Foto: Panthermedia/Scanpix
Retseptid
10. august 2018, 13:18

Mari J: Naljamehe soolane kringel

Mulle meeldivad eelkõige soolased küpsetised. Selle kringli idee sain pagarisaatest, kus üks naljamees tegi mingit kala-rosinakringlit. Too lobises nii palju, et ega väga midagi meelde ei jäänud kui, et suitsulõhet ja mitu juustu ta sinna toppis ja vist kogu elamise läbi tuhnis veel töö käigus ja kõik vähegi söödava sinna sisse pistis. See oli nii hullult hea idee, et proovisin ka midagi teha ja kasutasin ka kodus leiduvat prooviks ära. Soojalt igatahes oli väga hea ja külmalt oli ka täitsa hea veel.

Lõhe-juustu kringel

Pärmitaigen:

* 150ml piima

* 100ml vett

* 1,5sl suhkrut

* 1tl soola

* 35g värsket pärmi/1pakike kuivpärmi/

* 75g võid

* 450-500g nisujahu

Täidis:

* 300g kuumsuitsulõhet

* 200g motsarella juustu

* 50g sinihallitusjuustu

* 1 punane sibul

* 5-6 aprikoosi

* natuke võid

* seesamiseemneid

* 1 muna määrimiseks

Vedelik soojendada käesoojaks/37 kraadi/, kuivpärmi puhul soojemaks. Või võiks kas kõik või osaliselt kohe vedeliku sisse panna ja lasta selles siis sulada soojendamisel. Lisada sool ja suhkur. Värske pärm lahustada vedelikus, kuivpärm segatakse jahu sisse. Jahu lisada kindlasti vähehaaval,kuna jahud on erinevad ja kulu samuti erinev. Kergitada soojas rätikuga kaetult.

Täidiseks hakkida lõhe peeneks.Sibul poolitada ja siis lõigata õhukesed viilud.Praadida need vähese võiga ja segada siis hakitud kalaga.

Motsarella tuleb lõigata väikesteks kuubikuteks, sinihallitusjuust murendada. Aprikoosid pesta, eemaldada kivid ja samuti hakkida peeneks.

Kerkinud taigen jaga oma soovi kohaselt kas kahte või kolme ossa. Rulli need siis pikaks ristkülikuks ja pane peale esmalt kala-sibulasegu, sellele aprikoos ja motsarella, peale murendada sinihallitusjuust. Keerata rulli,venitada pikemaks ja keerata palmik ja see omakorda keerata pärjaks või nii kuidas soov on. Mugava on seda kokku keerata otse küpsetuspaberil, siis on hea see otse plaadile libistada.

Määri munaga ja riputada peale seesamiseemneid.

Küpsetada 180 kraadiga 35-40 minutit.