Foto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
26. veebruar 2019, 08:45

Kõrvitsapüree

Kõrvitsapüree on hea igas mõttes: kõrvitsat korraga lahti lõigates saad sellest suure osa väga praktiliselt hoidistada (sügavkülmutada) ja kasutada hiljem näiteks smuutis, pudrus, saiatainas, pirukatäidises, supis, koogikreemis, müslis ja mujalgi. Arvesta, et 1 kg seemnetest ja säsist puhastatud, ent koorimata kõrvitsast saad umbes 0,50–0,6 l kuldkollast püreed.

Koostisosad
1 kg Koorimata kõrvits, seemnetest ja säsist puhastatud
Õli määrimiseks

Valmistamine

0,5-0,6 l

1. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Puhasta kõrvits suure lusika abil seemnetest ja pehmest säsist ning lõika 3–4 cm viiludeks. Aseta viilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lõikepool all. Pintselda kergelt õliga ja küpseta ahjus umbes 30 minutit või kuni viljaliha on pehme ja hakkab koore küljest lahti vajuma.

2. Tõmba pehme viljaliha lusikaga koore küljest lahti ja tõsta kaussi. Püreesta saumikseriga siledaks sametiseks püreeks, lase maha jahtuda ja jaga plastkarpidesse või minigrip-kottidesse ning tõsta külmkappi või sügavkülmuta. Edasise kasutamise lihtsustamiseks kaalu püreega karbid-kotid ja kirjuta kaal peale, siis on mugav külmast just õige kogus sulama võtta. Külmkappi pandud püree kasuta ära 7 päeva jooksul, sügavkülmas säilib see mõned kuud.

3. Kui kasutades tundub kõrvitsapüree liiga vesine (näiteks pirukatäidise, kreemi vms puhul), siis nõruta liigne vedelik välja läbi marli või kohvifiltri.