Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
11. märts 2019, 14:04

Taimetoit vähendab ka keskealistel surmaohtu 10 protsendi võrra

See, et taimne toit aitab sünnipäevatordile küünlaid lisada, on juba ammu teada. Ent kas siis võiks vabalt ka friikaid ja magusaid puuvilju pugida ning on´s vahet selles, millal hakatakse õigesti sööma? Harwardi teadlased tegid väga põhjaliku 12 aasta kestnud ja 47 983 naist ning 25 737 meest puudutanud uuringu, millel on osaliselt rõõmustavad tulemused!

Uuringus osalejate keskmine vanus oli 63 aastat. testijad olid jaotatud kolme gruppi - neist ühed sõid kõrge väärtusega ja vaid taimset toitu, milles oli oluline rõhk täisteratoodetel ja köögiviljadel. Teie grupp tarbis seevastu rohkem madalakvaliteetsemaks peetud taimset toitu, palju rasvast ning praetud ning töödeldud toitu, lisaks puuviljamahlu ning muud magusat. Kolmas koosnes mõlema äärmuse segust, vahendab Cooking Light.

Testitute keskmine vanus oli 64 aastat ning neil polnud varem olnud probleeme kasvatajate ega südame-veresoonkonna haigustega. Uurijad jälgisid nende söömisharjumisi 12 aasta jooksul.

Selgus, et surma tõenäosus oli neil, kes sõid kombineeritud tervislikku taimset toitu kaheksa protsendi võrra väiksem. Ent täisväärtuslikku ja kvaliteetset taimset dieeti pidanutel oli see suis 10 protsendi võrra madalam!

Seevastu neil, kes sõid peamiselt ebatervislikku taimset toitu, oli hoopis surma tõenäsosus 11 protsendi võrra kõrgem.

Uuringute läbiviijad nentisid, et see tõestab, et kunagi pole liiga hilja hakata tervislikumalt sööma. Kõrgevaliteetse, väherasvase ja -magusa taimse toidu eelistamine lisab igal ajahetkel inimesele aastaid juurde. Rasvasest ja liigset töödeldud toidust loobudes ning loodsetetoodete söömist vähendades saab iga inimene vähendada kasvatajate ja südameveresoonkonna haiguste riski.

Kuidas hakata tervislikumalt sööma ja jooma?

1. Asenda vähemalt üks ports teravilju täisteratoodetega - näiteks hommikusöögiks täisteraleib või lõunaks täisterapasta.

2. Söö päevas vähemalt üks puuvili ja juurvili - näiteks kesklõunaks õun ja õhuks topeltannus salatit.

3. Joo päevas üks magus joook vähem, olgu see siis koorekohv, mahl, limonaad või õlu. Asenda see puhta vee, magustamata kohvi või teega. Eelista taimseid teesid.