Sinine õunFoto: Cappy
Retseptid
26. detsember 2002, 22:00

Kiired argiroad

Hoopis sagedamini kui keerukate piduroogade retsepte vajab iga kodukokk ideid lihtsate, kiirete ning muidugi ka võimalikult mitmekesiste einete ja lõunasöökide valmistamiseks.

Peaaegu kõikjal maailmas võetakse appi eelmisest söögikorrast ülejäänud riis või pasta, aga ka mõne minuti jooksul küpsevad kuskussitangud ning kuivanud leib ja lauasai. Meie kliimavöötmes laiendab võimalusi keedetud kartul, mida võib veega lahjendatud munasegus üle küpsetada või siis kasutada riivitult kartulipätside valmistamiseks, viimaseks otstarbeks sobib hästi ka kartulipuder. Suurepäraselt sobivad sedasorti roogadesse praeliha-, grillkana-, pikkpoisi- ja vorstitükid, kindlasti ka õunad ja sibul; unustada ei tohiks (külmutatud) köögivilju. Eriti tore on külmutatud hernes, mis pakub silmarõõmu ja meeldivaid maitseelamusi eeldusel, et mahlast ja rohelist terakest pole kuumutamisega asjatult piinatud.

Mis peatähtis: üheski kiire panniroa retseptis ei tasu näpuga järge ajada, kuna kõike, mida hing ihkab, võib lisada endale ja perele meelepärases koguses.

Vürtsikas vorsti-riisi panniroog

2 sl õli

2 kõva hapukat õuna

1 suur sibul

1,5 tl karrit

näputäis Cayenne’i pipart

0,25 tl purustatud musta pipart

5-6 dl keedetud riisi

300 g pehmet poolsuitsuvorsti

Aja õli pannil madalal kuumusel tuliseks ning hauta väikesteks tükkideks lõigatud õunu ja peenestatud sibulat 7-8 minutit. Riputa peale maitseained ja kuumuta segades veel mõni minut. Lisa riis ja tükikesteks lõigatud vorst, kuumuta kaane all veel 5 minutit.

Talupojaomlett

3 dl kuivanud leiva- või saiakuubikuid

1 dl piima

5 muna

2 tomatit

1 dl riivjuustu

soola

purustatud musta pipart

peenestatud tilli

Klopi munad kausis lahti, lisa piim, sool, pipar, leivakuubikud ja tükeldatud tomat. Aja 1 sl õli laugja servaga omletipannil madalal kuumusel tuliseks. Kalla munasegu pannile, riputa pinnale riivjuustu ja tilli ning lase ilma segamata aeglaselt hüübida. Paari minuti pärast kata pann kaanega ning küpseta veel, kuni roa alumine külg on kenasti pruunistunud ja ka pind hakkab hüübima, kuid on siiski veel niiskelt läikiv.

Pastakook

2 muna

1 tl soola

1 dl piima

umbes 5 dl keedetud spagette

0,5 tl purustatud musta pipart

1 tl pitsamaitseainet

peenestatud petersellilehti

1 sl õli

100 g riivitud juustu

Klopi munad soola ja piimaga lahti, sega juurde spagetid, maitseained ning petersell. Kuumuta pannil õli ja tõsta pool spagetisegu pannile, vajuta lusikaga tasaseks. Raputa peale riivjuust, kata ülejäänud spagetiseguga ja suru jälle tasaseks. Küpseta väikesel kuumusel 7-8 minutit. Koogi ümberkeeramiseks libista kook sobiva suurusega vaagnale, pane pann, põhi üleval, vaagnale ja keera mõlemad koos ringi. Küpseta ka teist poolt 7-8 minutit. Libista valmiskook vaagnale ja lõika kääridega neljaks. Paku juurde tomatisalsat, ketshupit või meelepärast pastakastet.

NB! Roale tõhusust lisav riivjuust riputatakse kihtide vahele seetõttu, et otse panni vastu puutudes läheks juust kõrbema ja omandaks ebameeldiva maitse.

Munaroog herneste ja riisiga

1 sibul

3 sl õli

100 g sinki või vorsti

1 dl külmutatud herneid

6 dl keedetud riisi

4 muna

3 sl vett

soola

purustatud musta pipart

Kuumuta peenestatud sibulat õlis 5 minutit, lisa herned, ribadeks lõigatud sink ja riis ning sega läbi. Klopi munad lahti, lisa vesi ja maitseained ning kalla pannile. Kuumuta madalal kuumusel, pannilabidaga pidevalt põhjast segades, kuni muna hakkab kergelt hüübima. Tõsta pann pliidilt ning jaga roog valmispandud taldrikutele, sest panni kuumuses edasi küpsedes muutub roog kuivaks.

Kartulikoogid

700 g külmi keedetud kartuleid

sibulapulbrit

1 dl piima

2 muna

3 sl jahu

1 tl soola

Riivi kartulid peene riiviga, sega lusika abil teiste ainetega kokku ja maitsesta. Küpseta kuumas õlis madalal kuumusel mõlemalt poolt pruuniks ja läbiküpseks. Serveeri koos leiva ja paksu hapukoorega.

NB! Kartulikooke saab küpsetada ka järelejäänud kartulipudrust, mikserdades külma pudru hulka mõne lusikatäie jahu, paar muna, soola ja purustatud musta pipart. Kui soovid kartulikooke teha äsja keedetud kuumadest kartulitest, suru need läbi püreepressi ja lase õhukese kihina jahtuda; edasi talita retsepti järgi.

Vorsti-sibula pastakaste

1 suur salatisibul

1 sl õli

2 sl vett

300 g viinereid

1 sl jahu

1 purk purustatud tomatit

1 dl vett

100 g hapukoort või piima

0,5 tl purustatud musta pipart

2 tl jahvatatud paprikat

soola

Peenesta sibul ja hauta õli ja vee segus madalal kuumusel, kuni vesi aurub; tõsta sibul vahukulbiga pannilt ära. Suurenda pliidikuumust ja kalla pannile viineriviilud ning prae pruuniks. Riputa peale jahu, sega läbi ning kalla korraga juurde külm vesi ja seejärel tomatihoidis. Sega hästi läbi, lisa hapukoor või piim, maitseained ja sibul ning hauta madalal kuumusel 6-7 minutit. Paku keedetud pasta või riisi kõrvale.

NB! Kui soovid mahedama maitsega kastet, kasuta piima; hapukoor jäägu neile, kellele meeldib hapukas maitse.

Hautatud hakklihakoogid

600 g hakkliha #p4p¤

4 dl kohvikoort

3 sl sojakastet

1 dl tshillisalsat või -ketshupit

1 lihaleemekuubik

Vajuta hakkliha ühtlaseks lamedaks kettaks ja jaga see noaga kuueks või kaheksaks sektoriks. Vali pann, mille pinna koogid parajasti ära katavad ja pruunista neid mõlemalt poolt kuumas õlis. Kalla siis pannile kohvikoor, sojakaste ja tshillisalsa, lisa ka pudendatud leemekuubik. Vedelik peaks alguses kooke peaaegu katma. Hauta hakklihakooke 15-20 minutit, paar korda keerates, kuni koogid on läbi küpsenud ja hästi maitsestunud. Viimistle kokkukeenud kastme maitse: kes soovib teravat, lisab tshillikastet, kes mahedamat, lisab koort või vett. Paku juurde lintnuudleid või riisi.

Kuskuss värvikate köögiviljadega

2 sl õli

tükike porrut või 1 väike sibul

1 väike kollane paprika

5 dl vett

5 dl kuskussi

2 tomatit

pool värsket kurki

3 sl sidrunimahla

1 tl soola

purustatud musta pipart

peenestatud siledaid petersellilehti

Lisaks:

jahimehe- või õllevorstikesi või viinereid

Lõika köögiviljad väikesteks kuubikuteks. Kuumuta paprikat ja porrut või sibulat mõni minut suurel pannil õlis, lisa siis vesi ja lase keema tõusta. Kalla juurde kuskuss ja tõsta pann kiiresti pliidilt. Lase ettenähtud aja jooksul paisuda (tavaliselt 5 minutit), seejärel tõsta kuskuss kahvliga kohevaks. Lisa kõik ülejäänud ained ja sega hästi läbi. Serveeri kohe koos keevas vees kuumaks aetud vorstikestega. Suurepäraselt maitseb kuskuss ka toaleigelt või külmkapis jahutatult, siis aga juba salatina.