Lapsena mäletan, et vanaisale jubedalt meeldis teha munakastet ja selle toidu tundsin ma lõhna peale juba ära enne, kui jõudsin aiaukse avada. Tahtsin alati sellest osa saada ja vahest küsisin isegi, et vanaisa tee palun seda munaasja. Tollal olin siis ehk veidi vähem kui üheksane. Aastatega muutus see munakaste juba selliseks heaks mälestuseks, sest ise ma seda teha ei osanud ja ema kodus ka ei teinud.
Tänaseks ma juba ka tean, mida ta selles kasutas ja kuidas ta seda tegi. Olen aga suhteliselt kindel, et mitte keegi ei tee paremini, kui minu kadunud vanaisa.
Ka täna seda kirjutades tunnen kastme lõhna. Vanaisa ikka ütles, et see on üks hea sõduri kõhutäis ja söö keedukartuli ja tumeda leivaga. Klaas piima teeb veel paremaks.
Mälestuseks kallile vanaisale Richardi Munakaste
(Täpsed kogused puuduvad)
Jagub 4-5 portsjonit
Taluvõi
Muna (10)
Suitsupeekon /suitsupõsk, vahest ka searasva veidi (200/300g)
1 sibul
Sool ja pipart
Klaas piima
1/2 klaasi vett
Veidi jahu
Sulata või, prae suitsupeekon ja sibul. Klopi eraldi kausis munad piimaga segamini.
Lisa pannile veidi vett ning kalla aeglaselt juurde munad piimaga, ise samal ajal segades. Kui kaste tundub liiga vedel, lisa veidi jahu, kui ei, siis pole vajalik.
Lisa pipar ja lõpus sool. Sool tuleb panna lõpus, sest see pidavat parimad maitsed ara võtma, kui seda tegemise ajal panna.
Las kaste seisab 5 min ennem söömist.
Kõrvale keedukartul + rukkileib / must leib võiga.
Ja ilmselgelt on nüüd mul aeg minna munakastet tegema
Kommentaarid (0)