Toiduuudised
30. jaanuar 2005, 22:00

Mahepiim on tavapiimast tervislikum

Taani põllumajandusuuringute instituut esitles koostöös Suurbritannia mahepõllundusorganisatsiooniga Soil Association uurimistööd, millest selgub, et mahepiim on tavalisest piimast tervisele kasulikum. Uurimistööst saame teada, et mahepiim sisaldab roh

Taani põllumajandusuuringute instituut esitles koostöös Suurbritannia mahepõllundusorganisatsiooniga Soil Association uurimistööd, millest selgub, et mahepiim on tavalisest piimast tervisele kasulikum. Uurimistööst saame teada, et mahepiim sisaldab rohkem E-vitamiini, rasvhappeid omega 3 ja antioksüdante.

Toitumisspetsialistid väidavad siiski, et uurimistulemused ei tähenda, nagu peaks kõik inimesed ummisjalu mahepiima jooma tormama. Inimesed, kes mahepiima ei tarvita võivad eelloetletud aineid hankida teistest toiduaineist.

Ei saa siiski salata, et tavapiimast poole rohkem E-vitamiini sisaldav mahepiim on ilmselt tervisele ka kasulikum. Beetakarotiini leidus mahepiimas tavapiimast koguni 75 protsenti rohkem. Beetakarotiin on aine, mille inimorganism ise A-vitamiiniks muundab.

Mahepiimas oli tavapiimast kolm korda rohkem antioksüdante luteiin ja zeaksantiin. Sarnaselt antioksüdantidele südamehaiguste eest kaitsvaid rasvhappeid omega 3 leidus mahepiimas samuti suurtes kogustes. Kaltsiumit ja B12-vitamiini oli mõlemas piimas aga üsna ühepalju.

Ilma uurimistöötagi on paljud Suurbritannia koolid mahepiima kasulikkusest aru saanud ja pakuvad seda nüüd oma õpilastele. Toitumisspetsialistid aga soovitavad inimestel igal juhul rohkem piima juua ja piimatooteid tarbida, olgu siis tegu kas mahe- või tavapiimaga.