Retseptid

Alla: Köögikuninganna varamust 

Toimetas Manona Paris, 10. august 2018, 13:48
 Panthermedia/Scanpix
Kuigi meie söögilaud oli sageli tagasihoidlik, oli ema tõeline köögi kuninganna. Isegi kartuli-tangupudrust praetud peki-sibula silmaga valmis hõrk roog. Ta lihtsalt oskas valmistada niiii hästi. Mällu on jäänud neist rohkem kui üks: Hapuoblika supp, ühepajatoit, liharullid, eriti rikkalik seljanka ja muidugi imeliste täidistega pirukad. Olen neid kõiki oma perele ka valmistanud ja kuigi nendes pole midagi uut, on minu mälestustes neil eriline koht.

Supi moodi Ühepajatoit

Veiseliha suhkrukondiga 0,500

Sealiha                             0,500  (võib olla suitsuliha või mõlemad)

Lambaliha                        0,500

Vesi                                ca 3L

Köögiviljade kogus vastavalt oma soovile kuid mitte nii palju, et varjutaksid rikkaliku lihapuljongi.

Porgand (terved)

Kaalikas (jämedad viilud)

Kartul.    (terved või poolitatud)

Kapsas    (lohud)

Terapipar

Tilli-peterselli varred

Sool

Loorber

Petersell

Aseta liha suuremasse supipotti, vala peale külm vesi ja keeda liha pehmeks (korja vahepeal vaht ära). Tõsta liha välja. Vala vajadusel puljongisse juurde keedetud kuum vesi. Lisa köögiviljad valmiduse järjekorras, maitsetaimed, pipar, sool.

Kui köögiviljad on pehmeks keenud, võta maitseained välja ja pane veidi väiksemaks lõigatud liha tagasi puljongisse, keeda kergelt läbi.

Lase mõnikümmend minutit toidul rahuneda.

Serveerimisel lisa taldrikusse rohkelt peterselli              

Retsept üha enam populaarsust võitvast lehtpeedist

Lehtpeedi püreesupp

Lehtpeet (suur kimp)   0,400-0,500

Puljong                        1-1,5L

Või                               0,100

Küüslauk                      2 küünt (soovi korral)

Mugulsibul                  1tk

Suitsujuust                   0,150

Vahukoor                     0,250

Suitsuribi                     0,100- 0,150

Toiduõli                       0,020

Pipar purustatud

Sool

Petersell

Lõika lehtpeedi rootsud välja, tükelda, prae võis kergelt läbi ja vala kuuma puljongisse. Keeda ca 20-30 minutit. Rebi lehtpeedi lehed ja lisa puljongisse koos pipra, peterselli sibula ja küüslauguga. Keeda 10-15 minutit, lisa tükeldatud suitsujuust ja vahukoor. Kui juust on sulanud  püreesta saumikseriga siidjaks püreeks.

Prae  suitsuribi ribad kuumas õlis krõbedaks ja serveeri koos supiga.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee