Toiduuudised
6. märts 2019, 14:00

Kolm asja, mida endale selgeks teha enne köögiremondiga alustamist

Köök on koht, mis on inimese loomuses osas kõige kõnekam. See on aga ka koht, kus inimesed kipuvad kõige mõõdutundetumalt laristama. Vaata, milliseid nippe on vaja enne teada, et end vaos hoida ja köögi remondiga kinnisvara väärtust tõsta! 

Ameerika kodundusportaal Houzz tegi juba neli aastat tagasi uuringu, kus selgus, et köögi remont on inimeste jaoks kodu-uuendustest kõige tähtsam, vahendab Food&Wine.

Köögi renoveerimist plaanitakse kõige põhjalikumalt ette, kuna on enamasti üsna kulukas. Samas sageli see investeering tasub end ära, sest köögi korrasoleku järgi hindavad elamist nii sugulased, sõbrad kui ka võimalikud ostjad, kui kinnisvara peaks müüki minema.

Kuid nagu mainitud, on köögiga seonduv kulukas, olgu tegemist kasvõi tööpinna väljavahetamisega. Hinna kerkimises mängivad suurt rolli ka inimeste tujud - nii olulisesse kohta nagu köök tahetakse tihti vaid parimat. Paraku on aga uuringud näidanud, et heldekäeline investeerimine tasub end ära vaid 60 protsendil juhtudest. Põhjuseks on see, et too peen Itaalia kraanikauss ei kasvata ilmtingimata väärtust.

Seetõttu on oluline eduka remondi puhul esmalt luua mõistlik eelarve, et ohjeldada oma unistusi. Nii võid olla kindel, et su remont ei üle mõistuse kalliks. Ameeriklased on välja arvutanud, et mida kallimad uuendustööd, seda vähem neist elamispinna väärtus tõusis. Kõige rohkem ehk 80 protsendil juhtudest tõusis elamispinna väärtus, kui köögiremonti paigutati tagasihoidlikud 20 000 dollarit ehk 12 486 eurot.  

Kuidas aga hoida end mõistuse piires? Järgi neid kolme nippi.

1. Hoia end vaos

Eredad värvid ja uhked pinnad võivad olla ju moes. Ent kas need peavad moevoolule vastu enam kui ühe hooaja? Et omada tõeliselt trendikat kööki tuleks panustada stiilsusele, mitte moeröögatustele.  

Eksperdid soovitavad võimaliku müügiedu nimel hoida kulukamates valdkonades nagu näiteks tööpinnad ja põrandada konservatiivset, ja neutraalset joont ning tuua värve sisse näiteks kapiuste või seinavärvidega. Viimased on kergemad vahetada.

Pea ka meeles, et argument stiilis: "aga mulle nii väga meeldib ja seetõttu on see röögatu hind õigustatud" ei päde ostjate puhul.

2. Ära pinguta kappide ja sahtlitega üle

Parim nipp? Kasuta neid, mis sul juba on, lihvi ja värvi üle. Kallid ja keerukad riiulisüsteemid on enamasti üks mõttetumaid köögiselemente, mis ei kasvata lisandväärtust, sest on enamasti väga individuaalsed, ehk meeldivad eestkätt neile, kes nad paigaldasid.

3. Arvesta piirkonnaga

Ürita teha nii, et su sisustus vastaks piirkonna keskmisega. Uhkes uues elamurajoonis tundub ka tagasihoidlik ja odavam sisustus veidi kallim ja peenem. Vastupidi aga see ei toimi - kui oled kehvas rajoonis teinud tõeliselt luksusliku remondi, siis suure tõenäosusega see su kinnisvara väärtust oluliselt ei tõsta.

Rusikareegel on, et kui su on heas piirkonnas tagasihoidliku olekuga kinnisvara, on rohkem mõtet sellesse investeerida. Kui aga omad kehvas piirkonnas kehva maja, pole mõtet sellesse raha enam sisse panna.