Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht
Toiduuudised
7. märts 2019, 08:22

EVELIN ILVES: Kiretoidud? Kiretoidud! ( afrodisiaakumi retsept!)

Kevad on õhus. Mis sellest, et ootamatult sadas maha vaat et talve kohevaim lumevaip, käib päike kõrgelt ja linnud laulavad. Ühel päraslõunal keksis meie vanalinna kodu avatud aidauksest sisse pesuehtne kuldnokk ja seisatas lävel justkui öeldes: „hoolimata põlvini lumest on ta juba siin. Kevad!” Ja tõusis taevasse.

Kevad paneb elava liikuma ja kired möllama. Kuidas see Hando Runneli luuletus kõlaski:

Kui päike paistab palavalt

ja öö on hullusti mahe

siis üle aedade karata

mul tekib totakas tahe.

Kuna meil siin Põhjalas pole kirge väga kombeks välja näidata, tekkis mul huvi, kuidas toit ja kirg seotud võiks olla. On ju aegade algusest saadik kõiksugu kavalusi välja mõeldud, et vastassugupoole tähelepanu köita: keedetud kokku armujooke ja puistatud toidu sisse, põue või ka voodisse väekaid taimi. Nii sattusin huvitavate infokildude peale. Nii ägedate, et otsustasin sel teemal ühe ainult naistele mõeldud õhtusöögi korraldada, mis – üllatus, üllatus – tunni ajaga välja müüdi. Mis siis muud, kui teema järelikult kõnetab ja kõik peab kordamisele minema! Tõsi, tohtrid ja spetsialistid räägivad, et vilets armuelu ja ka lihtsalt läheduse puudumine on meie kodumaal aasta aastalt üha suurenev probleem. Sellel on palju erinevaid põhjuseid, nagu on mustmiljon võimalust ka oma armuelu ergutamiseks ja kireni jõudmiseks. Kui näiteks võrrelda „Kaamasuutra“ ja koduse Eesti traditsioonilist kööki, võib sealt leida kohe ühe leiguse põhjuse: vürtside puudumine!

Süvenedes afrodisiaakumite* ehk lihtsustatult seletades ainete, mis kütavad kirge ja tekitavad suguiha erutavasse maailma, algab jutt alati maitseainetest, vürtsidest ja aromaatsetest ürtidest. Kirg on seotud meie kõigi meeltega ja kõik, mis me meeli erutab, on ka kütus kirele. Küll on ajaloos naised omale basiilikut põue puistanud, sest see aroom ajavat mehed hulluks ning kui veel kaneeliõli strateegilistesse kohtadesse tibutada, mõjud juba suure tõenäosusega nagu jumalanna.

Teadusuuringud ütlevad, et kaneelisaiakese lõhn ongi meeste jaoks see kõige vastupandamatum (jeah, armastus käib kõhu kaudu!) ning naistele mõjub jälle vanilje ja šokolaad kui kassidele palderjan.

Kuid ärgem unustagem silmi. Kõik, mis kasvõi kujult naudinguile viitavad, aitavad ka tegelikkuses sellele lähemale. Palun väga, varuge koju banaane, viigimarju ja avokaadosid ja vaadake, mis saab... Lubage endale iga päev peotäis marju ning vähendage liha ning märkate üsna pea, kuidas keha (ja ka kehavedelikud ning eritised) hakkavad hoopis magusamalt ja ahvatlevamalt lõhnama.

Ent meie köögikultuuris on uhkelt olemas üks maailma suurimaid tüdrukute sõpru. Istuge üllatusest! Sest see on ....hapukapsas! Täpsemalt: värske toores hapukapsas. Seda lihtsat toitu on tõelise väetoiduna tarvitatud vanas Hiinas juba paar tuhat aastat ning kirjanduse järgi olla seda elujõudu ja mehelikku energiat andavat toitu pakkunud oma armeele ka Tšingis-khaan.

Hapukapsaga on iidsetel aegadel ravitud haavu ja parandatud seedimist, ta on päästnud meremehi skorbuudist ja .... pannud naised orgasme saama. Täna me teame, et hapendatud ehk fermenteeritud kapsas on oma olemuselt tõeline C-vitamiini pomm ja kasulike bakterite laadung. Et ta tõstab immuunsust ja võitleb me kehas vähirakkudega. Seda, et ta parandab verevarustust meie mõnupunktides, on naised avastanud juhuslikult. Nagu ka selle, et ta lihtsalt aja tagasi pöörab ja järjekindlat tarvitajat noorendab. Tasub katsetada, siin on ainult võita!

Värske hapukapsa salat (4-le) **

400g toorest hapukapsast (Uus-Kongo talu oma on parim!)

150-200g kodujuustu (Piimameister Otto on super)

2 spl röstitud kõrvitsaseemneid

2 spl kreeka pähkleid

4 spl mungaoa või läätse idusid

rukolat ja värskeid ürte (till, basiilik, koriander jne)

värskeid võrseid kui võimalik

maitseks pisut valget pipart (saab ka ilma)

kastmeks meeldivat külmpressõli (oliivi, rüpsi, kõrvitsaseemne...)

Sega kõik õhuliselt segamini, lisa õli. Kaunista võrsetega, kui on, siis ka söödavate õitega. Mmmmaitsev!

Head kevadeootust ja nautimist, südamest!

Evelin

Pika tänava kodust

* sõna: afrodisiaakum tuleneb Kreeka armastusejumalanna Aphrodite nimest, kes valitses ilu, kire ja seksuaalsuse üle.

** retsepti algidee autor on Margit (Hakomaa) Härma