sulata või väiksel pannil ning maitsesta küüslaugu, soola ja pipraga. Suru kettad pesadesse ja pintselda üle maitsestatud võiga. Küpseta 175 °C juures 15 minutit ehk kuni korvikesed on krõbedad ja pruunid. Võta pesadest välja ja aseta restile jahtuma, põhi allpool. Vahetult enne serveerimist pane jahtunud korvikestesse peenestatud graavkala, tõsta peale hapukoort ja riputa kaunistuseks veidi jahvatatud Cayenne’i pipart.

Kiirsoolatud lõhe ehk gravlax

2 lõhefileed

2 sl jämedamat soola

1 sl suhkrut

purustatud musta või valget pipart

suur peotäis värsket tilli koos mahlaste vartega

Serveerimiseks:

röstitud saia

sidruniviile

Sega kokku sool, suhkur ja pipar. Riputa veerand maitsesegust suurele fooliumitükile ja aseta sinna üks filee, nahk allpool. Kata kala teise veerandi maitseseguga ja riputa peale ohtrasti hakitud tilli. Maitsesta samamoodi teine filee. Pane fileed kokku ja keera fooliumisse. Lase jahedas väikese raskuse all umbes 12 tundi maitsestuda.

Puhasta fileed maitseainetest ja lõika imeõhukesteks viiludeks, hoides fileerimisnuga lõikamise ajal nahaga peaaegu paralleelselt. Serveeri pidulaual suupisteks koos sidruni ja röstsaiaga. Tarvita kala ära 48 tunni jooksul.

Samal viisil võib kiirsoolata ka siiga ja teisi suuri kalu.

Näkileivasuupisted graavkalaga (24 tk)

1 värske kurk

200 g maitsestama toorjuustu

0,5 dl peenestatud tilli ja murulauku

150 g Finn Crisp ribakujulist näkileiba (18 riba)

1 dl kalaleent

250 g graavkala õhukeste viiludena

Vooli kurgist juustuhöövli abil õhukesed viilud. Sega peenestatud maitseroheline pehme toorjuustuga, määri leivaribadele. Pintselda 6 riba määrimata poolelt kalaleemega ja lao suurele fooliumitükile tihedalt kõrvuti. Aseta toorjuustule kurgiviil, sellele kalaviile. Vajuta peale järgmised 6 viilu, toorjuustuga kaetud pool all, korda tegevust, alustades pinna pintseldamisest. Kata viimase 6 viiluga ja pintselda neidki leemega. Mähi foolium tihedasti ümber pakikeste ja lase külmkapis järgmise päevani maitsestuda. Lõika iga pakike neljaks ning kaunista kokteilitikuga kinnitatud kurgirullide ja maitserohelisega.

Heeringasalat õunakastmega

1 purk meelepärase marinaadiga heeringat

6 keedetud kartulit

100 g värsket kurki

1 karp kirsstomateid

1 suvisibula roheline osa

rohelist tilli

jääsalatit

4 keedetud muna või 1 pakk vutimune

Kaste:

2 dl paksu maitsestama jogurtit

1 suvisibula valge osa

1 hapukas õun

1 marineeritud kurk

1 sl kanget sinepit

soola ja pipart

Lõika kartulid paarisentimeetristeks kuubikuteks ja kalla üle veidi lahjendatud heeringamarinaadiga; sega ettevaatlikult paar korda. Kastmeks lõika puhastatud-kooritud õun, suvisibula valge osa ja kurk tillukesteks tükkideks. Sega jogurtiga, maitsesta meelepäraseks ja jäta külma ootele. Pane maitsestunud kartulikuubikud segamisanuma põhja. Lõika heeringas peenikesteks ribadeks ja aseta kaussi, lisa kurgikuubikud ja poolitatud kirsstomatid ning rohelise sibula rõngad. Tõsta ained ettevaatlikult segamini ning seejärel osade kaupa serveerimisvaagnale, riputades iga kihi vahele väikesi tillioksi ja rebitud salatitükke. Munasektorid pane vaagna servadele. Nirista kaste salatile või aseta vaagna kõrvale kannuga. Paku juurde rukkileiba.

Püreeritud kalasupp

1 purk (400 g) purustatud tomateid

1,5 l vett + 3 Knorri kalaleemekuubikut

1 keskmise suurusega porru hele osa

1 keskmine sibul

0,5 kg kartuleid

2 küüslauguküünt

1 sl sidrunimahla

1 tl suhkrut

1 tl soola

0,5 kg suure valge kala külmutatud fileed

200 g maitsestamata toorjuustu

värsket tilli

Valmista kalaleem, lisa tükeldatud köögivili ja maitseained, hauta. Kui köögivili on valmis, lisa tükeldatud kala ja lase mõni minut haududa. Lisa ka toorjuust ning töötle supp püreeks. Lisa peenestatud till ja serveeri kohe.

Räimekoogid hapukoore-kapparikastmega

0,5 kg räimefileed

1 dl riivleiba või jämedat rukkijahu

Täidis:

1 dl peenestatud tilli ja murulauku

maitsestamata Rama Crème Bonjouri

1 tl soola

jahvatatud valget pipart

Jogurtikaste:

1 pakk paksendatud maitsestamata jogurtit

soola

pipart

(peenestatud kappareid)

Lao fileed küpsetuspaberiga kaetud töölauale, nahaga külg allpool. Mikserda lisandid toasooja juustu hulka. Kata pooled fileed saadud seguga ja vajuta peale suuruselt sobiv paariline. Paneeri kooke rukkijahu või riivleivaga ja prae õlis mõlemalt poolt pruuniks või küpseta 225 °C ahjus 8-10 minutit.

Paku juurde paksu hapukoort või jogurtikastet.

Kartuliklimbid tuunikalakastmega

0,5 kg keedetud jahuseid kartuleid

1 muna

1,5 dl jahu

0,5 tl soola

Tuunikalakaste:

1 sibul

2 küüslauguküünt

2 sl kalakonservi õli + 2 sl vett

pool punast paprikat

2 tomatit

150 g tomatipüreed

2 dl vett

purustatud musta pipart

1 tl suhkrut

2 karpi tuunikala õlis

kuivatatud tüümiani

Suru kuumad kartulid läbi püreepressi või vajuta kartulitambi abil pudruks. Lisa veidi jahtunud püreele muna, jahu ja sool, sega ühtlaseks. Vesiste kartulite puhul lisa segusse 0,5 tl kartulijahu. Vooli tainast kaks pikka kangi ja lõika 5 mm pikkusteks juppideks, vajuta neisse lohk. Aja vesi keema, lisa sorts õli ja soola. Võta suuremale vahukulbile nii palju klimpe, kui korraga mahub, ning tõsta ägedalt keevasse vette. Aseta pinnale kerkinud klimbid sügavasse taldrikusse ja pane keema uus portsjon. Et klimbid ei jahtuks, hoia kaanega kaetud taldrikut tasakesi keeva veega kastruli peal.

Kastme jaoks kuumuta peenestatud sibul ja küüslauk õli ja vee segus pehmeks. Tükelda paprika ja tomatite viljaliha (eemalda eelnevalt pehme sisu) ning pane pannile koos tomatipüree, vee ja maitseainetega. Hauta 5 minutit, lisa nõrutatud ja vajaduse korral peenestatud tuunikala ning lase läbi kuumeneda.

Räimekakukesed

0,5 kg räimefileed

1 sl keskmise jämedusega meresoola

3 sl sidrunimahla

purustatud musta pipart

1 sibul

0,5 tl peenestatud tilli

0,5 dl paksu jogurtit või hapukoort

Lõika fileede küljest seljauimed, maitsesta kalad soola, sidrunimahla ja pipraga ning lase külmas paar tundi maitsestuda. Pühi maitseained ära ning lõika kalad võimalikult väikesteks tükkideks või aja läbi hakklihamasina. Lisa peenestatud sibul, paks hapukoor ja till. Vormi segust kakukesed, küpseta pannkoogipannil. Paku juurde keedukartuleid, röstitud rukkileiba ja rohelist salatit.