Foto: Toby Scott
Väherasvased toidud
7. juuni 2018, 14:11

Kreeka salat tofufetaga

Selle kauni Kreeka salati saladus on hooajaliste köögiviljade, kvaliteetsete oliivide ja oliiviõli ning kreemja kääritatud tofu tugevate maitsete segunemises. Kasuta mahekoostisaineid, kuna need maitsevad palju paremini ja sa ei pea siis kurki koorima.

Kogus: neljale

Koostisosad
4 viilu Maitsestamata kõva tofu (kokku 440g)
300 g Odra- või riisimiso
SALAT
2 tk Küps tomat
1 tk Roheline paprika, pestud seemned eemaldatud
1 tk Keskmine kurk (u 200 g)
100 g Küpsed kirsstomatid
1 tk Keskmine punane sibul, kooritud
20 g Värsked basiilikulehed
90 g Ahjus kuivatatud mustad oliivid, kivideta
1 tl Kuivatatud Vahemere ürdid
4 spl Külmpressitud oliiviõli
Meresool
Must pipar
Õunaäädikas

Valmistamine

1. Lõika tofu pikuti neljaks võrdse paksusega viiluks. Määri igale viilule 75 g miso, kattes selle täielikult. Aseta tofuviilud klaasanumasse. Kata kinni ja lase 24 tundi toatemperatuuril seista. Tofu imab miso soolsuse ja maitse endasse. Kraabi miso maha (et sellest suppi keeta) ja loputa tofut vajaduse korral kiiresti voolava vee all. Kogu lugu!

2. Mina kääritan tofu sageli varem valmis ja pakendan selle oliiviõliga kaetult purkidesse, kuhu lisan maitse andmiseks Vahemere ürte, küüslauku, oliive, kuivatatud tomateid ja tšillit. Kasutan tofu kuu aja jooksul Kreeka salatis või serveerin seda eraldi eelroana.

3. Lõika 2 tomatit ja paprika suurteks viiludeks. Poolita koorimata kurk pikuti ja viiluta. Poolita kirsstomatid ja viiluta sibul õhukesteks poolkuudeks. Haki basiilik jämedalt, jättes paar lehte kaunistamise jaoks terveks. Pane kõik köögiviljad suurde salatikaussi, lisa oliivid, basiilik, kuivatatud ürdid, oliiviõli, näpuotsatäis soola, maitse järgi purustatud musta pipart ja äädikat. Sega kõik kiiresti segamini, soovitatavalt kätega.

4. Serveerimiseks jaota salat 4 väikse taldriku või madala kausi vahel, puista peale kääritatud tofu kuubikud ja kuivatatud ürdid ning nirista üle oliiviõliga. Kaunista tervete basiilikulehtedega ja naudi kohe!