Toiduuudised

Legend või tõde? Ploomimahlaga kõhukinnisuse vastu 

Toidutare, 1. märts 2019 07:27
Foto: Panthermedia/Scanpix
Ploomimahl on rahva seas teada-tuntud abivahend kõhukinnistuse vastu. Ent kas sellel on ka teaduslikku tagapõhja? 

MedicalNewsToday kirjutab, et uuringute kohaselt aitab ploomimahl kerge kõhukinnisuse korral.

Terviseuuringuid koondav portaal aga manitseb olema mahlaga ettevaatlik, kuna see sisaldab liiga palju suhkrut, mis võib kergitada kaalu ning veresuhkrut. Kõhuliikluse seisukohalt on targem tarvitada hoopis kuivatatud ploome, mis mängib veresuhkruga märksa vähem.

Põhjuseks on asjaolu, et ploomides on rohkem kiudainet. Just see tagabki sooltes roojamassi parema liikumise.

Tuleb aga meeles pidada, et kõhukinnisuse vastu aitavad ka tasakaalustatud kiudainerikas toit, mõõdukas pidev kehaline tegevus ning piisav vedelikutarbimine. Ka ei tasu jääda ploomidele lootma, kui probleem tualetiskäimisega on muutunud krooniliseks.

Kuivatatud ploome seega tasub süüa, aga mõõdukalt - kuskil 10 päevas on piisav kogus. Peab aga meeles pidama, et ploomid tekitavad lisaks sooleliiklusele ka rohkem kõhugaase.