Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Toredaid torte kohupiimast

Mitmesuguseid maitsvaid torte kohupiimast.

Sidruni-kodujuustutort sidrunikeedisega

1 kiht kakaoga biskviitpõhja

veidi lahjendatud sidrunimahla

Täidis:

1 suure sidruni riivitud kollane kooreosa

1 dl sidrunimahla

400 g väga värsket ja magedat kodujuustu

4 tl zhelatiini

4 munarebu

1 dl tuhksuhkrut

3 dl 35% rõõska koort

Keediseks:

3 väiksemat õhukese koorega mahlast sidrunit

1,5 dl suhkrut

1 sl sidrunimahla

Valmista keedis eelmisel päeval. Lõika sidrunid 3 mm paksusteks viiludeks ja kupata väheses vees 3 minutit. Mõõda potti 4 dl vett ja 1,5 dl suhkrut; sulata suhkur pidevalt segades madalal kuumusel. Lase seejärel sidrunilõigud vaevalt keevas siirupis pehmeks haududa, tõsta seejärel välja. Lisa kuumust ja keeda siirupit, kuni seda on järel umbes 1,5 dl. Pane sidrunilõigud siirupisse tagasi, lisa sidrunimahl.

Vooderda väikese, 18 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberist kettaga. Kata vormi serv paberiribaga, mis ulatub äärest mõni sentimeeter üle. Pane biskviitpõhi vormi ja pintselda vähese lahjendatud sidrunimahlaga.

Täidiseks paisuta zhelatiin 4 sl sidrunimahlaga ja sulata veevannis. Mikserda rõõsk koor pehmeks vahuks. Töötle kodujuustu, suhkrut ja munarebusid köögikombainis suurel kiirusel minut aega. Lisa sidrunikoor, ülejäänud sidrunimahl ja zhelatiinilahus. Viimasena kalla peale vahukoor ning töötle segu veel 2-3 sekundit. Kalla kohe vormi, kata kinni ja lase vähemalt 4 tundi tarduda. Serveerimisel tõsta keedis tordile.

Tiramisutort

2 kihti biskviitpõhja

1 dl kanget külma kohvi

1 sl kohvilikööri või brändit

Shokolaadikreem:

150 g tumedat shokolaadi

1 dl 35% rõõska koort

Juustukreem:

400 g Vigala mascarponet või tavalist magedat rasvast kodujuustu

3 sl kohvilikööri või brändit

2 sl väga kanget külma kohvi

3 sl tolmsuhkrut

2 munavalget

Kaunistuseks:

100 g mõrushokolaadi

kakaopulbrit

Kreemi valmistamiseks sulata shokolaad madalal kuumusel. Kalla jahtunud shokolaadile vahustatud koor ja tõsta alt ülespoole segi. Pane üks biskviitketas lahtikäiva vormi põhjale, pintselda kergelt külma kohviseguga ja kata shokolaadikreemiga. Vajuta peale teine biskviidikiht, pintselda ka seda kohviseguga ja tõsta vorm külma.

Mikserda mascarpone või läbi sõela surutud kodujuust kokku tuhksuhkru, kohvi ja likööriga. Kalla segule tugevaks elastseks vahuks mikserdatud munavalged ja tõsta segamini, püüdes vahtu mitte lõhkuda. Kalla kreem vormi, tasanda pind ja lase külmas järgmise päevani maitsestuda. Kaunista kakaopulbri ja shokolaadilaastude või -puruga.

Küpsetatud juustukook marjadega

Põhi:

125 g küpsetusmargariini

1 dl suhkrut

1 muna

2 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

2 sl piima

Täidis:

200 g kohupiima

2 muna 

1 dl suhkrut

2 dl rõõska koort

1 tl vanillsuhkrut

2 sl sidrunimahla

riivitud sidrunikoort

1 sl jahu

Katteks:

Külmutatud, värskeid või kompotimarju

Vahusta pehme margariin suhkruga kohevaks, mikserda juurde toasoe muna. Lisa piim ning omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber. Suru tainas väiksema lahtikäiva vormi põhjale ja veidi ka seintele.

Täidiseks mikserda läbi sõela surutud kohupiim muna ja suhkruga kohevaks, seejärel mikserda juurde jahu ja ülejäänud ained. Laota täidis taignapõhjale ja küpseta 175 °C juures umbes 50 minutit või kauem ? kuni täidis on äärtest hüübinud ja vormi liigutamisel võbiseb vaid keskelt. Tõsta kook vormiga restile ja lase täielikult jahtuda; parima maitse saavutab kook järgmiseks päevaks. Kaunista marjade või puuviljadega. 

Beseetort kohupiima-puuviljakreemiga

Beseepõhjad:

6 suurt munavalget

3,5 dl väga peent valget suhkrut

Täidis:

2 dl 35% rõõska koort

200 g kohupiimapastat

1 dl Põltsamaa apelsinimarmelaadi

1 väike purk mandariini- või aprikoosikompotti

Mikserda munavalged tugevaks vahuks, lisades suhkrut väikeste portsjonite kaupa. Besee on valmis, kui mass on tihe ja läikiv ning püsib kindlalt tagurpidi pööratud kausis. Laota beseemass kahele küpsetuspaberile joonistatud 24 cm läbimõõduga ringile: kummalegi kolmandik. Ülejäänust valmista kondiitripritsi abil pinnakaunistused. Küpseta 125 °C juures praokil uksega ahjus umbes 1,5 tundi ehk kuni besee on kerge ja kuiv.

Sega kohupiima hulka 1 sl kompotileemega vedeldatud marmelaad ja kompotipuuvilja tükikesed ning viimasena vahukoor. Laota beseepõhjale  täidis, aseta peale ülemine põhi. Serveeri võimalikult kohe.

Tarretatud õuna-toorjuustutort

Põhi:

1 kiht biskviitpõhja

immutamiseks õunamahla

Kate:      

6 tl zhelatiini

1 dl õunamahla

200 g maitsestamata toorjuustu

2 tl riivitud kollast sidrunikoort

(1 sl sidrunimahla)

2 dl õunapüreed

1 dl suhkrut

2 dl 35% rõõska koort

Pinnale:

4 väiksemat punast õuna

2 sl sidrunimahla

2 sl suhkrut

2 dl õunamahla

3 tl zhelatiini

Aseta tordipõhi väiksemasse lahtikäivasse vormi, mille põhi ja serv on kaetud küpsetuspaberiga. Immuta põhi õunamahlaga, niristades seda lusikaga biskviidi pinnale. Pane zhelatiin õunamahlasse paisuma ja sulata seejärel kuumas veevannis. Mikserda toasoe toorjuust kokku õunapüree, suhkru ja sidrunikoorega; väga magusa püree puhul lisa kindlasti sidrunimahla. Lisa segule peene nirena soe zhelatiinilahus ja sega hästi läbi. Kalla otsekohe peale ka pehmeks vahuks mikserdatud koor ja tõsta ained suure lusikaga kiiresti alt ülespoole segamini. Kalla segu seejärel kohe ettevalmistatud vormi, sest tardumine algab külma koore tõttu õige pea. Lase külmkapis enne katte pealepanemist vähemalt kaks tundi tarduda.

Pane zhelatiin õunamahlaga paisuma. Lõika õunad koos koorega õhukesteks sektoriteks ja pane tumenemise vältimiseks otsekohe suhkru ja sidrunimahlaga maitsestatud vette. Kuumuta õunaviile koos vedelikuga mõni minut, et nad natuke pehmeneksid, kuid siiski ei laguneks. Tõsta viilud vahukulbiga sõelale, kalla üle rohke külma veega üle ning lase nõrguda. Vahepeal sulata zhelatiin kuumas veevannis ja lase jahtuda. Lao õunaviilud ilusa kujundina tordi pinnale ja pintselda nirista leige zhelatiinilahusega üle. Kata vorm uuesti kinni ja hoia veel külmas arvestusega, et toorjuustusegu saaks tarretuda kokku vähemalt 6 tundi.

Banaani-apelsini-

kohupiimatort

Kakaobiskviit:

6 muna

2 dl suhkrut

2 tl vanillsuhkrut

3 dl jahu

3 sl naturaalset kakaopulbrit

Immutamiseks:

1,5 dl apelsinimahla

1. täidis:

1,5 dl koortega apelsinimarmelaadi

2. täidis:

3 suurt küpset banaani

500 g kohupiimapastat

1 sl naturaalset kakaopulbrit

suhkrut maitse järgi

Kaunistuseks:

peenelt riivitud shokolaadi

peenelt riivitud apelsinikoort

Vahusta toasooje mune suhkruga mikseri võimsusest olenevalt 5 kuni 10 minutit ehk kuni vaht on väga tihe ja hele. Sõelu kuivad ained jahu peale ja sega ettevaatlikult kokku. Kalla taigen küpsetuspaberiga kaetud suurele (30 x 40 cm) ahjuplaadile ja küpseta 200° juures 15 minutit.

Kummuta küps kook uuele paberile, tasanda kohe servad ja lõika joonlaua abil laiuti neljaks ühelaiuseks ribaks. Lõika neist üks põikisuunas joonlaua abil 6?8 tükiks. Pane üks kolmest laiast ribast piklikule vaagnale; selle puudumisel kata suurem kandik, lõikelaud vms küpsetuspaberi või fooliumiga ja kinnita põhja alt kleeplindiga.

Täidiseks vajuta banaanid kahvliga pudruks, sega kakaopulbri ja kohupiimapastaga. Vajadusel lisa suhkrut. Pintselda põhja apelsinimahlaga ja määri peale toasooja marmelaadi. Kata see kolmandiku banaanivahuga; ehita samal viisil ka teine kiht. Kolmas kiht niisuta küll mahlaga, kuid jäta marmelaad ära.

Pritsi täidis koogi pinnale läbi suure avaga dekoratiivse otsaku põikitriipudena, mida on võrdselt biskviitribade arvuga. Kalkuleeri nii, et ribade kaugus nii üksteisest kui tordi otstest oleks ühesugune; kasuta abiks joonlauda. Aseta ribad poolviltuselt täidise najale, pane iga riba keskele kuhjake apelsinikoort ja riputa üle sokolaadipuruga.

Kirsi-kohupiimatort

150 g pehmeid muredaid kakaoküpsiseid

50 g peenestatud pähkleid

3 sl vett

1 dl sulatatud võid või margariini

Täidis:

400 g kohupiimapastat

4 sl (või rohkem) suhkrut

2 dl vahustuvat kooreasendajat või rasvarikast rõõska koort

1 tl vanillsuhkrut

1 dl kirsimahla või kompotivedelikku

5 tl (15 g) zhelatiinipulbrit

Kate:

1 liiter või rohkem kivideta kirsikompotti või

Tarretisekihiks:

1,5 tl zhelatiini 1 dl vedeliku kohta

Koogipõhjaks purusta küpsised kätega tükkideks, pihusta saadud segule vett ning sega juurde pähklid ning sulatatud ja jahutatud rasvaine. Laota 18 kuni 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale suurem tükk küpsetuspaberit, aseta serv paigale ja sule klamber. Lõika paberi ülejääk ära, jättes paari sentimeetri laiuse serva. Suru küpsisesegu sõrmedega ühtlaselt põhjale, soovi korral võta põhja moodustamiseks abiks joogiklaasi tasane põhi.

Täidiseks pane zhelatiin mahlaga paisuma ja sulata seejärel kuumas veevannis. Maitsesta toasoe kohupiimapasta suhkruga, võttes suhkrut vastavalt pasta happesusele. Vahusta koor koos vanillsuhkruga pehmete tippudega vahuks; väga kõva vaht ei segune hästi. Sega leige zhelatiinilahus kohupiima hulka. Kalla segu peale otsekohe ka vahukoor ning tõsta suure lusikaga ettevaatlikult alt ülespoole segamini. (Kohe sellepärast, et zhelatiin ei jõuaks tegutsema hakata). Kalla segu kiiresti vormi, kata toidukilega ja lase umbes 3 tundi külmas tarretuda.

Nõruta külmas hoitud kirsikompott hoolikalt, lao marjad ühtlase kihina tordile. Mõõda järelejäänud kompotivedeliku kogus, valmista sellest koos zhelatiiniga tarretiselahus. Kui vedelikku näib olevat liiga vähe, võta juurde kirsimahla või -jooki. Kui lahus on täielikult jahtunud, nirista see võimalikult ühtlaselt tordi peale, kata vorm jälle kilega ja lase veel mõned tunnid või järgmise päevani hüübida.