Põhjapoolsetes maades on kuum supp tavaliselt põhiroog, olles seetõttu küllaltki tõhus ja pigem paks kui vedel. Kesk- ja Lõuna-Euroopas tuuakse suhteliselt lahja supp lauale eelroana, enamasti püreeks töödelduna ja palaval suveajal kindlasti jääkülmana. Indias on tavaks serveerida leebemaitselist ning jahutavat jogurtipõhjalist suppi pärast põletavat curry’t või muud tugevasti vürtsitatud rooga. Hiinas märgib sööja ette asetatud kausitäis suppi lõuna lõppemist, Jaapanis aga rüübatakse keeduleent teiste roogade kõrvale kogu söömaaja vältel.
Maarjamaa köögis viimase aastakümne jooksul puhunud muutustetuuled pole jätnud puudutamata ka suppe. Populaarseks on muutunud Lõuna-Euroopa ja Vahemere äärest pärinevad supid, mida on maitsestatud purustatud tomatite ja tomatipüreega. Lisaks kaunile värvusele ja mõnusale maitsele mõjuvad need soodsalt ka südamele ja veresoontele. Itaallastelt oleme õppinud lihtsate köögiviljasuppide tõhustamist toredate kõvanisust pastavormidega, mis ei muuda selget supileent sogaseks. Üha enam võidavad populaarsust püreesupid, mille töötlemiseks sauseguri abil kulub vaid minut ning mille maitsevariante võib lõpmatult muuta. Tuntuks on saanud nii traditsiooniliste tükiliste kui ka püreesuppide maitse, koostise ja toekuse parandamine toor- ja sulatatud juustude abil. Igas koduköögis uhkeldab rikkalik valik topse kuivatatud ürtide ja maitsesegudega, mille abil saab anda suppidele imepärast aroomi ja maitset. Ning muidugi on iga edumeelne eesti kodukokk võtnud omaks kombe pakkuda supi juurde ahjupannil, rösteris või kuival pannil kergelt pruunistatud röstleiba, millele annab vahemerelist maitset ülehõõrumine vähese õli ja poolitatud küüslauguküünega.
Küüslaugusupp
- 3 sl õli
- 8-12 küüslauguküünt
- 6 viilu röstsaia
- näputäis kuivatatud tüümiani
- jahvatatud valget pipart
- 1 l vett
- peenestatud murulauku
Seljanka eesti moodi
- 2 väga suurt salatisibulat
- 4 sl õli
- 1 dl vett
- 2 dl paksu tomatipüreed
- 1 l vett
- 3 tumedat lihaleemekuubikut
- purustatud musta pipart
- 2 hapukurki
- 200 g viinereid
- 100 g taist sinki
- paksu hapukoort või jogurtit
Roheline minestrone
- 1,5 l vett
- 3 lihaleemekuubikut
- 3 kartulit
- 1 dl spiraale või sarvekesi
- 1 porru roheline osa
- 1 suurem roheline paprika
- 1 väike spargelkapsas
- 2 sellerivart
- 200 g külmutatud herneid
- purustatud musta pipart
- tilli
- soola
- 100 g 30% hapukoort
- küüslaugusoola
- petersellilehti
Lõika kartulid ja paprikad õhukesteks viiludeks või ribadeks, sellerivarred ja porrulehed väikesteks tükkideks, jaga spargelkapsas pisikesteks õisikuteks. Keeda köögivilja leemes umbes 5 minutit, lisa sarvekesed ja keeda veel 5 minutit. Lisa siis ka herned ja maitseained ja lase korraks keema tõusta. Tõsta keedunõu pliidilt, lase kaane all 5 minutit seista ja viimistle maitse. Serveerimisel riputa supile tilli ja tõsta igasse taldrikusse hapukoort, mille hulka on segatud küüslaugusoola ja peenestatud petersellilehti.
Kiire vorstisupp
- 300 g sardelle, viinereid või rõngasvorsti
- 1 l vett
- 2 lihaleemekuubikut
- 4 kartulit
- 400 g külmutatud köögivilja
- 2 sl tomatipastat
- 1 tl suhkrut
- purustatud musta pipart
- sibulapulbrit
- soola
- murulauku
Hakklihasupp Vahemere stiilis
- 2 sl õli
- 2 sl vett
- 2 suurt sibulat
- 2 küüslauguküünt
- 400 g hakkliha
- 2 lihaleemekuubikut
- 8 dl vett
- 2 porgandit
- 4 kartulit
- 1 purk purustatud tomateid
- 0,5 tl kuivatatud punet
- 0,5 tl kuivatatud basiilikut
- soola
- bruschettat
- hapukoort
Kuldne kana-köögiviljasupp
- 400 g kanafileed
- 2 sl õli
- 1,5 tl kurkumit
- 1 tl karrit
- 1 sibul
- 1 väike lillkapsas
- 2 kollast paprikat
- 1 purk maisi
- 2 kanaleemekuubikut
- 1 purk (400 g) kookospiima
- 5 dl vett
- 1 tl soola
Seenepüreesupp
- 1 karp shampinjone või austerservikuid
- 1 sibul
- 1 väike küüslauguküüs
- 1 sl õli
- 1 l vett
- 6 viilu koorikutega röstsaia
- 1 seenemaitseline leemekuubik
- jahvatatud valget pipart
- soola
- 2 dl rõõska koort
Põletav krevetisupp 8-le
- 4 küüslauguküünt
- 4 sibulat
- 2 sl oliiviõli
- 2 sl vett
- 2 l vett
- 4 kanaleemekuubikut
- 200 g tomatipüreed
- 2 tl suhkrut
- kuivatatud tüümiani
- purustatud musta pipart
- Cayenne’i pipart või maguspõletavat tshillikastet
- 1 dl kartulijahu
- 1 dl vett
- 500 g krevette
NB! Ära krevette kunagi keeda, sest siis muutuvad nad kõvaks.
Kommentaarid (0)