Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
13. november 2018, 10:39

Sidruni-õunapirukas

Mahlase hapuka täidisega pirukas tuleb maitsev ka magusamatest õuntest, sest hapukust lisab sidrun. Osa nisujahust võib välja vahetada toortatra-, kaera- või täisteranisu jahu vastu. Nii saab maiustades rohkem kasulikke aineid.

Koostisosad
TAINAS
6 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
1 dl Suhkur
Sool näpuotsaga
200 g Või
200 g Hapukoor
TÄIDIS
4 tk Suur hapu õun
1 tk Sidrun
2 dl Suhkur
2 spl Kartulitärklis
Jahu vormi raputamiseks
tuhksuhkrut pealeraputamiseks

Valmistamine

12 tk

1. Mõõda lauale jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sool. Lisa tükeldatud või ja haki puruks. Lisa hapukoor, sega läbi ja suru ühtlaseks tainaks. Või pane kõik taina ained kombaini ja töötle kuni moodustub pall.

2. Jaga tainas kaheks suhtega 1:2. Vormi pallideks ja keera eraldi toidukilesse. Pane suurem pall 1 tunniks külmkappi ja väiksem sügavkülma.

3. Koori õunad ja riivi jämeda riiviga. Riivi sidruni koor ja pigista välja mahl, sega õuntega. Sega hulka suhkur ja tärklis.

4. Kata 26 m lahtikäiva koogivormi põhi paberiga ja raputa üle  jahuga. Suru suurem tükk tainast vormi põhja ja äärtele. Pane peale õuna-sidrunitäidis, kuid eraldunud mahl jäta kõrvale. Riivi sügavkülmas olev tainas jämeda riiviga täidisele.

5. Küpseta 180kraadises ahjus 35-40 minutit, kuni tainas on kuldpruun. Enne serveerimist raputa peale tuhksuhkrut.