Foto: Jaan Heinmaa
Linnuliha retseptid
8. detsember 2021, 13:03

MAITSETE ADVENDIKALENDER 8 | Pardi- ja sea-rillette

Tõeline talvine lohtustoit – rikkalik ja rammus –, millega end kostitada, kui tahaks midagi head. Tõhusalt kõhtutäitev ka suupistena külalistele pakkumiseks. Rillette seisab külmkapis rasvakihi all mitu nädalat. Kuid ainult siis, kui on täiesti kaetud rasva või selitatud võiga. Rilette maitseb hästi hapusaia, kornisonide ja hapuka moosiga. 

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
4 tundi 20 minutit

Koostisosad
500 g seakülge
75 g searasva
750 g pardikoibi
1 dl kuiva valget veini
2 tüümianioksa
2 rosmariinioksa
3 loorberilehte
10 kadakamarja
2 tähtaniisi
3 koorimata küüslauguküünt
riivitud muskaatpähkleid
täisterasinepit
soola
musta pipart

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 140 kraadini. Lõika seakülg 2–3 cm tükkideks ja pane koos pardikoibadega ahjupotti. Lisa rasv, vein ja nii palju vett, et ained on kaetud, 2–3 dl.

2. Seo tüümiani- ja rosmariinioksad ning loorberilehed punti või keera marlisse ja lükka pardikoibade alla. Pane kadakamarjad, aniis, küüslauguküüned ja muskaat potti.

3. Kata pott kaanega ja hauta ahjus 4 tundi, kuni liha on väga pehme ja tuleb luude küljest lahti. Vahepeal vaata, kas liha ei ole kuivale jäänud. Kui on, siis lisa veidi vett. Lase jahtuda.

4. Kurna vedelik läbi sõela ja pane kaussi. Noki liha luude küljest ja rebi 2 kahvli abil kiududeks. Tõsta küüslauk kõrvale. Ülejäänud vürtse pole enam vaja.

5. Tõsta jahtunud leemele kogunenud rasv eraldi kaussi. Lisa peenestatud lihale 1–2 dl keeduleent ja 2–3 sl kõrvale pandud rasva, lisa ka sinep ja sega läbi. Pigista küüslauguküünte pehme sisu ka sekka. Sega läbi ja maitsesta soola ja pipraga.

6. Tõsta segu ramekiinidesse ja suru tihedalt kokku. Jahuta ja pane külmkappi. Kui lihamass on jahe, kata see kõrvalepandud rasvaga. Kui rasv on vahepeal hangunud, siis sulata eelnevalt. Kui rasva ei ole nii palju, et liha kataks, siis pane lisaks selitatud võid.

7. Serveeri hapusaia ja kreegi-, pohla- või jõhvikamoosiga.