Hommikusöögi retseptid
16. märts 2019, 11:55

Hirsipudrukook - imeliselt lihtne ja nostalgiline

See kook on inspireeritud vanast heast nostalgilisest mannapudrukoogist. Toitumise trend on liikunud aina rohkem tervislikkuse suunas, sestap on ka selles koogis kasulikum asendada manna hirsiga. Hirss on rikas mineraalainete poolest ning sisaldab väärtuslikke aminohappeid.  Kook vajab aega maitsestumiseks ja läbi imbumiseks, seepärast võiks selle valmistada eelmisel päeval.

Koostisosad
PÕHI
125 g Või
1.5 dl Suhkur
3 tk Muna
1.5 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
1 spl Kakaopulber
KREEM
2 dl Piim
2.5 spl Hirsitang
1 tk Sidrun
150 g Või
1.5 dl Suhkur
GLASUUR
1 dl Hapukoor
2 spl Suhkur
2 spl Või
50 g Punane marjamarmelaad (nt vaarika, pohla vms)

Valmistamine

10 tk

1. Kuumuta ahi 180 kraadini. Sulata või ja sega suhkruga. Lase veidi jahtuda, sega ükshaaval hulka munad ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Sõelu hulka kakao ja sega läbi.

Vala tainas 24 cm küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi. Küpseta 25-30 minutit või kuni tikuga proovides on põhi küps. Võta ahjust, lase jahtuda ja lõika horisontaalselt kaheks.

2. Kreemi jaoks kuumuta piim keemiseni ja nirista hulka hirss. Kuumuta keemiseni, alanda siis kuumus üsna madalaks, kata pott kaanega ja hauta aeg-ajalt segades 20-25 minutit. Puder peaks jääma üsna paks. Kui see keetmisel kipub põhja kinni jääma, siis lisa potti veidi vett. Võta pliidilt ja lase jahtuda. Lisa sidruni riivitud koor ja värskelt pressitud mahl.

3. Vahusta toasoe või suhkruga, lisa jahtunud pudrule. Pane kreem 20-30 minutiks külma ja määri seejärel tordipõhjade vahele.

4. Sulata glasuuri jaoks või potis, lisa suhkur ja hapukoor. Kuumuta glasuuriaineid tasasel kuumusel segades mõni minut, lase väheke jahtuda ja määri tordile. Pane külmkappi.  Enne serveerimist tee marmelaadiga peale triibud. Seda on mugav teha kondiitripritsi või kastmepudeliga.