Foto: Jaan Heinmaa
Vähese suhkruga toidud
14. mai 2018, 01:39

Juuretisega rukkileib kanepiseemnetega

Parim on alati ise rukkileiba küpsetada, nii tead täpselt, mida leiva sisse paned. Hamba all krõmpsuvad kanepiseemned ja jahvatatud linaseemned on igati väärt kraam tervise heaks.

Koostisosad
1. PÄEV
4 spl Juuretis
0.75 l Vesi
2 dl Täisterarukkijahu (soovitavalt mahejahu)
2. PÄEV
2 tl Sool
0.5 dl Pruun roosuhkur
2 spl Köömned
3 spl Kanepiseemned
0.5 dl Linaseemned
0.75 dl Linnasejahu
500 g Täisterarukkijahu

Valmistamine

2 tk

1. Pane juuretis hapnema. Selleks sega juuretis suures savikausis käesooja veega. Lisa täisterarukkijahu ja sega vedelaks kördiks. Kata kauss puhta köögirätikuga ning tõsta 12–16 tunniks sooja kohta seisma.

2. Järgmisel päeval (hommiku poole või lõunal) lisa sool, suhkur, köömned, kanepi- ja linaseemned (viimased jahvatatult, tervetena organism neid ei omasta). Seejärel sega hulka linnase- ja rukkijahu. Tainas peaks jääma paksem, aga pehme. Sõtkuma ei pea, piisab segamisest. Võta 3–4 sl tainast ja pane külmkappi järgmise korra juuretiseks, märgi peale kuupäev. Juuretis säilib külmas 2–3 nädalat.

3. Jaga ülejäänud tainas kahte võitatud keeksi- või leivavormi nii, et need on kolmveerandi ulatuses täis. Silu tainas külma vette kastetud käega siledaks ja torka näpuga augud sisse. Kata vormid rätikuga ja pane 3–4 tunniks sooja kohta. Kui tainas on kerkinud peaaegu vormi ääreni, võid küpsetama asuda.

4. Küpseta leibu 250kraadises ahjus 15 minutit, et saada krõbe koorik. Vähenda siis temperatuur 200 kraadini ja küpseta veel 25–30 minutit, kuni leivad löövad vormi küljest lahti. Lase 20 minutit vormis jahtuda. Võta leivad välja ja jäta lõikelauale jahtuma.