Toiduuudised

HÕISSA, VASTLAD! 10 lihtsat soolast rooga hernestest ja ubadest 

Toidutare, 25. veebruar 2020, 10:47
Hernesupp chorizo’gaFoto: Laura Stranberg
Hernesupp ja sealihajalad on vastlatoitude alustala, millega sisemus peale liulaskmist uuesti soojaks kütta. Vastlatoitude kohta on palju uskumusi – üks toredamaid neist on, et seajalad mõjuvad välisele ilule positiivselt. Otsisime kokku vastlasoolase, mida keset töönädalat poleks liiga vaevarikas valmistada. Head maiustamist!

Klikka retseptil: Hernesupp chorizo’ga

Hernesupp chorizo’gaFoto: Laura Stranberg

Klassikaline supp saab hoopis teise, sugugi mitte kehvema maitsenüansi koos särtsaka chorizo’ga.

Klikka retseptil: Keedetud oad peekoniga 

Keedetud oad peekoniga Foto: Jaan Heinmaa

See on roog, millel on kindel koht lätlaste jõululaual, aga sobib valmistada ka eestlastel vastlateks.

Klikka retseptil: Sinepikattega seajalad 

Seajalgu on vastlapäeval ikka söödud. Nii oli vanadel eestlastel kombeks ja tihti oli selleks ajaks ka tõhusam lihakraam otsas. Mõnes Eestimaa paigas arvati ka, et seajalgade söömine teeb ilusaks.

Klikka retseptil: Sealihapada suitsuvorsti ja pruunide ubadega 

Foto: Daisy Lappard

Vastlaliu ajal külmanäpistatud varbad saavad kiirelt sooja, kui kausitäis pajarooga pintslisse pistetud.

Klikka retseptil: Supp valgete ubadega 

Foto: Daisy Lappard

Paljude võimalustega supp – algne variant kuulub taimetoidu hulka, ent supi sisse sobib hästi ka tükeldatud keeduliha. 

Klikka retseptil: Herned suitsulihaga 

MINU LEMMIKRETSEPT 20. aug – 15. sept retseptivõistlus. Ühepajatoit suitsulihaga. Liha lõigata õhukesteks viiludeks ja asetada toidu peale.

Klikka retseptil: Soolaoad sibula, tšilli ja mündiga 

Soolaoad sibula, tšilli ja mündiga Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne ja maitseküllane oaroog. 

Klikka retseptil: Ahjuoad tomatikastmes 

Ahjuoad tomatikastmesFoto: Jaan Heinmaa

Ahjus küpsenud oaroog tomatikastmes on suurepärane lisand lamba- või seaprae kõrvale. Parim tuleb see kuivatatud ubadest, aga võid teha ka konserveeritutest.

Klikka retseptil: Mündine hernesupp 

Mündine hernesupp Foto: Mari-Liis Ilover

Mündivärske kerge supp valmib umbes 15 minutiga ja maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt.

Klikka retseptil: Soojendav hernepüreesupp ingveri ja kurkumiga 

Soojendav hernepüreesupp ingveri ja kurkumiga Foto: Tuuli Mathisen

Kuldkollane, soojendav, toitev, maitsetest pungil, vürtsine ... Supp sobib hästi jahedasse rõskesse aega viiruseid peletama.