Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
4. märts 2019, 15:02

Palun ära söö neid toite oma kontorilaua ääres!

Me saame aru - vahel on tööl nii kiire või väljas vastik ilm, et lõunale ei saagi välja minna. Kuna aga inimene ilma söömata toimida ei saa, siis tuleb mõnikord seda tööpostil teha. Ent mõnede toitude manustamine võib sind kontori populaarsusredelil väga kiiresti allapoole meretaset paisata. Vaata järgi - ega sina pole neid roogi kogemata vales kohas söönud ning endale tahtmatult vaenlasi hankinud?

Ameerika veebikasutajad on koostanud oma edetabeli, mida ei tasuks iial kontoris töölaua ääres tarvitada. Toidutare toimetus täiendas seda omapoolsete tähelepanekutega. Niiet - ole ettevaatlik ning säästa teisi - sest järgmisel hetkel võid sina olla see, kes ägab kellegi kolmanda ebasoovitavate toidulõhnade või mälumisliigutuste küüsis. Vaatame lähedalt, mida siis ei maksaks tööpostil süüa.

Kõik asjad, mis sisaldavad küüslauku (või muid aromaatseid koostisosasid)

Küüslauk on kulinaaria alustala, mis paraku kuulubki sinna - kööki. Mujal mõjub see  lihtsalt häirivalt või kohati isegi iiveldamaajavalt. Kui su toitudes on küüslauk sees, siis paraku ei saa neid töölaua taga nautida.

Samal põhjusel tuleks avalikus kohas vältida tsitruseliste söömist. Apelsini või mandariini koore murdmine vallandab koheselt õhku eeterlikke õlisid, mis on küll märksa meeldivamad kui küüslauk, ent mõjuvad töökeskkonnas sama eksitavalt.

Kõik asjad, mille söömine tekitab heliefekte

Tööl on vahel süvenemine üsna keeruline, mis on seda raskem, kui kuuled kedagi isukalt raginal söömas. Kui söök sõna otseses mõttes kipub hamba all karjuma, söö seda mujal kui oma töölaua ääres.

Kui ikkagi on vaja hoida midagi sahtlis hetkedeks, mil veresuhkru tase langeb, ürita neid palakesi enne suupärasemateks tükkideks lõigata või murda. Näiteks tee endale kaasa kurgikangikesi või õunaviile.

Mis iganes kalaroog

Suurepärane - sa keerasid selle eelmise õhtu praetud räime vrappi, maitsestasid küüslaugukastmega, pikkisid juurde keedetud muna ning pakkisid kaasa. See on hea toit, mis hoiab kokku vähemalt viieka. Ent palun - me räägime kõigu su kolleegide nimel - söö seda kuskil mujal kui oma tööarvuti ääres. Kalal on eriline lõhn, see kas meeldib või mitte. Kööginurgas pole kellegil asja iriseda, ent avatud loomuga kontoris võivad mõnedel inimestel tugevad aroomid segada keskendumist.

Ameerika lugejad on kalalõhna suisa võrrelnud suitsulõhnaga - see jääb samamoodi ninasõõrmetesse kinni ega lahku nii pea.

Pasta ja pitsa

Muidugi, võiks arvata, et mis selles siis häda on. On - kaks asja. Esiteks: kodutehtud pitsas ja pastas on kasutatud suure tõenäosusega kõiki aromaatseid ja väga kergesti õhu kaudu edasikanduvaid maitseaineid nagu pune, basiilik, küüslauk... Teiseks - pastakaste on üks igavesti reetlik värk, mis kipub ikkagi tilkuma ja maha pudenema - eriti kui silmad ei tegele söömisega, vaid ekraanidega. Soovitus - söö neid Itaalia köögi pärleid kööginurgas!

Mis tahes kiirtoit

Võid ju mõelda - no mis siis selles halba on? Kuid siin on veidi põhjus-tagajärg seoseid. Suure hulga inimeste jaoks, kellede seas võivad olla ka su ülemused, on kiirtoit signaal millestki hädavajalikust. Ameerikas on kiirtoit kontoris signaal sellest, et töötajal läks eelmisel päeval alkoholi seltsis pisut liiga kaua ja nüüd vajab keha rasvadega turgutamist. Kas on tark edutada inimest, kes tööpäeva eel napsutab? Mõistagi mitte. Seega - kiirtoit kontorist eemale!

Hommikusöögihelbed

Mõned toidud peakski jääma su koduste köögiseinte vahele. Üks neist on hommikusöögihelbed, olgu need siis müsli või laastukeste kujul. Helveste söömiseks on vaja kaussi ja piima (või jogurtit). Mis aga on kausis, see võib suure tõnäosusega tilkuda. Lisaks veel (enamasti vaikses) avatud kontorisaalis võimenduvad söömishelid nagu krõpsutamine ja luristamine. Vastik, kas pole? Heal juhul võid hoida sahtlis pakki müslit, kust suurema nälja korral kübekesi suhu pista, ent muus osas - las need jääda kodutoiduks.

Sushi

Mõtle nüüd ise - kas sul ikka on vaja arvuti ääres süüa toorest kala ja riisi pulkadega ebakindlalt plastaluselt, kasta seda tilkuvasse sojakastmesse ja siis oma suhu. Sushi võiks siiski kuuluda söögilaua äärde. Lisaks kõik need silmapaarid, kes kontoris su maiustamist näljaselt pealt vaatavad.

Ribid

Kui armastad liha, siis kindlasti jumaldad ribisid. Ent samas on ribide söömise vaatepilt: liha hammastega kontidelt kiskumine, näppude lutsimine, kastme luristamine pehmelt öeldes üks ebameeldivamaid. Ehk siis tööl olles lase sel koopainimesel endas uinuda ning naudi oma ribisid mujal.

Kananagitsad

Idee tundub alguses mõnus, ent päeva lõpuks on su arvuti rasvane, ekraan läigib ning rasvarida rinna peal. Lisaks on sul prügikorvist levitate nagitsataara rasvaaroomide tõttu tunne, nagu töötaksid taas selles lapsepõlve väikelinna kiirtoidukohas. Ehh, ega sa selle nimel nii palju pole rabanud ja kaugele jõudnud!

Supid

Kas siin tuleb üldse midagi seletada? Kuidas saab keegi süüa kontorilaual teiste juuresolekul edukalt taldrikutäit suppi, endal silmad ekraanil ilma, et kogu ümbrus ei muutuks lastesõime söömisnurga edasiarenenud versiooniks? Lisaks paratamatu supi lusikalt kättesaamisel tekkiv lurisev hääleke.