Foto: Panthermedia/Scanpix
Retseptid
10. august 2018, 14:12

Jüri: Televiisorisse viinud retseptikatsetus

Toidutegemine on selline põnev tegevus,mille käigus juhtub nii mõndagi. Naljakamad lood on ikka klassikalised, kus kiiruga on kogemata maitseained segi aetud. Risottosse on karri asemel muskaatpähklit pandud, praemunale pipra asemel kaneeli. Eks neid on veelgi,aga kõik ei meenu kohe.

Erilisem lugu on aastast 2015. Kuna mul on suur huvi toidutegemise ja küpsetamise vastu, siis loen ka internetist huvitavat neis keeltes, millest aru saan. Kuskil jäi silma sealiha koos mandariinidega mingisuguses tomatikastmes, kuhu oli tšillit ka lisatud.

Kuna mulle ei meeldi eriti tomatipastaga kastmed, siis mõtlesin proovida teisiti. Kasutasin poes müüdavat tšillikastet. Tuli päris hea ja huvitav. Siis sattusin nägema võistlust,kus paluti saata retsept ja lugu selle saamisest. Tuli mõte seda retsepti tuunida natuke erilisemaks ja pisut jõulusemaks.

Proovisin lisada jõuluvütrse veel sinna. Kaneeli ja ingverit. Sobis. Kuna lihtsalt mandariinisektorid puhastatult jäid kastmes imelikud, siis otsustasin fileerida hoopis. Kasutasin ka värsket ingverit lisaks.

Retsept sai ära saadetud teadmisega, et on lihtsalt konkurss, aga tuli välja,et see oli telesaatesse hoopis ja nii ma lõppkokkuvõttes sattusingi televisiooni sellega. Eriliseks teeb kogu selle teekonna see,et õnnestus see konkurss lausa võita ja seda tootis Selver mingi aja.Lisan siis selle retsepti,mis mu ootamatult TV ekraanile viis ja andis hoogu edaspidi veel rohkem proovida katsetada toiduga.

SEALIHA MANDARIINIDEGA TERAVAS KASTMES

  *  1,5 kg sea välisfileed

   * 3 paprikat (erksama toidu saad, kui kasutad erivärvi paprikaid)

   * 5-6 cm värsket ingverit

   * 500 g mandariine

   * 1,5 dl mandariinimahla pressida värskest mandariinist (ja fileerimise jäägist)

   * 750 g tšillikastet (Santa Maria Sweet Chilly Sauce)

  *  Soola

   * 1 g jahvatatud ingverit (ca 1 tl)

   * 2 g kaneeli (ca 1 tl)

   * 0,5 tl riivitud mandariini koort

   * Õli praadimiseks (soovitan seesamiõli)

Valmistamisõpetus:

Lõika sealiha väiksemateks viiludeks.

Lõika paprika ribadeks.

Haki ingver hästi peeneks

Fileeri mandariinid.

Lase õli pannil kuumaks ja prae selles liha kahelt poolt. Liha tasub praadida mitmes jaos, et tükid ei puutuks omavahel kokku ja ei hakkaks hauduma.

  Lisa pruunistatud liha poolele soola.

Tõsta liha pannilt ja prae seal paprikat mõni minut.

Siis lisa liha tagasi ja kuumuta umbes minut.

Seejärel vala peale mandariinimahl ja tšillikaste.

Seejärel sega ja lisa hakitud ingver, jahvatatud ingver ning kaneel.

Kõige lõpus lisa fleeritud mandariinitükid ja võta toit pliidilt.

Kogus on mõeldud 10-le inimesele. Serveerisin liha riisinuudlite ja porgandi-apelsini salatiga, milles on erinevad seemned. Sobib serveerida ka keedetud riisiga, kartuliga pigem ei sobi.