Foto: Tatjana Iljinina
Lõunasöögi retseptid
13. veebruar 2019, 12:01

Kaul Nurme kõrvitsasupp

Tuntud Eesti toidu eestvedaja ja Eesti Vabaerakonna esimees ja esinumber Kaul Nurm on väga veenev. "Poliitköögi" saatesarja raames õpetas tema tegema üht tõhusat ja maitsekat kõrvitsasuppi, mõistagi soovitatult kodumaisest toorainest. 

Koostisosad
500 gr Kõrvits
1 tops Merevaik
2-3 spl Ghee
3-4 tk Kartul
3-4 tk Porgand
3 tk Sibul
1 spl Kõrvitsaõli
Ingverit maitse järgi
100-250 ml Talukoor
Soola, pipart, serveerimiseks kuivatatud kõrvitsaseemneid

Valmistamine

1. Lõika sibul ratasteks, võta paksupõhjaline veidi suurem kastrul ja prae seal gheega kuldseks. Ära lase pruuniks!

2. Töö edasise järjekorra määramiseks hinda, milline kõrvits sul on. Kui see on vesisemat ja vähemtihkemat sorti (see selgub kõrvitsat lahti lõigates), valmista esmalt ette kartul ja porgand. Koori ja tükelda need ning pane sibulate otsa. Vala vett niipalju peale, et juurikad oleks kaetud ja lase keeda.  

3. Koori, puhasta ja tükelda kõrvits. Eemalda seemned ja sisu - pane need kõrvale kasvõi lindude jaoks. Kui kartul ja porgand on keenud umbes 10 minutit, lisa kõrvits.

4. Kui aedviljad on pehmeks keenud (kontrolli), lisa segule koor ja sulatatud juust. Kui vett tundub liiga palju olevat, kalla enne piimatoodete lisamist vett veidi vähemaks. Kogu koort ei pea ära panema, tegutse maitse ja tunde järgi. Sega hoolikalt läbi.

5. Nüüd tuleb võtta suurem, kuskil paarimillimeetrise silmasuurusega metallist sõel ning kogu supp pressida läbi teise potti. Saab ka mikseriga, ent nii võib tulla liiga pastamoodi supp.

6. Maitsesta supp kõrvitsaõliga. Kontrolli soola ja piprasisaldust. Kui soovid, lisa ingveripulbrit maitse järgi.

7. Lase supp veelkord peaaegu keema tõusta ning serveeri, kaunistades taldrik kõrvitsaseemnetega.