Eelmisel aastal koduveini- ja siidrikonkursil osalenud joogid.Foto: Arno Mikkor
Toiduuudised
12. märts 2019, 15:50

Kolm soovitust kvaliteetse koduveini valmistamiseks (1)

Eesti Väikepruulijate Liit ja Valgejõe Veinivilla korraldavad sel aastal juba üheksandat korda koduveini- ja siidrikonkurssi. Kuidas hobipruulijate seas populaarsel konkursil võitu püüda ning kvaliteetset jooki valmistada – selleks jagab soovitusi eelmise aasta võitja Meelis Kask.

Tartumaalt pärit Meelis Kask, kes võitis möödunud aasta konkursi oma kolm aastat vana pihlakaveiniga, tõdeb, et kvaliteetne tooraine on hea veini alustala, kuigi sellest üksi ei piisa. Hobitegijast veinimeister Kask toob välja kolm soovitust, kuidas ta ise võiduveinini jõudis.

1. Hea veini tegemine algab eelkõige puhtast ja kvaliteetsest toorainest. Millist toorainet kasutada, on juba igaühe enda eelistus.

2. Veini tegemisel võib julgelt katsetada erinevate toorainete segamist. Magusamaks saab veini hiljem alati teha. Kahe juba valminud mitte eriti hea veini kokkusegamine võib samuti anda vägagi üllatavaid tulemusi.

3. Veiniga ei tohi kiirustada. Hea vein tuleb välja siis, kui anda talle aega rahulikult seista ja küpseda. Veini puhul võib aeg teha imesid!

Ise mees enda valmistatud veine ei joo – ta on nimelt veinimeistrile täiesti ebasobival moel täiskarsklane, kellele lihtsalt väga meeldib veinivalmistamise protsess. Veinide maitsed sätib paika Meelise kaasa. 

Meelis Kask võitis eelmise aasta ühe peaauhinnana võimaluse toota oma võiduvein professionaalsel tasemel. Valgejõe Veinivilla perenaise Tiina Kuuleri juhendamise ja abiga tehtud veinist sai staažikas veinimeister Kask nii palju indu, et asus kohandama ka oma Rannu vallas asuvat talu ametlikuks veinitootmiseks. Sel aastal oodatakse konkursile kodus valmistatud rüüpeid 21. aprillini.