Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
16. aprill 2018, 03:23

Portugali kreemipirukad (muffinivormides)

Portugali köögist pärit krõbeda taina ja rohke kreemise täidisega pirukad on mõnus lisand kohvi- või teelauale.

Koostisosad
TAINAS
0.25 tl Sool
0.75 dl Vesi
2.5 dl Nisujahu
140 g Või (70 g pehmet ja 70 g külma)
KREEM
1.5 spl Suhkur
0.75 dl Kuum vesi
0.75 dl Nisujahu
2.75 dl Piim
6 tk Munakollane
0.25 tk Riivitud sidruni koor
Soovi korral kaneel ja tuhksuhkur

Valmistamine

12 tk

1. Taina valmistamiseks lahusta sool vees. Lisa jahule 25 g pehmet võid ja vesi ning töötle ühtlaseks. Vormi tainas palliks, keera toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.

2. Kreemi jaoks aja vesi ja suhkur potis keema, alanda kuumust ja keeda 3–4 minutit. Jahuta. Klopi jahu ja 1,5 dl piima ühtlaseks, klopi hulka ülejäänud piim, munakollased, sidrunikoor ja suhkrusiirup. Pane kastrul pliidile ja kuumuta madalal kuumusel 12–15 minutit segades, kuni kreem pakseneb. Lase jahtuda.

3. Rulli tainas u 12 x 20 cm ristkülikuks. Pane külm või ühtlase kihina tainaplaadi ühele poolele, keera teine pool peale, suru ääred tihedalt kokku ja rulli 30 x 15 cm ristkülikuks. Nüüd keera pikemast küljest kolmandik keskele, keera teiselt poolt kolmandik peale ja vormi ruuduks. Rulli nagu eelmine kord ristkülikuks ja voldi uuesti kokku. Kui või välja pressib, raputa jahu peale. Tõsta 30 minutiks külmkappi. Rulli tainas 30 x 15 cm ristkülikuks ja voldi kokku nagu enne, vormi ruuduks ja rulli taas 30 x 15 cm ristkülikuks. Määri tainale ülejäänud pehme või ja keera lühemast küljest alustades tihedalt rulli. Pane rull toidukilesse ja külmkappi. Kuumuta ahi 250 kraadini.

4. Võta tainas külmkapist, suru rull pikemaks ja lõika 12 viiluks (à 1,5–2 cm). Tõsta viilud muffi nivormidesse ja suru õhukese kihina äärtele ja põhja. Täida õõnsus kreemiga ja küpseta 15–18 minutit, kuni kreem on kuldpruun ja tainas küps. Serveeri soojalt või külmalt.