Toiduuudised
11. märts 2019, 10:52

TERVIS TULEB! Vahtrad juba jooksevad!

Võib küll tunduda, et pakane ja lumi ei taha kallist kodumaad oma haardest lahti lasta, ent juba on võimalik osades kodudes nautida esimest kevadekuulutajat - vahtramahla. 

Vahtramahl hakkab teadupärast jooksma siis, kui päeval öösel külmetab ja päeval sulatab. Toidutare laual olev vahtramahl pärineb Sauelt Tallinna külje all, ning on just nii magus ja kosutav, nagu esimene kevadesaadus peabki olema.

Mida aga teha vahtramahlaga? Juua otse loomulikult - vahtramahlas on palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Vahtramahla peetakse üheks parimaks kevadiseks organismipuhastajaks.

Vahtramahl võjub hästi soolestikus elutsevatele headele bakteritele. See omakord aparandab seedimist ja tugevdab immuunsüsteemi. Tegemist on hea mangaaniallikaga, mis parandab energiataset ning soodustab antioksüdantide toimimist. Vahtramahla on kasulik juua ka siis, kui on probleeme eesnäärmega.

Osavamad meist keedavad vahtramahlast vahtrasiirupit, mis on tänuväärt maitseaine nii magusates kui ka soolastes roogades. Tuleb ka nentida, et vahtrasiirupi nn kodumaal Kanadas kasvavad veidi magusama mahlaga vahtrad ning sealmail on siirupikeetmine mõnevõrra lihtsam kui meil. Ent ka Eestis on kodumaisest vahtramahlast keedetud siirupit, kui uskuda kasvõi meie enda Toidutare foorumeid! Vahtramahlast veeväljaaurutamine on paras nikerdamine, vajab tähelepanu ning seda soovitatakse teha mitu korda. Tulemuseks on aga mõnus kodune siirup!