Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
27. veebruar 2019, 16:10

Õuna-sibula-kartulitäidisega juustupirukas

Õrnalt hapukas tainas (äädikas, teadagi!), täidis, millele parajalt küpse maitsega Bresto juust lisab soolakust ja pikantsust, sibul mõrkjust ja õun hapukat magusust, ning katteks õhuke neutraalne muna-koorekiht – kõik see kokku loob tasakaalus maitsetega toitva piruka.   

Koostisosad
PÕHI
100 g Või
3.5 dl Nisujahu
0.5 tl Sool
2 spl Valgeveiniäädikas
5 spl Külm vesi
TÄIDIS
3 tk Keedetud kartul
2 tk Keskmine hapu õun
2 tk Keskmine sibul
200 g Riivitud Bresto juust
1 dl Toidukoor 20%
1 tk Muna
0.5 tl Purustatud must pipar

Valmistamine

8-12 tk

1. Põhja valmistamiseks näpi külm tükeldatud või jahuga segi, lisa sool, äädikas ja vesi ning sega kiiresti ühtlaseks tainaks. Tõsta vähemalt neljaks tunniks külmkappi või tee juba eelmisel päeval valmis.

2. Täidise valmistamiseks koori ja riivi keedetud kartulid ja õunad jämeda riiviga, puhasta sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks.

3. Suru külmast võetud tainas 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja külgedele ning torka kahvliga õhuaugud sisse. Tõsta tainale kihtidena riivitud kartulid, sibularõngad, juust ja riivitud õunad. Küpseta pirukat eelsoojendatud 200-kraadises ahjus 30 minutit.

4. Klopi muna lahti, sega koorega ja maitsesta pipraga. Vala pirukale ja küpseta nüüd ahju ülemises kolmandikus veel 15 minutit.