Foto: Stanislav Moshkov
Toiduuudised
6. märts 2019, 11:14

GALERII | Saate „Eesti parim pagar“ seekordne ülesanne paneb osalejad ja nende närvid tõeliselt proovile

TV3 saate “Eesti parim pagar” neljas saade suunab küpsetajad peolainele. Valmistada tuleb 12 erinevat snäkki, mis sobiks nii liha kui kalasõbrale kui ka veganile. Kogu seda kirjut peolauda tuleb maitsma mees, kes toitumisest kõike teab – Ott Kiivikas. Kuid nagu rahvarohkel peol ikka, tuleb ette igasuguseid asju. Kes unustab iseenda suureks šokiks oma roast põhikomponendi, kes vajub suure pinge alla täiesti ära, kes jääb ajahätta ning võitleb seetõttu pisaratega. See ülesanne paneb osalejad ning nende närvid esimest korda tõeliselt proovile.

Saate teine ülesanne tundub välja sõeluvat need, kel võitlusvaimu napib. Kes ei usu endasse, kes ei taha pingutada, kes näib suisa alla andvat – nii tundub, et saatesse jäävadki vaid need, kelle jaoks küpsetamine on suur kirg ning kelle retseptid on universaalselt maitsvad ja imelised! Saate “Eesti parim pagar” neljanda saate eel on rivis kaheksa tublit koduküpsetajat ning pinge on laes. On kindel, et ülesanded lihtsamaks ning pinge väiksemaks ei muutu. Töö on suur ja mahukas ning nii mõnigi pagar jääb ajahätta.

Kunstiõpetaja Kristiina üritab taas kord maksimumi peale välja minna. Kavas on miniburgerid lihasõbrale, forelli-quiche’id kalaarmastajale ning veendunud veganit kostitatakse peedihummusega täidetud mandlikorvidega. Kuidas tunneb end selles valguses piimanaine Lea, kelle küpsetised oma lihtsuse poolest juba lausa kurikuulsaks saanud? Leal on plaanis vanakooli tuuletaskud singi-sinihallitusjuustu- ja kala-munatäidisega ning juurde moodne vegansnäkk avokaadost! Liina mureks on aga karjala pirukad porganditäidisega.

Teistele pakub Liina suitsukalasalatiga täidetud profitroole ning singi- ja avokaadotäidisega volovane. Jorma aga valmistab tarretatud tzatzikipirukat veiselihaga, tomatimahlataignast saia ja krevetiampsukest. Sandra läheneb moodsalt ja efektselt nagu ikka – kavas kalavahvlid, veis mädarõikapudingul koos tatrapopcorniga ning puraviku-sibulakorv marineeritud redisega veganitele. Lisaks uhketele retseptidele võetakse kaasa perekonna reliikviad – Sandral on kaasas eelajalooline vahvlimasin, Liinal vanaemalt päritud veeuputusaegne riiv muskaatpähkli riivimise jaoks.

Tudeng Ellen võtab snäkiülesande vastu resigneerunud moega ja kardab nii oma tuuletaskuid pasteediga kui vahvleid lõhega, rääkimata linaseemnewrappidest. 16-aastane Itaalia juurtega Noel on aga sõiduvees – menüüs minipizzad tuunikala ja kappariga, praetud lasagneplaadid prosciuttoga ning karriga maitsestatud köögiviljad riisipaberis veganile. Pastaplaadi asi on muide täiesti erakordne – keegi pole sellist asja näinud ei Eestis ega Itaalias. Noorsootöötaja Carolyn pakub veganitele kikerhernewrappi tofu ja avokaadoga, peekonikorvikesi lihasõpradele ning kalaeelistajatele sprotti lehttaignas.

Tehniliseks ülesandeks on seekord peenelt kõlav amuse-bouche. Pisike toit, mida Eesti restoranides kutsutakse koka tervituseks. Tegemist on söömaajale eelneva tillukese isutekitajaga, mis lööb maitsemeeled valla ning tutvustab peakoka käekirja. Kuna Antsul on talurestoran, on tema menüüs puhtad eestimaised maitsed ning saate amuse bouche tuli Antsu retseptiraamatust. Küpsetama peab kitsejuustusõrnikuid. Eestlasele on sõrnik tuttav tegelane, aga soomlane Jorma ja peaaegu-itaallane Noel pole sellisest asjast nagu sõrnik aga üleüldse midagi kuulnud.