Eesti köök

Paks ja toitev kruubi-läätsesupp  

Tiina Lebane, 27. veebruar 2019, 13:47
 Jaan Heinmaa
Jaheda õhtu soojendajaks parim supp, mis on seda maitsvam, mida kauem lased sel haududa. Koduselt tuttava maitse annavad supile suitsuvorsti või –singitükid ja odrakruubid. Läätsede ülesandeks on siin suppi paksemaks muuta, kui neid käepärast pole, kasuta kuivatatud hernepoolikuid. Serveerimisel ära koonerda riivitud juustuga, sest pole ju midagi paremat kui tihe ja toitev kodusupp juustuse katte all!  

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1.5 dl Odrakruubid
1.5 dl Rohelised läätsed (või hernepoolikud)
1 tk Suur sibul
2 tk Küüslauguküüs
2 tk Sellerivars
Õli praadimiseks
400 g Purustatud konservtomatid
1 tl Prantsuse ürdisegu
0.75 dl Aedvilja- või kanapuljong
2 tk Suur porgand
150 g Värksed või külmutatud suhkruherned
250 g Suitsuvorst või - sink
1 l Kuum vesi
Sool
Purustatud must pipar
2 spl Soovi korral palsamiäädikas
1 tl Soovi korral suhkur
150 g Riivitud juust pealeraputamiseks

Valmistamine

1. Loputa eraldi kruubid ja läätsed, jäta mõlemad vee sisse paisuma.

2. Tükelda sibul, küüslauk ja seller ning hauta poti põhjas kuumas õlis paar minutit, kuni sibul hakkab klaasjaks muutuma. Vala kruupidelt vesi ära ja tõsta potti, kuumuta segades koos köögiviljadega mõned minutid. Lisa tomatikonserv ja ürdisegu, sega ja kuumuta veel paar minutit. Vala juurde puljong, lase supil keema tõusta ja keeda keskmisel kuumusel 10 minutit.

3. Vahepeal puhasta porgandid ja lõika õhukesteks kangideks või viiludeks. Tükelda hernekaunad. Lõika suitsuvorst või –liha tükikesteks.

4. Lisa supile porgandid, hernekaunad, pestud läätsed ja lihakraam. Aja uuesti keema, siis alanda kuumust ja lase supil tasasel tulel podiseda umbes 30 minutit või kuni läätsed hakkavad lagunema ja kruubid on pehmeks keenud. Keeda umbes liitri jagu vett ja lisa seda supile nii palju, kui paksu või vedelat suppi soovid.

5. Maitsesta supp soola ja purustatud musta pipraga, soovi korral ka palsamiäädika ja suhkruga. Jaga supp taldrikutesse, raputa ohtralt riivitud juustu peale, lase sellel veidi sulada ja serveeri.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee