Foto: Panthermedia/Scanpix
Retseptid
10. august 2018, 13:30

Maarika: Soomlased pahviks löönud kaste

90ndate alguses sai Soome peretuttavatel pikemalt külas oldud. Kõik oli nii uus ja huvitav. Millised toidud - telli või öösel pitsat, hamburgerit jne. Nemad ise olid ka pigem valmistoidu-inimesed, nii et pikapeale kujunes kuidagi nii, et mina kokkasin "päris" toitu ja pere muudkui kiitis. Ühel päeval siis tegin väga argist toitu - keedukartul, praeliha ja paks praesibulatega jahukaste... Kõik istusid lauda ja kukkusid ühest suust kiitma... Kui h e a kaste see on.

Kastet jäi veel järgi ja kuna järgmisel päeval oli plaanis väljasõit mökkisse ehk suvemajja, siis võeti ülejääk karbiga kaasa ja söödi külmalt leivaga... Pereisa sõnul polnud ta kunagi midagi n i i maitsvat saanud. Minu hämmeldus oli muidugi suur, sest seal müügil olevad asjad tundusid ikka palju maitsvamad.

Minu jahukastme retsept:

2 sibulat

2 sl jahu

2 klaasi kartulikeeduvett

2 spl võid

Maitsestamiseks soola, näpuotsaga suhkrut

Pruunista tükeldatud (mitte liiga väikseks) sibul võis, lisa jahu ja sega kiirelt, kuni jahu on helepruun. Tõsta pann kõrvale ja lisa kogu aeg segades kartulikeeduvedelik. Kui kaste on ühtlane, tõsta pliidile tagasi ja keeda madalal kuumusel ca 10 min

Maitsesta soolaga vastavalt vajadusele (keeduvesi on juba soolane) ja tibakese suhkruga (toob maitse välja). Soovi korral võib lisada hapukoort, kuid ise eelistan ilma. Peale võib puistata ka maitserohelist.

Head isu!